mycha2452 21.02.11, 20:41 Ile kosztuje ślub kościelny? Kiedy daje się kopertę? I co z organistą? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i_b13 Re: Ślub 21.02.11, 20:47 jesli kościół ma cennik to ci powiedzą, nasz powiedział co łaska. Ksiądz koperte dostał, gdy akt ślubu przekazywał świadkowi ze słowami: tu mam koperte dla ciebie mlody czlowieku, tylko nie zgub, na to swiadek: mam podobną dla księdza Organista, no cóż, on miał swój cennik, ale był wykształconym muzykiem i pięknie grał, wart był każdej złotówki. Ile wszystko kosztowało - nie pamietam. To było 10 lat temu. Odpowiedz Link
mearuless Re: Ślub 21.02.11, 20:49 co łaska. pewnie nie mniej niz 500 koperte ja dawalam jak juz skonczylam nauki i poszlam potwierdzic ze sie jednak zdecydowalam. organista oplacony zostal tuz przed msza, wczesniej go trudno bylo namierzyc do dzisiaj mi zal tych 5 stow- kurwa ile to wodki.... Odpowiedz Link
mycha2452 Re: Ślub 21.02.11, 20:55 drogo jak jasna..... Nam ksiądz powiedział że coś zostawimy w kancelari... Ale ile? Odpowiedz Link
mearuless oj tam... 21.02.11, 20:57 cos to cos...zostawcie malego kotka przyblede, albo odcisk buta na kancelaryjnej scianie... Odpowiedz Link
mycha2452 Re: oj tam... 21.02.11, 21:08 Ja myslałam o 100. A wy mi tu z takimi kwotami. Najzwyczajniej w swiecie mnie nie stać Odpowiedz Link
olinka20 Re: oj tam... 21.02.11, 21:19 Mycha, ja mysle, ze jak porżadny ksiądz to i 100 zł bedzie dla niego az swiat. Są tacy jeszcze na swiecie, nie trac wiary! Odpowiedz Link
jowita771 Re: oj tam... 22.02.11, 06:51 Znam takiego. Serio. Ślub, chrzest czy pogrzeb za darmo to dla niego żaden problem. Kumpeli pochował dziecko, jak poroniła i też o kasie nie chciał słyszeć (to powinno być normą, ale wiem, że nie jest). Księża z parafii obok próbowali się go pozbyć, bo im sporo ludzi łazi na msze do tamtego kościoła i taca u nich za mała, wkurza ich bardzo. Odpowiedz Link
zjedzmy_polaka Re: Ślub 21.02.11, 21:35 Ślub kościelny to raczej nic nie kosztuje, tylko ludzie co łaska dają. Ja nie dałam, bo ksiądz nie wspominał i ślub miałam z pięknym kazaniem. Co do koperty to zależy czy dajesz łapówkę czy chcesz się odwdzięczyć. A organista? Też nic nie dostał, bo znajomy był a od innych też nie bierze, bo obowiązkiem jego jest na mszy grać. A tak serio, co to są za pytania? idź do parafii i wszystkiego się dowiesz. Odpowiedz Link
mycha2452 Re: Ślub 22.02.11, 09:27 zjedzmy_polaka napisała: > A tak serio, co to są za pytania? idź do parafii i wszystkiego się dowiesz. Pytam bo są osoby doświadczone i chciałam się poradzić. Sam ksiądz na kolędzie nas zachęcał do ślubu. Więc myślę że nie powinien z nas zedrzeć. A kto brał kościelny w Warszawie? Odpowiedz Link
dorothy_mills Re: Ślub 21.02.11, 21:39 U mnie w kościele "za pierwszą wizytę" (słowa księdza) 100zł, za sam ślub "wszyscy dają po 500zł" (również słowa księdza). Organista ( jedyny słuszny,wybrany przez księdza musiał być) też miał z góry ustalony cennik. Odpowiedz Link