Dodaj do ulubionych

przedszkole...

14.01.11, 11:05
pomóżcie doradźcie, młodego od września posyłam do prywatnego bo wydaje mi się ze bardziej dziecko dopilnowane i chyba mniejsze grupy.
Co myślicie lepsze takie prywatne od publicznego?? jakieś sugestie doświadczenia???
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: przedszkole... 14.01.11, 11:13
      ja akurat jestem przeciwnikiem prywatnego. Przede wszystkim czy to PRZEDSZKOLE czy jakiś klubik czy coś innego? Bo przedszkole podlega chyba innemu nadzorowi i ma inne obostrzenia niż klubik czy punkt opieki. Co do opieki to moim zdaniem nie można generalizować, żę w prywatnym lepsza, a w publucznym gorsza. Ja byłam mega zadowolona z państwowego przedszkola do którego moja młoda chodziła i nie zamieniłabym go na żadne inne choćby mi chcieli dopłacać. Ze żlobka państwowego też byłam zadowolona. Jeśli masz już wybrane przedszkole to podpytaj rodziców dzieci, które tam chodzą, poczytaj opinie w necie. Poza tym trzeba przyjąć zasadę, że najważniejsze aby dziecko tam się dobrze czuło.
      • bluemadlen-1 Re: przedszkole... 14.01.11, 11:17
        przedszkole normalne pełno etatowe
    • ramta-mtam Re: przedszkole... 14.01.11, 11:13
      To zależy, moja chodziła do państwowego i byliśmy wszyscy zadowoleni.Fantastyczna kadra, dyrekcja i panie pomagające.Dzieci nie chciały wychodzić z grupy.Bardzo dobry program nauczania i mimo że 25 dzieci w grupie żadne nie było zaniedbane.
      W kryzysowych sytuacjach dziecko było przytulane, pocieszane i otoczone ogromem ciepła przez panie.
      Ale słyszałam że są przedszkola gdzie dziecko przeszkadza pani w pracy...
      • asiaiwona_1 Re: przedszkole... 14.01.11, 11:28
        ramta-mtam napisał:

>
        > Ale słyszałam że są przedszkola gdzie dziecko przeszkadza pani w pracy...
        >

Tak może być zarówno w prywatnym jak i państwowym.

a o rodzaj przedszkola chodzi mi czy ma w nazwie PRZEDSZKOLE. Przeczytaj statut przedszkola. Tam będzie dużo informacji, które pomogą ci podjąć decyzję czy wysłać tam dziecko czy nie,
    • otojestemtu Re: przedszkole... 14.01.11, 12:25
      W mojej okolicy są trzy przedszkola, wszystkie państwowe, zero prywatnego. Jak już był czas na przedszkole to próbowałam się dowiadywać, które jest te the best oczywiście, ale były tak sprzeczne informacje, że postanowiłam zrobić po swojemu i ku swojej wygodzie posłałam do najbliższego, a na początek interesowało mnie tylko to, jak wygląda wydawanie dzieci komuś innemu niż rodzicom. Dziś mogę śmiało powiedzieć, że to strzał w dziesiątkę, przedszkole super, opieka świetna.
      Nie ma chyba reguły, że prywatne lepsze, a na pewno droższe, za to do państwowego trudniej się dostać.
    • prigi Re: przedszkole... 14.01.11, 12:35
      moja córa chodzi do przedszkola państwowego. teoretycznie 25-cioro dzieci w grupie, ale taka ilość pojawiła się chyba tylko w pierwszym tygodniu. Panie bardzo uśmiechnięte, gotowe do tulenia, pocieszania, ale i karcenia i karania, gdy jakieś dziecko tego wymaga. i wielki plus-w państwowym przedszkolu nie ma tzw. długich weekendów, zapisów na okres międzyświąteczny czy ferie. przedszkole jest cały czas czynne, a w wakacje dzieci na 1 miesiąc idą do dyżurującego przedszkola. wiem, że w przedszkolach prywatnych różnie z tym bywa
    • bluemadlen-1 Re: przedszkole... 14.01.11, 12:49
      w sumie to nie wiem na czym polega różnica bo i tu i tu płace jak byk, państwowe 350 zeta prywatne 420 zeta
    • zuska.pl Re: przedszkole... 14.01.11, 13:18
      Sprawdź czy przedszkole ma nadzór kuratorium (możesz to w swojej gminie sprawdzić). To że jest "pełno etatowe" nie świadczy o tym.
      Te prawdziwe przedszkola mają dużą kontrolę (sanepid, straż poż. i obowiązek realizowania programu nauczania itd). Jeżeli jest otwarte na działalności gospodarczej to nie ma kontroli.
      Druga rzecz to posłuchaj opinii o przedszkolu innych rodziców, którzy mają tam dzieci lub mieli, to jest najważniejsza opinia (to czy prywatne czy państwowe jest chyba najmniej istotne).
      Dla mnie jest też ważne czy w przedszkolu dzieci będą się uczyły literek i cyferek. Teraz zauważyłam, że w niektórych uczą a w innych nie. Efekt jest taki, że część pierwszoklasistów umie już czytać a część nawet literek nie zna. Tak ma moja koleżanka. Jej syn chodził do przedszkola, gdzie nie uczyli (wiadomo rozporządzenie) a przedszkole miało super opinię (tylko jak weszło rozporządzenie to nie uczyli literek) teraz jej syn jest w pierwszej klasie i jako jeden z nielicznych nie umie. Moja koleżanka ma teraz z nim bardzo duży problem.
      Kolejna rzecz czy w przedszkolu jest kuchnia czy catering, bardzo ważna rzecz.

Reasumując nie kieruj się tym czy prywatne czy państwowe bo są ważniejsze rzeczy którymi powinnaś się kierować. Ja wymieniłam tylko kilka z nich.

• bluemadlen-1 Re: przedszkole... 14.01.11, 13:20
        o widzisz i tu mi bardzo pomogłaś duży szacun bo teraz wiem przynajmniej co sprawdzać dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka