21.02.11, 20:41
Ile kosztuje ślub kościelny? Kiedy daje się kopertę? I co z organistą?
Obserwuj wątek
    • i_b13 Re: Ślub 21.02.11, 20:47
      jesli kościół ma cennik to ci powiedzą, nasz powiedział co łaska. Ksiądz koperte dostał, gdy akt ślubu przekazywał świadkowi ze słowami: tu mam koperte dla ciebie mlody czlowieku, tylko nie zgub, na to swiadek: mam podobną dla księdzasmile
      Organista, no cóż, on miał swój cennik, ale był wykształconym muzykiem i pięknie grał, wart był każdej złotówki. Ile wszystko kosztowało - nie pamietam. To było 10 lat temu.
    • mearuless Re: Ślub 21.02.11, 20:49
      co łaska. pewnie nie mniej niz 500
      koperte ja dawalam jak juz skonczylam nauki i poszlam potwierdzic ze sie jednak zdecydowalam.
      organista oplacony zostal tuz przed msza, wczesniej go trudno bylo namierzycwink

do dzisiaj mi zal tych 5 stow- kurwa ile to wodki....big_grin
      • mycha2452 Re: Ślub 21.02.11, 20:55
        drogo jak jasna..... Nam ksiądz powiedział że coś zostawimy w kancelari... Ale ile?
        • mearuless oj tam... 21.02.11, 20:57

cos to cos...zostawcie malego kotka przyblede, albo odcisk buta na kancelaryjnej scianie...
          • mycha2452 Re: oj tam... 21.02.11, 21:08
            Ja myslałam o 100. A wy mi tu z takimi kwotami. Najzwyczajniej w swiecie mnie nie stać
            • olinka20 Re: oj tam... 21.02.11, 21:19
              Mycha, ja mysle, ze jak porżadny ksiądz to i 100 zł bedzie dla niego az swiat.
              Są tacy jeszcze na swiecie, nie trac wiary!
              • jowita771 Re: oj tam... 22.02.11, 06:51
                Znam takiego. Serio. Ślub, chrzest czy pogrzeb za darmo to dla niego żaden problem. Kumpeli pochował dziecko, jak poroniła i też o kasie nie chciał słyszeć (to powinno być normą, ale wiem, że nie jest). Księża z parafii obok próbowali się go pozbyć, bo im sporo ludzi łazi na msze do tamtego kościoła i taca u nich za mała, wkurza ich bardzo.
    • zjedzmy_polaka Re: Ślub 21.02.11, 21:35
      Ślub kościelny to raczej nic nie kosztuje, tylko ludzie co łaska dają. Ja nie dałam, bo ksiądz nie wspominał i ślub miałam z pięknym kazaniem. Co do koperty to zależy czy dajesz łapówkę czy chcesz się odwdzięczyć. A organista? Też nic nie dostał, bo znajomy był a od innych też nie bierze, bo obowiązkiem jego jest na mszy grać.
      A tak serio, co to są za pytania? idź do parafii i wszystkiego się dowiesz.
      • mycha2452 Re: Ślub 22.02.11, 09:27
        zjedzmy_polaka napisała:
        > A tak serio, co to są za pytania? idź do parafii i wszystkiego się dowiesz.

Pytam bo są osoby doświadczone i chciałam się poradzić.

Sam ksiądz na kolędzie nas zachęcał do ślubu. Więc myślę że nie powinien z nas zedrzeć. A kto brał kościelny w Warszawie?
    • dorothy_mills Re: Ślub 21.02.11, 21:39
      U mnie w kościele "za pierwszą wizytę" (słowa księdza) 100zł,
      za sam ślub "wszyscy dają po 500zł" (również słowa księdza).
      Organista ( jedyny słuszny,wybrany przez księdza musiał być) też miał z góry ustalony cennik.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka