Dodaj do ulubionych

Potrzebuje rady stomatologicznej

16.11.10, 20:49
Czy któraś z Was ma może mostek stomatologiczny założony(lub ktos bliski)?
Niestety staje przed takim wyborem i nie wiem czy to dobry wybór...
To taka moja mała tragedia osobista.Z góry odpowiadam:nie da sie korony załozyc i w tej chwili nie stac mnie na implanty.
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Potrzebuje rady stomatologicznej 16.11.10, 20:55
      no to chyba nie masz wyboru sad
      • sewa.49 Re: Potrzebuje rady stomatologicznej 17.11.10, 15:21
        A o co chodzi z tym mostkiem?
    • hrabina_murzyna Re: Potrzebuje rady stomatologicznej 17.11.10, 19:00
      Ale chodzi Ci o most porcelanowy na stałe czy o protezę? Most porcelanowy posiada mój mąż, zakłada się go na stałe, chodzi o to, że most utrzymuje się na sąsiadujących zębach i w zasadzie wygląda jak korona zębowa, jak dobrze zrobiony to nie do odróżnienia od swoich zębów.
      Z protezą to nie wiem, babcia moja nosiła, ale fajne to chyba nie jestsad
    • osa551 Re: Potrzebuje rady stomatologicznej 18.11.10, 08:55
      Mostek też jest na stałe jak korona, tylko utrzymuje się na dwóch sąsiednich zębach. Ja akurat nie mam, ale na pewno jest to lepsze wyjście niż proteza.

Nie wiem ile ten mostek kosztuje, ale jest aż tak duża różnica w cenie z implantem?
      • kocio-kocio Re: Potrzebuje rady stomatologicznej 18.11.10, 09:27
        Nie wiem, jak w tym przypadku, ale mój mąż z racji budowy kości dostał propozycję: implant 7.000, mostek 3.000 zł.
        Różnica spora.
        • my.kania1108 Re: Potrzebuje rady stomatologicznej 18.11.10, 10:28
          Ło matko,przyjedź do Łodzi to moja dr zrobi za 1000smile
          Ja nie miałam czwórki i też w grę wchodził mostek lub implant (2tys.-2,5tys.)Wybrałam mostek i jestem bardzo zadowolona.W ogóle nie czuję różnicy czy to mój ząb czy nie.
          • kosher_ninja Re: Potrzebuje rady stomatologicznej 18.11.10, 18:12
            Wkład na złocie+korona to nie implant.
            Gdyby gdzieś naprawdę te implanty robili po 1000 zł, to ludzie by je sobie robili masowo.
            • my.kania1108 Re: Potrzebuje rady stomatologicznej 18.11.10, 21:39
              Czytaj uważnie,1000 za mostek nie za implant.
              • kosher_ninja Re: Potrzebuje rady stomatologicznej 19.11.10, 20:18
                Źle zrozumiałam uncertain
                Jak widzę słowo "implant", to tylko na tym potrafię się już koncentrować.
          • osa551 Re: Potrzebuje rady stomatologicznej 19.11.10, 09:34
            lub implant (2tys.-2,5tys.)

Nie wiem co to za implant, skoro porządna korona kosztuje 2000. Pewnie tez zależy z jakiego materiału "to coś" jest zrobione.
            • sewa.49 Re: Potrzebuje rady stomatologicznej 19.11.10, 10:46
              Mam implant zakladany w Niemczech koszt 1000 euro, plus na to korona 500 euro. za jeden zab suspicious Mostek porcelanowy zakladalam dwadziescia lat temu. Bylam zadowalona do czasu. Teraz dziosla sie cofaja zaczyna sie robic ciemna ramka w okol zeba i nie ladnie to wyglada. Poza tym, zeby zmieniaja kolor, mostek nie. Na dobra sprawe to powinnam ten mostek wymienic i bylo by po klopocie. Tylko ze... teraz bede potrzebowala nowy mostek na inne zeby big_grin
              • hrabina_murzyna Re: Potrzebuje rady stomatologicznej 19.11.10, 11:19
                Sewa, ale to tak jest. Moją koronę zmieniałam już 2 raz.Szczęka mi się zmieniła, a nosiłam ją od dziecka. Za 5-10 lat pewnie znowu muszę wymienić, ale to i tak lepsza alternatywa niż brak dwójki z przodusmile
            • my.kania1108 osa551 19.11.10, 13:20
              Spójrz proszę na to,bo może ja mylę pojęcia.
              Żeby nie było,że reklamujesmile
              Tekst linka
              • osa551 Re: osa551 19.11.10, 15:32
                Implant z tymczasową koroną 2500, do tego korona pełnoceramiczna 1500 (ja podałam 2000, różnica 25%) razem 4000 co najmniej, jeśli nie są potrzebne dodatkowe zabiegi.....
              • kosher_ninja Re: osa551 19.11.10, 20:16
                No własnie to tak pięknie wcale nie wygląda.
                Akurat długo szukałam dobrego implantologa i też początkowo się opierałam na tym, co wyczytałam na tego typu stronach. Implanty się między sobą różnią i nie zawsze jest dobrze wybierać to, co najtańsze. Poza tym warto się dowiedzieć o koszta dodatkowe - u jednych w cenie implanta są wszystkie wizyty (a czasem jest ich sporo), u drugich za każdą wizytę płaci się dodatkowo. Do tego dochodzi korona, którą też mogą różnie liczyć. Jak jest za mało kości, to czasem jest potrzebne uzupełnienie, czyli dodatkowa kasa.
                Wiele oczywiście zależy od konkretnego przypadku, czyli m.in. od tego, w jaki sposób się ząb straciło.
    • magda.ogonk Re: Potrzebuje rady stomatologicznej 19.11.10, 10:55
      Mam mostek kompozytowy. Dwa lata temu robiłam za 1000zł.
      Wygląda naturalnie, dobrze się trzyma. Jestem zadowolona.
      • roksanaa22 Re: Potrzebuje rady stomatologicznej 19.11.10, 15:47
        Dzięki za odzew...Zdecydowałam się jednak zaryzykowac i będe zakładać wkład koronowo-korzeniowy.Problem polegał na tym,że mam b. płytki korzeń i nie wiadomo czy korona się utrzyma.Ryzykuję jednak bo szkoda bocznych zębów.Jeśli wypadnie to trudno,będzie wtedy mostek...Jeszcze troche to potrwa bo korzeń musi być przeleczony kanałowo.Dzięki bogu za charakter mojej pracy czyli to,że pracuję w masce tongue_out
        • kosher_ninja Re: Potrzebuje rady stomatologicznej 19.11.10, 20:06
          I dobrze robisz. Zawsze to dwa zęby uratowane, nawet jeśli chwilowo. Jak się nie da, to wtedy mostek. Niestety, z mostkiem jest tak, że te zęby, na których się ma trzymać, mogą po oszlifowaniu same zacząć szwankować. A wtedy zdejmowanie mostka, być może umartwianie..
          Wszystko zależy jeszcze od tego, gdzie ten mostek, oczywiście. Tzn. na których zębach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka