Dodaj do ulubionych

kremy gotowce

11.02.11, 08:56
robiłam biszkopt i przełożyłam go kremem gotowym w proszku, tylko mleko i tłuszcz się dodaje i był bardzo smaczny.Dzisiaj moi domownicy chcą powtórke tak im smakowało i mam pytanie macie jakiś prosty sposób na krem domowy?? i czy korzystacie z takich kremów gotowych(smakował nam bardzo więc chyba znów im to samo zrobię, ale może coś domowego będzie smaczniejsze).i jeszcze pytanko czy jak przekładacie biszkopt to zostawiacie podłożony papier z pieczenia biszkoptu czy juz to formy bez papieru dajecie masę i galaretkę?chodzi mi o to czy zapach blaszki nie przechodzi na mase i galaretkę??
Obserwuj wątek
    • slimakpokazrogi Re: kremy gotowce 11.02.11, 09:05
      ja najbardziej lubię ubita kremówkę z śmietanfixem i cukrem pudrem. Ja ciasta zwykle nie zostawiam w blaszce, tylko wykładam na tacę/paterę... ale czekaj, jest jednao takie , co zostawiam - shrek - bo je się zalewa masami i w blaszce pasuje najlepiej. o i nie - nie zostawiam papieru. jakoś nie zauważyłam "przechodzenia smaku/zapachu blaszkibig_grin
      • bluemadlen-1 Re: kremy gotowce 11.02.11, 09:43
        musi byc w formie bo na masę daje galaretkę, tylko wydaje mi sie ze ciemnieje galaretka w formie ale jak zastygnie to wyłoże placek.
    • matysiaczek.0 najlepsiejszy DOMOWY krem 11.02.11, 09:58
      po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, 1/2 szkl cukru, cuk. wanilinowy - wymieszać z 1 szkl mleka

zagotować drugą szkl mleka i dodając mieszaninę z powyzej ugotować budyń.

ostudzić i z zimnym zmiksować masło roslinne, albo w bardzo gorącym budyniu rozpuścić masło roslinne i tez dobrze bedzie tylko uwać żeby nie zgotowało sie: mieszać szybko, najlepiej mikserem albo robotem

przepis pochodzi z przepysznego ciasta o nazwie "Fale Dunaju"
      • bluemadlen-1 Re: najlepsiejszy DOMOWY krem 11.02.11, 10:05
        matysiaczek.0 napisała:

> po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, 1/2 szkl cukru, cuk. wanilinowy - wym
        > ieszać z 1 szkl mleka
        >
        > zagotować drugą szkl mleka i dodając mieszaninę z powyzej ugotować budyń.
        >
        > ostudzić i z zimnym zmiksować masło roslinne, albo w bardzo gorącym budyniu roz
        > puścić masło roslinne i tez dobrze bedzie tylko uwać żeby nie zgotowało sie: mi
        > eszać szybko, najlepiej mikserem albo robotem
        >
        > przepis pochodzi z przepysznego ciasta o nazwie "Fale Dunaju"

ooooo dzięki właśnie o coś takiego przepis mi chodziło, a czy z takich proporcji to na dużą blachę ciasta wystarczy???
        • matysiaczek.0 Re: najlepsiejszy DOMOWY krem 11.02.11, 10:09
          yyy.. ja to robię na ciasto pieczone w prodiżu i krem jest wysoki na 3 cm - jedna warstwa, także jak uważasz smile
          • bluemadlen-1 Re: najlepsiejszy DOMOWY krem 11.02.11, 10:11
            matysiaczek.0 napisała:

> yyy.. ja to robię na ciasto pieczone w prodiżu i krem jest wysoki na 3 cm - je
            > dna warstwa, także jak uważasz smile

dobra dzięki za przepis.!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka