Dodaj do ulubionych

Pytanie- jak CiP

10.12.10, 13:58
Kurde, nie wiedziałam jak to pod ciążę podciągnąć, to bym tam napisała tongue_out

Chodzi o ciasto.
Pierwszy raz piekę sama, w piekarniku (do tej pory tylko sernik na zimno robiłam albo ostatnio tort na kupnym biszkopcie).
W przepisie jest że ciasto po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika wyjąć z formy. Czy trzeba to koniecznie robić? Bo mi by pasowało jakby to ciasto sobie z w formie było. Ciasto- murzynek.
Macie 40 minut na odpowiedź, bo właśnie do piekarnika wstawiłam.
Obserwuj wątek
    • dezetta Re: Pytanie- jak CiP 10.12.10, 14:13
      Mój murzynek zawsze stoi w blasze aż go nie pożremy do ostatniego kawałka, nigdy blachą nie nasiąknął. Często piekę to ciasto, możesz mi zaufać smile
      • magiczna_marta Re: Pytanie- jak CiP 10.12.10, 14:44
        Łoki doki, wyjęłam z piekarnika i niech siedzi w blasze. Nawet wyrosło.
        Ciekawe czy zjadliwe...
        Jeszcze polewę muszę zrobić i z dyńki.
        Nawet to pieczenie nie takie trudne, chyba sobie inne blaszki zakupię bo tylko jedną mam.
    • asiaiwona_1 Re: Pytanie- jak CiP 10.12.10, 14:16
      magiczna_marta napisała:

> Kurde, nie wiedziałam jak to pod ciążę podciągnąć, to bym tam napisała tongue_out
      >

No wiesz, jest mnóstwo pomysłów jak wątek pod cipa podciągnąć:
      1. czy w ciąży można jeść murzynka
      2. czy jak casto po upieczeniu zostanie w formie to czy jakieś sztuczne świństwa nie przejdą z foremki na ciasto i potem zaszkodzą fasolince
      3. jestem w ciąż, podeszłam zbyt blisko do piekarnika - czy ciepło wychodzące z piekarnika nie zaszkodziło brzusiowi?

A w temacie - ja nigdy murzynka nie wyciągałam z foremki. Wylałam na niego polewę i siedział w foremce dopóki go nie zjadłam. łatwiej mi go było tak przechowywać i kroić.
      • mikanm Re: Pytanie- jak CiP 10.12.10, 14:27
        Zjadłam murzynka, czy moje dziecko będzie czarne? ;P

Może stać w blasze, nic mu nie będzie smile Tyle że bedzie trochę dlużej stygło.
      • prigi Re: Pytanie- jak CiP 10.12.10, 16:11
        mam ochotę na murzynka-czy mogę być w ciąży?
        • mme_marsupilami Re: Pytanie- jak CiP 11.12.10, 03:18
          Mozesz jesli na jedzeniu z Murzynkiem nie porzestaniesz big_grin
    • dezetta MARTA !!! 10.12.10, 14:45
      Przykryj to ciasto siedzące w blasze ścierką. Nie będzie suche i rozpłynie się w ustach.
      • magiczna_marta Re: MARTA !!! 10.12.10, 14:49
        O, dziex big_grin
        • ramta-mtam Re: MARTA !!! 10.12.10, 16:10
          O jej!Ale Jej radzicie...a jeśli faktycznie zaszkodzi maleństwu?Będzie nie dość ze czarne to jeszcze przegrzane i toksyczne!!!Z pewnością w przyszłości świecić będzie...oj Wy niedobre!
          I ja też niedobra będę bo,powiem że stać sobie może aż zjeciebig_grin
          Smacznego!!!
          I daj kawaleeek,co big_grin?
          • dezetta Re: MARTA !!! 10.12.10, 16:29
            Tak mnie Marta nakręciła że mój murzynek też już z pieca wyskoczył i pod ścierką stygnie. Mąż będzie zachwycony tongue_out
            • ramta-mtam Re: MARTA !!! 10.12.10, 16:32

A jest w ciąży?suspicious
              • dezetta Re: MARTA !!! 10.12.10, 18:24
                Jestem ale nie boję się że urodzę Murzynkę, mój mąż biały, ja też więc dziecko nie ma wyjścia tongue_out
                • magiczna_marta Re: MARTA !!! 10.12.10, 18:28
                  No wiesz, z murzynkiem wszystko możliwe wink
                • ramta-mtam Re: MARTA !!! 10.12.10, 18:29
                  dezetta napisała:

> Jestem ale nie boję się że urodzę Murzynkę, mój mąż biały, ja też więc dziecko
                  > nie ma wyjścia tongue_out

Ale ja o menża pytałam,czy w cionży skoro ma się tak uchachać z murzyniątkasmile
                  • doral2 Re: MARTA !!! 10.12.10, 23:08
                    etam, nie znacie się, murzynek przyspieszał poród, to stary sposób z wyładowanych big_grin

a w kwestii zasadniczej - wyjmowanie z blachy jest po to, by ciasto nie przylepiło się do boków blachy i nie zapadło środkiem.
                    zamiast wyjmowania z blachy można łopatką odsunąć ciasto od boków blachy, wtedy nie zapadnie się na środku,. ten sam patent stosuje się do pasztetu smile
                    • magiczna_marta Re: MARTA !!! 11.12.10, 09:08
                      To Exo trzeba sposób sprzedać jak to sprawdzony sposób wink
                    • dezetta Re: MARTA !!! 11.12.10, 11:20
                      NIGDY mi się ciasto nie przylepiło do blachy i nie zapadło w środku. W życiu nie odsuwałam ciasta łopatką od brzegów formy. Dziwne rzeczy Doral opowiadasz tongue_out
                      • magiczna_marta Re: MARTA !!! 11.12.10, 11:42
                        W tym przepisie było że tłuszczem wysmarować blachę i mąką wysypać- nie przylepiło mi się.
                        Spodobało mi się nawet to pieczenie, chyba będę to robiła częściej, więc dawajcie jakieś sprawdzone przepisy.
    • ez-aw Re: Pytanie- jak CiP 10.12.10, 16:53
      Czy tylko mi "murzynek" kojarzy się z pewnym starym wątkiem? big_grinbig_grin

W kwestii Twojego ciasta, już dano odpowiedź.
      • magiczna_marta Re: Pytanie- jak CiP 10.12.10, 17:51
        Nie tylko Tobie big_grin

A murzynek wyszedł prima sort.
        Chyba się odblokuję pieczeniowo.
        A teraz muszę 2 godziny czekać bo od zębologa wróciłam uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka