15.05.11, 15:38
Kupiłam żółte/białe szparagi. I nie wiem co dalej. Nigdy nie jadłam szparagów, dajcie jakieś sprawdzone przepisy.
Dzięki smile
Obserwuj wątek
    • dziub_dziubasek Re: Szparagi 15.05.11, 15:46
      szparagi na kawałki ok. 3 cm pokrój, obgotuj parę minut w osolonej i posłodzonej wodzie (tak żeby zmiękły, nie rozgotuj), śmietanę 36% (gęstą) podgrzej w garnku, dodaj sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz. Do sosu dodaj szparagi oraz rozdrobnionego łososia wędzonego. Niech się chwilę razem pogrzeje na małym ogniu. W miedzyczasie ugotuj makaron (taki jaki lubisz- wstązki, pióra, świderki i polej tym sosem.
      • edittt Re: Szparagi 15.05.11, 16:13
        najpierw je obierzsmile obieraczką do ziemniaków górną warstwę około 1-2 mm trzeba zdjąć inaczej będą łykowate i beee

można też po prostu ugotować w osolonej wodzie
        • dziub_dziubasek Re: Szparagi 15.05.11, 17:10
          zielonych się nie obiera. odcinasz tylko zdrewniałe końcowki.
    • zuzanka79 Re: Szparagi 15.05.11, 15:57
      W ubiegłym roku szparagowych rad udzielałam asiowej. Ona przeżyła tongue_out
      a wątek tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,88104,111793713,,Co_w_garach_piszczy_.html?v=2
      Nawet zdjęcie jest wink
      • rudamarta4 Re: Szparagi 15.05.11, 16:21
        Obralam, pokroiłam, robię smile Zobaczymy co wyjdzie. Łososia niestey nie posiadam na stanie, poza tym nie bardzo lubię tongue_out
        Dzięki smile
        • rudamarta4 Re: Szparagi 15.05.11, 16:37
          Już zrobione i zjedzone. Pyszne były smile Dzięki, napewno jeszcze kupię. W Piotrze i Pawle jest promocja smile
          • opium74 Re: Szparagi 15.05.11, 18:14
            ja zielone też obieram
            Gotuję kilka minut i gotowe smile
            ostatnio juz pisałam robilismy szparagi z grilla i wyszły pyycha smile
    • marghe_72 Re: Szparagi 15.05.11, 23:22
      zerknij, może coś Ci się spodoba

miszmasz-marghe.blogspot.com/#uds-search-results
      ps. zielone to na surowo sa dobre. NIe obieram ich..
    • pola.cocci Re: Szparagi 16.05.11, 12:11
      a po szparagach to siki smierdza, dlatego ich nie lubie wink a tak naprawde to uwielbiam, najbardziej zielone
      • doral2 Re: Szparagi 16.05.11, 19:44
        zjeść zjem, ale nie zachwycają mnie jakoś szczególnie...
        widać mam mało delikatne podniebienie big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka