asiaiwona_1 27.01.10, 10:16 była wczoraj w ddtvn. Posłuchajcie jak ona mówi słowo "chcę". dziendobrytvn.plejada.pl/24,29078,news,,1,,malzenstwo_czy_konkubinat,aktualnosci_detal.html#autoplay Czy to jest wada, której nie da się skorygować? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniuta75 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 10:23 No oprócz tego "kce" jest jeszcze zapominanie o istnieniu "ą" . Odpowiedz Link
bernimy Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 10:25 oraz "otoczenie oczekiwuje" Nie no, boska jest! Odpowiedz Link
bernimy Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 10:29 "pokazać światowi" Przynajmniej Prokop nigdy przy Niej nie może być smutny Odpowiedz Link
sebaga Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 10:42 z tego co kojarzę to ona nie wychowała się w PL, więc to raczej nie kwestia wady.. BTW, śliczna dziewczyna. Odpowiedz Link
kitka20061 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 10:43 Ona jest Amerykanką polskiego pochodzenia, więc i tak uważam że mówi świetnie. Odpowiedz Link
tedesca1 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 10:48 a tak z innej beczki, to mnie dziwi jak pieńkowskiej się chce siedzieć 4 godziny w ogrzewanym studiu w kozakach, ałć Odpowiedz Link
pulcino3 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 10:59 "oczekiwuje " bo tak ktoś KCE;D))))) łałłłł pięknie i poetycko wiecie co tak n/t ,to słowo "konkubinat " mi się kojarzy z patologiczną rodziną nie wiem jak wam, ale ja nie mówię mój konkubin, w ogóle to nawet kwestia powiedzenia to mój partner ( ...od interesów heh) jest dal mnie jakaś śmieszna. Chyba nie dorosłam jeszcze do związku, nie umię rzeczy nazywać po imieniu? Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 11:00 konkubina to moje ulubione słowo i zostało tu użyte celowo. Odpowiedz Link
pulcino3 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 11:04 To jakich wyrazów używacie mając na myśli ( konkubin/a), w sytuacji że musicie GO/Ją przedstawić oficjalnie ? Odpowiedz Link
kitka20061 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 11:31 pulcino3 napisała: > "oczekiwuje " bo tak ktoś KCE;D))))) łałłłł pięknie i poetycko > nie umię rzeczy nazywać po imieniu? Przyganiał kocioł garnkowi. Żeby kogoś krytykować, trzeba być samemu idealnym. Odpowiedz Link
pulcino3 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 11:37 oj, tam detal, ja robię b. dużo literówek, za każdym razem prostowanie było by bezsensem Odpowiedz Link
pulcino3 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 11:40 a po secondo- to w mojej wypowiedzi nie było krytyki ;D, był zachwyt, podziw, admiracja, oczarowanie...ehhh chyba dziś wstałam prawą nogą ! świat jest boski ! )))))))))) Odpowiedz Link
stillgrey Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 10:51 M. Prazuch, to Amerykanka polskiego pochodzenia, wredne babska Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 10:58 no dobra, ale ile ona w Pl już jest. Wszystkeigo się świetnie nauczyła, a to kcem jej zostało? Odpowiedz Link
exotique Re: KONKUBENT a konkubin:) 27.01.10, 11:37 tez sie zastanawiam co za bystrzak wyskoczyla z konkubinem a polski to jeden z trudniejszych jezykow swiata- nie dosc ze gramatyka to i jeszcze pod wzgledem fonetycznym ciezki. czepiata sie babska Odpowiedz Link
madameblanka Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 12:02 no właśnie, znam małżeństwa mieszane on z łobcego kraju a ona nasza Zawsze on jak sie pomyli, czy źle wypowie słowo to ona z uśmiechem, serdecznie, go poprawia i on mówi po niej poprawnie. Nieraz wszyscy sie śmiejemy jak powie coś śmiesznego...czyżby prokop nie wyprowadzał jej z błędu czy lubi mieć trochie Ameryki w domu....? Odpowiedz Link
bernimy Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 11:35 Tego to nie wiedziałam to troszkę zmienia. Ale swoją drogą, lekcje brała u "ważnej głowy" czy co? Te końcówki... Odpowiedz Link
bluemadlen-1 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 11:09 totalna porażka , jak ona w ogóle mówi co drugie słowo to "byk" o jak się zdziwiłam , że można w ogóle się tak wyrażać szok!!!! kcem, pokazywują, chcom, kto to jest???? Odpowiedz Link
joanna266 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 11:40 ładna.a jak na kogos kto nie wychowywał sie w Polsce mówi w naszym jezyku naprawde niezle.nigdy nie przyszłoby mi do głowy ze taki facet jak Prokop zwiazałby sie z kobieta której błedy jezykowe wynikałyby z niedouczenia,analfabetyzmu czy czegos w tym stylu....ale napewno nieraz sie z dziewczyny podsmiewa Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 11:49 EEEE, ale w tytule jest KONKUBINA. Nie ma w wątku użytego słowa KONKUBIN. Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 11:53 asiaiwona_1 napisała: > EEEE, ale w tytule jest KONKUBINA. Nie ma w wątku użytego słowa > KONKUBIN. ja nie do Ciebie pisałam Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 11:59 a kto napisał konkubin? Bo ja chyba ślepa jestem i nie widzę. Odpowiedz Link
exotique Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 12:06 pulcino3 27.01.10, 10:59 Odpowiedz "oczekiwuje " bo tak ktoś KCE;D))))) łałłłł pięknie i poetycko wiecie co tak n/t ,to słowo "konkubinat " mi się kojarzy z patologiczną rodziną nie wiem jak wam, ale ja nie mówię mój konkubin, w ogóle to nawet kwestia powiedzenia to mój partner ( ...od interesów heh) jest dal mnie jakaś śmieszna. Chyba nie dorosłam jeszcze do związku, nie umię rzeczy nazywać po imieniu? Odpowiedz Link
pulcino3 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 12:06 www.sjp.pl/co/konkubent ha! po za tym , nie lubię takich Miodków, co wszędzie się doszukują poprawnej polszczyzny w każdej wypowiedzi, albo sie kuma semantyczny przekaz albo ignor Odpowiedz Link
pulcino3 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 12:10 Chyba, że się nie ma nic ciekawego do powiedzenia i lepiej pobawić się w naczelnego korektora RP ... ehh miłego dnia ;D)))) Odpowiedz Link
milva_barring Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 12:41 Obejrzałam i mi bardziej na sąsiadkę zza wschodniej granicy brzmiała. A tu niespodzianka, że ona zza oceanu Tak sobie myślę, że mogli do programu znaleźć kogoś, kto żyje w konkubinacie i potrafi wypowiadać się po polsku bez błędów. Odpowiedz Link
lolinka2 Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 12:54 ona Amerykanka jest stąd problemy językowe, miałam przyjemność poznać osobiście przy okazji sesji dla Twojego Dziecka - byłyśmy bohaterkami tego samego artykułu. Odpowiedz Link
i_love_my_babies Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 21:25 to może ja się wypowiem Marysia to moja kuzynka, całe życie spędziła w Stanach, do Polski przyjechała jakieś 7 lat temu rodzice są Polakami, więc poprawnie raczej powinna mówić ale śliczna jest, to fakt, można jej wybaczyć Odpowiedz Link
figrut Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 21:47 rodzice są Polakami, więc poprawnie > raczej powinna mówić Jak na mieszkającą całe życie w Stanach, to dziewczyna mówi bardzo ładnie. Fakt, że rodzice są Polakami nie oznacza, że będzie mówić czystą, bezbłędną polszczyzną. Po 6 tygodniach wakacji nie daleko Krakowa, kiedy przyjechałam do domu, każdy zwracał mi uwagę na moje dziwne zaciąganie i gdzie dlaczego połykam końcówki (ja zrobiła, ja powiedziała, ja była ). Odpowiedz Link
i_love_my_babies Re: konkubina Prokopa 27.01.10, 21:52 też myślę, że nie jest źle chociaż to "kcem" troszkę irytuje Odpowiedz Link