olinka20 09.02.10, 10:02 Mam ochote na rybę na obiad i nie chce łososia. Cos polecacie? Bo mi sie myśleć nie chce Uprzedzam pangi i węgorza się brzydzę. A do ryby mam fajna świeżą surowkę, nawet o tej porze roku jest soczysta i smaczna. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tabakierka2 Re: Jaka ryba? 09.02.10, 10:06 ale mnie zemdliło na myśl o rybie -fuuuuuu! więc nie doradzę Odpowiedz Link
karra-mia Re: Jaka ryba? 09.02.10, 10:06 ja kupuję mintaja, dorsza - ale ja lubię takie "suchawe" ryby. Odpowiedz Link
d_dora Re: Jaka ryba? 09.02.10, 10:08 a co to za surówka? bo aż się zdziwię jesli to nie kiszona kapusta. jakos całe życie wszyscy robią rybę z kapustą kiszona za która za bardzo nie przepadam... a co do rybki to ja ci wiele nie doradzę-ja najbardziej lubie paluszki rybne albo jakies medaliony a na rybach to się nie znam i jak ktoś smacznie przygotuje to mogę wciągnąć Odpowiedz Link
olinka20 Dora 09.02.10, 10:15 Utarte jabłko, por i marchewka. Strasznie proste a jednocześnie nie jest to ta zwykła kapucha kiszona podawana zawsze do ryb. Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: Dora 09.02.10, 11:34 olinka20 napisała: > kapucha kiszona podawana zawsze do ryb. O nie, nie zawsze. Ja do ryby prawie zawsze podaję buraczki. Odpowiedz Link
kkokoszkaa Re: Jaka ryba? 09.02.10, 10:10 polecAM pstraga ale całego d srodka dajesz pół peczka naki pitruszki czosnek troche i piczesz w folii aluminiowej- chyba ze wolisz filet czy kostke napisz blizej o preferencjach a cós wybierzemy Odpowiedz Link
olinka20 Re: Jaka ryba? 09.02.10, 10:18 Pstrąga lubię, nawet mam blisko hodowlę to może podjade kupic. Ostatnio na fali u mnie sa ryby na parze, bo wzbogaciłam sie o garnek do gotowania na parze Za kostką i filetem nie przepadam, ale nie ukrywajmy, to najbardziej dostępne formy ryby... Odpowiedz Link
bernimy Re: Jaka ryba? 09.02.10, 10:14 Jak nie mogę polecić łososia (dla mnie najlepsza) to dorsza! Świństwa pangowego nie jadam ani żadnych zmiotek kostkowych Odpowiedz Link
kora524 Re: Jaka ryba? 09.02.10, 10:15 a może tak po prostu mintaj z dobrego sklepu rybnego (bez 10 cm lodu), wczoraj miałam mmmmmmmm pycha Odpowiedz Link
teqilaa Re: Jaka ryba? 09.02.10, 10:53 pieczony pstrąg z ziołami i czosnkiem! szybko, bez zbednego pierdzielenia się a jakie dobre!!! Odpowiedz Link
szara_w Re: Jaka ryba? 09.02.10, 11:08 absolutnie polecam mirunę - rybka daleka od brzegów Chin i Wietnamu - tylko chyba w okolicach Argentyny występuje filety przy rozmrażaniu - nie tracą połowy objętości - kupuje sie ją ze skórką (przynajmnije w moim mieście i moich sklepach) - wiec jest teoretyczna nadzieja, że może nie jest jakoś brutalnie moczona i wybielana w niewiadomo jakiej chemii - bo skórka ma kolor rybi dopiero jak trafiłam na mirunę - to uznałam, ze znalazłam "swoją" rybę Odpowiedz Link
teqilaa Re: Jaka ryba? 09.02.10, 11:15 kiedys chciałam kupic ale nazwa jakas taka dziwna. jakos specjalnie ja przyrządzasz? Odpowiedz Link
szara_w Re: Jaka ryba? 09.02.10, 11:19 nie, zupełnie tak samo jak każdy inny filet - skórkę mozna zedrzeć (taka jest jakby papierowa w dotyku) - ale ja nie zdzieram, nie przeszkadza mi Odpowiedz Link
teqilaa Re: Jaka ryba? 09.02.10, 11:28 to musze w takim razie przetestować, jestem fanka ryb, gdyby nie były takie drogie jadłabym trzy razy dziennie. Odpowiedz Link
szara_w Re: Jaka ryba? 09.02.10, 11:32 ja tez bardzo lubię i przy moim matołectwie kuchennym - do ryb mam wyobraźnię, pomysły i wenę twórczą Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: Jaka ryba? 09.02.10, 11:38 Dobry dorsz nigdy nie jest zły Kupuję też pstragi, sandacza lub szczupaka. Ale te dwie ostatnie to się raczej na parę nie nadają, mogą wyjść bardzo suche. Odpowiedz Link
figrut Re: Jaka ryba? 09.02.10, 13:47 Od lat jeśli tylko mam wybór, to wybieram mirunę ze skórą. Aż dziwne, że taką dobrą rybę wypiera często wiórowaty morszczuk. Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: Jaka ryba? 09.02.10, 14:49 a ja polecam perkę, ale nie wiem czy dostępna w PL. Odpowiedz Link