doral2 22.09.11, 17:45 właśnie mi dojrzewa na krzaku. zalać octem czy oliwą? oliwę potem jeszcze można wykorzystać... a wy jak robicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: konserwowanie papryczki chilli 22.09.11, 19:17 kurde, na pasące tyłki ciastka to przepisy macie Odpowiedz Link
mandziola Re: konserwowanie papryczki chilli 22.09.11, 23:15 Jak chcesz marynowana - to octem. Ale nie polecam. Jak matka robi ogórki chili, to zawsze ja wywalam, bo jest za bardzo octowa. Ja bym ja ususzyła i zalała oliwa z ziołami (dokładnie jak suszone pomidory). I wuala Wyjmujesz z oliwy i dodajesz po kawałeczku. Tylko zrób w małych słoiczkach Odpowiedz Link
cudko1 Re: konserwowanie papryczki chilli 23.09.11, 08:22 ocet, woda,oliwa,cukier -( tj. zalewa) - za cholerę nie znam proporcji w domu mam - ogólnie robię tak jak zwykłą - piekło w gębie, nie obieram w ogóle czyli blanszuje 3 min. i upycham do słoika, wrzucam wsie składniki do każdego i zalewam, pasteryzuję max do 3 min. do tego gorczyca, czosnek, liść, ziele, pieprz ziarnisty, chrzan Odpowiedz Link
bei Re: konserwowanie papryczki chilli 23.09.11, 09:38 opiec (piekarnik, funkcja grill)- az skorka dostanei czarnych plamek, zalac oliwą zmieszaną z czosnkiem, sokiem z cytryny, solą. Skorke z papryki zdjać, ulozyc w słoiku, zalac oliwą, mozna wrzucic kilka plasterków czosnku - pasteryzowac w słoiku. Tak mozna każdą paprykę potraktowac- najlepiej czerwona, zołta lub pomaranczowa wygląda- kazda dobrze SMAKUJE! Odpowiedz Link
doral2 Re: konserwowanie papryczki chilli 23.09.11, 16:13 dzięki suszona to mi tak jakoś nie bardzo podchodzi...ale zastanowię się nad tym pomysłem, bo nader ciekawy grillowana zresztą też. Odpowiedz Link