doral2 17.05.11, 20:17 czyli nadciśnienie. nie boli. atakuje znienacka. mierzycie sobie ciśnienie? wiecie jakie macie?? ponieważ dzisiaj podła pogoda, to moje dolne ciśnienie jest na poziomie 65 górne w normie. kieliszek wina dobrze mi zrobi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoreska Re: cichy zabójca 17.05.11, 20:20 Mierzę, więc wiem. Niestety bywa zbyt wysokie (160-170 /95-100) - muszę wspomagać się farmakologicznie. Odpowiedz Link
esofik Re: cichy zabójca 17.05.11, 20:27 mam podwyższone powinnam kontrolować regularnie ale.. Odpowiedz Link
esofik Re: cichy zabójca 17.05.11, 20:28 korzyść z nadciśnienia: dostałam znieczulenie do porodu nawet nie musiałam prosic, położna sama zasugerowała Odpowiedz Link
karra-mia Re: cichy zabójca 17.05.11, 20:47 ja nie słodziłam, nigdy nie słodzę, ale oni mi posłodzili fakt, nalezy nam się kawa gratis w ramach rekompensaty Odpowiedz Link
olinka20 Re: cichy zabójca 17.05.11, 20:30 Mierze. Kiedys mialam ogromnie niskie 90/60 to był luks a teraz chyba dojrzałam i cisnienie mam w normie. Odpowiedz Link
olinka20 Re: Jakie macie aparaty - naramienne czy nadgarst 17.05.11, 20:41 W domu mam nadgarstkowy, a u rodziców mama ma taki z pompką. Naramienny. Odpowiedz Link
doral2 Re: Jakie macie aparaty - naramienne czy nadgarst 17.05.11, 20:50 nadgarstkowy. jak się naramiennym samemu sobie mierzy, to podobno wyniki są zafałszowane. tak mi kiedyś jakaś pielęgniarka czy lekarz powiedzieli... a nadgarstkowy jest prosty w obsłudze i za 20-30 zeta można kupić. naramienny droższy. Odpowiedz Link
amoreska Re: Jakie macie aparaty - naramienne czy nadgarst 17.05.11, 20:57 A ja słyszałam, że właśnie te nadgarstkowe są mniej dokładne, za to częściej badziewne> Ile ludzi, tyle opinii... Odpowiedz Link
socka2 Re: Jakie macie aparaty - naramienne czy nadgarst 17.05.11, 21:10 dokladnie, Amor - nadgarstkowe nie sa dobre. O wiele lepsze sa naramienne automatyczne albo polautomatyczne. mierze, jak jestem u rodzicow, czyli przez cale wakacje moze kilka razy, naramiennym Odpowiedz Link
kocio-kocio Re: Jakie macie aparaty - naramienne czy nadgarst 17.05.11, 21:19 Mojej mamie żaden nagdarstkowy nawet nie próbuje zmierzyć. Error i tyle. Podobno dość często się zdarza. Z kolei mnie chciał posłać do grobu, bo wymierzył górne 65 dolne poniżej skali. Naramienny z pompką dał standardowe 90/60. Odpowiedz Link
ez-aw Re: Jakie macie aparaty - naramienne czy nadgarst 17.05.11, 22:03 Teraz od czasu do czasu - jak się źle czuję, lub z ciekawości. W ciąży 3 razy dziennie, bo miałam za wysokie. Później wróciło do normy. Odpowiedz Link
ez-aw Re: Jakie macie aparaty - naramienne czy nadgarst 17.05.11, 22:03 Mam naramienny półautomat. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Jakie macie aparaty - naramienne czy nadgarst 19.05.11, 17:10 Bzdury jakies gadaja. Trzeba umiec słuchac, samodzielnośc pomiaru nie ma wpływu na wynik. Nadgarstkowy to dla Goździkowej sie nadaje bo jest mniej dokładny. Odpowiedz Link
doral2 Re: Jakie macie aparaty - naramienne czy nadgarst 20.05.11, 07:15 aha, mniej dokładny powiadasz... a błąd jakiego rzędu? i czy próg błędu ma wpływ na cokolwiek?? jak ktoś ma 120/80, to czy mu nadgrstkowie pokaże 125/85 lub 115/75, to imho nie ma żadnego kolosalnego znaczenia. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Jakie macie aparaty - naramienne czy nadgarst 19.05.11, 17:08 Naramienny z tradycyjnym stetoskopem i takim licznikiem ze wskazówka. Odpowiedz Link
anna_sla Re: cichy zabójca 17.05.11, 20:39 mam ciśnieniomierz, od czasu do czasu mierzę ciśnienie. Był okres kiedy miałam za niskie o trochę tak ze strachu kupiłam aby to kontrolować. Niemniej minęło, już jest dobrze, ale czasem mierzę.. mam nadgarstkowy Odpowiedz Link
tysia77 Re: cichy zabójca 17.05.11, 20:43 Czasem mierzę,mam w normie. Za to mam problemy z krążeniem . Odpowiedz Link
dezetta Re: cichy zabójca 17.05.11, 21:10 Bliskie rejony 130/80 niezależnie od tego jakim aparatem i gdzie mierzone. Odpowiedz Link
bei Re: cichy zabójca 18.05.11, 08:15 Ponad 40 lat miała niedociśnienie, teraz są tendencje do wysokich skoków, wiec biorę blokery . Nie wiedziałabym ale wyszło przy dociekaniu dlaczego tętno mam bardzo wysokie (120 przy spoczynku) Czy cichy zabojca?- u lekko podwyzszone cisnienie to alarmujacy bol głowy (nie muszę mierzyc, jak zaczyna bolec tzn, ze juz jest 160/110) Skad sie bierze?- nigdy nie miałam nadwagi, cholesterol i inne wyniki idealne, zdrowa dieta, dużo ruchu, wysoka sprawnosć fizyczna, serce jak u młodego sportowca- a z niedocisnienia zrobiło sie nadcisnienie w jednej chwili Po prostu starość Odpowiedz Link
zales239 Re: cichy zabójca 18.05.11, 21:39 Mam wysokie ciśnienie Już dobrych kilka lat ,codziennie jedna tabletka do sniadania. Nie wiem skąd mi sie to wzięło,szczupła jestem,hormonów nie spożywam,sportowo tez czynna. A zaczęlo sie od bardzo złego samopoczucia,poszłam do koleżanki -piguła i ona zmierzyła mi cisnienie-miałam 205 na 150,szok normalnie. Potem zrobiłam szereg badań i wsio ok. Cisnienienie muszę zbijać i pilnować dokładnie. Mam taki aparat z pompką naramienny. Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: cichy zabójca 18.05.11, 21:45 czasem mierzę. Mój chłop - jak wiadomo gadżeciarz do kwadratu kupił sobie jakiś ponoć najlepszy i polecany przez lekarzy superhiper ciśnieniomierz. Ponoć te nadgarstkowe są niemiarodajne. Więc on oczywiście musiał mieć naramienny. W każdym razie ja mam zwykle 110-120/70. Jedynie jak plackiem w szpitalu leżałam to miałam z 90/50 Odpowiedz Link
opium74 Re: cichy zabójca 19.05.11, 09:32 naramienny, półautomatyczny. Czasem mierzę.... zawsze miałam w normie - tak mi się wydawało, później jak chciałam kilka razy oddać krew to mnie panie odsyłały bo miałam za niski - padały nawet pytania jak ja funkcjonuję bo przy takim ciśnieniu to tylko leżeć na kanapie i opery mydlane oglądac.... Tyle że ja nerwus jestem.... więc w jednej chwili z 90/65 potrafi mi skoczyć do 160/120 ...... no i tętno zawsze miałam wysokie - spoczynkowe 95-100 to u mnie norma Odpowiedz Link