Dodaj do ulubionych

wybór pralki

22.09.11, 12:53
pisałam już na WDPD ale może i magielki pomogą smile

Moja ukochana pralko-suszarka dokonała żywota.
Teraz chce kupić samą pralkę a z czasem osobną suszarkę.
Po zapoznaniu się z ofertą pralek stwierdzam że łatwiej było mi się zdecydowac jak kupowałam samochód big_grinbig_grin
Moje założenia:
klasa energetyczna A++
cena do 3000
nie musi byc ładna - stoi w pralni
ładowana od frontu
duży bęben /9kg?/
regulacja wirowania - mam gdzie suszyć i ze względu na wygodę mało kiedy używam więcej niż 700obr/min

co najczęsciej piorę??
- koszule męża
- dziecięce ciuchy /4 latek potrafi się utytłać smile/
- swoje - ale to najczęsciej na delikatne, ręczne

wpadła mi w oko taka:
allegro.pl/pralka-whirlpool-9kg-mega-prezenty-szosty-zmysl-i1812907708.html
ale pytanie brzmi co mają lepszego te dwie??:

allegro.pl/siemens-wm-16s75soe-16s75-wm16s75-22-861-5638-w-wa-i1834734049.html
allegro.pl/najlepsza-pralka-na-ziemi-siemens-wm16s743-knurow-i1819747604.html
skoro są dużo droższe.....

a może nie ma co wydawać 3000zł tylko wydac 1500 bo one wszystkie i tak tyle samo posłużą??
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: wybór pralki 22.09.11, 12:59
      z doświadczenia wiem, że lepiej kupić pralkę o wyższych obrotach, a w szczególności, jeśli planujesz kupić suszarkę.
      mniej odwirowane ciuchy spowodują większe zużycie prądu przez suszarkę, bo dłużej będzie suszyła.
      więc skoro nie chcesz większych obrotów, to chociaż wybierz taką pralkę, która ma program dodatkowego odwirowania.
      fajnie by było, by miała zegar pokazujący ile jeszcze czasu pozostało do końca prania. ja taką funkcje mam i bardzo sobie chwalę. za to w suszarce nie mam i mi tego brakuje.
      generalnie używam w pralce trzech programów, więc im więcej tych programów tym bardziej bez sensu, i tak się ich nie używa, a zapłacić za to trzeba.
      to tak na szybko.
      a teraz idę sobie podumać nad tymi zalinkowanymi..
      • doral2 Re: wybór pralki 22.09.11, 13:04
        matko święta, ile mają szmerów-bajerów!!!
        pogubiłam się uncertain
        • asiaiwona_1 Re: wybór pralki 22.09.11, 13:22
          siemens to zdecydowanie lepsza jakość niż whirpool. Tyle wiem. A tak wogóle to sobie chętnie wacik poczytam bo i mnie niebawem czeka zakup nowej pralki.
    • czarnaalineczka Re: wybór pralki 22.09.11, 13:35
      marze o blekitnej pralce smeg wiec za wiele nie pomoge big_grin
      ale raczej kierowalabym sie opiniami o nieawaryjnosci itd
    • princy-mincy Re: wybór pralki 22.09.11, 13:50
      odradam whirpoola- kiedys rodzice mieli i znajomi i szybko trzeba bylo wymienic programatory
      ja od 6 lat mam electrolux, rodzice od 4 i bardzo bardzo sobie chwalimy, czytalam na forum o agd kiedys watki o pralkach i wlasnie electroluxy mialy najmniejsza awaryjnosc
      poszukaj, moze electrolux ma cos, czego szukasz?
      • doral2 Re: wybór pralki 22.09.11, 13:56
        etam, miałam whirpoola pralko-suszarkę, raz wymieniałam jakiś tam bezpiecznik czy cuś, 50 złotych.
        miałam ją osiem lat.
        teraz mam szósty rok elektroluxa pralkę i suszarkę. bezawaryjne jak dotąd.
    • starobrno Re: wybór pralki 22.09.11, 14:17
      Ja podeszłam do dobrego serwisu naprawiającego sprzęt AGD i popytałam. Fachowiec omówił szczegółowo modele, które mi się podobały - wymienił ich wady i zalety oraz możliwe najczęstsze usterki (z cenami napraw) . Potem można się świadomie decydować.
    • mme_marsupilami Re: wybór pralki 22.09.11, 14:55
      Na poczatek warto wiedziec, ze zywotnosc pralki jest przewidziana na ok. 5 lat, wiec nie warto przeplacic. Nie polecam Candy - miala tesciowa i kolezanka, obie zepsute w krotkim czasie od zakupu.
      Mam od kilku lat Indesit (bardzo prosty model, 6 kg, 1200 obrotow) ilestam programow a uzywam tylko podstawowych i czasem specjalnego do prania butow sportowych.
      • opium74 Re: wybór pralki 22.09.11, 18:26
        ta co mi padła to właśnie electrolux pralko-suszarka.
        Miała około 9 lat.
        Bardzo ja lubiłam smile
        ale jakoś wyszukiwarka mi nie "wypluła" żadnego electroluxa.
        Poszukam jeszcze
        • opium74 Re: wybór pralki 22.09.11, 18:41
          aaaaaaaaaaaaaaaaaaa
          odkryłam że jest coś co się nazywa pralka parowa:
          www.megamedia.pl/pralka-parowa-electrolux-ewf-127570-w.php?off=0
          ja ocipieję zanim wybiorę, a wybrać muszę szybko!
        • doral2 Re: wybór pralki 22.09.11, 18:59
          opium74 napisała:

> ta co mi padła to właśnie electrolux pralko-suszarka.
          > Miała około 9 lat...'

no, to raczej miała prawo big_grin
          • opium74 Re: wybór pralki 22.09.11, 19:19
            a o Hooverach coś słyszałyście??
            widze i zwykłą i parową w klasie A+++, duży bęben - 10kg - w dobrych pieniadzach.... kuszące
          • opium74 Re: wybór pralki 23.09.11, 08:34
            Przeżyła dziecko, koszmarnie liniejącego psa śpiącego w naszym łózku /częste zmiany pościeli w związku z tym smile/ 1 x w tygodniu pranie 2 pokrowców na kanapy, ciuchy dziecka zazywającego kąpieli błotnych w odziezy itp....dobry z niej egzemplarz był smile

Rozmawiałam wczoraj z koleżanką która ma 4 dzieci i pralkę 8kg - mówi że czasami musi się bardzo starać aby ją zapełnić.... nie wiem czy ja przy 1 dziecku, 3 kotach i psie w drodze bedę miała wystarczająco prania na 8-10kg wsadu.

Znowu czytałam że te 10kg to tak zwany max i mozliwy do wykorzystania tylko przy niektórych programach a w innych obowiązuje automatyka wagowa i np. max 5kg.

Obecnie w czołówce moich wyborów jest:

www.euro.com.pl/pralki/siemens-wm16s890eu.bhtml#opis
            www.euro.com.pl/pralki/bosch-logixx-8-varioperfect-was28743pl.bhtml#opis
            www.megamedia.pl/pralka-electrolux-ewn148640w.php?off=0
            www.megamedia.pl/pralka-hoover-dyn-10124-dg.php?off=1
            bądz parowe:
            www.megamedia.pl/pralka-parowa-hoover-dst-10146-pg.php?off=3
            www.megamedia.pl/pralka-parowa-hoover-dst-8166-p.php?off=2
            Czy mówiłam że szybciej i łatwiej wybierałam nowy samochód??
    • milenka_net Re: wybór pralki 22.09.11, 19:52
      Nie polecam Wirpoola i Candy. Whirpoola osobiście załatwiłąm zaraz po upływie gwarancji- może za dużo prałambig_grin
      Siemens to droga ale warta tych pieniędzy firma - mam zmywarkę tej firmy.
      Osobiście gustuję w pralkacj Electroluxa ( wkładanych od góry) . Już przerabiam drugą i jestem mega zadowolona- najbardziej z funckji time manager i jakości prania i wirowania .
      • opium74 Re: wybór pralki 23.09.11, 09:48
        www.megamedia.pl/pralka-miele-w-5965-wps.php?off=7
        ta jest zajefana.... tylko czy na prawdę warta tych pieniędzy??
        Jakby miała wytrzymac 15 lat....
        • nie_wiem_nie Re: wybór pralki 18.09.13, 14:21
          robaczku jaką wybrałaś? nam padła, majster stwierdził, że zajechałam pralkę, miała tylko 3 lata, elektrolux, dużo nie prałam, 2-3 pralki w tygodniu. Muszę szybko się zdecydować, bo w przeciwnym razie czeka mnie tarka i baliasmile
          • nie_wiem_nie Re: wybór pralki 18.09.13, 14:23
            przepraszam, pomyliłam magielki, wątek był oczywiście opium, a nie robaczka. Na przeprosiny
            https://www.mojegotowanie.pl/var/self/storage/images/zdjecia/drink_z_arbuza_i_w_arbuzie/2714160-1-pol-PL/drink_z_arbuza_i_w_arbuzie_popup.jpg
            • opium74 Re: wybór pralki 18.09.13, 14:50
              Wybrałam Bosch Logixx 8 VarioPerfec - superowa jest smile
              • nie_wiem_nie Re: wybór pralki 19.09.13, 07:41
                dzięki, dzięki, wczoraj zrobiliśmy rajd po sklepach, wybór ogromny, rozrzut cenowy też. Musieliśmy patrzeć tylko na takie wąskie. Dzisiaj podejmiemy decyzję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka