Dodaj do ulubionych

Myślicie, że Palikot się zainteresuje?

26.10.11, 14:07
No bo skoro na dzień dobry chce krzyże usuwać to może by coś zdziałał w temacie oceniania religii w szkole... Młoda nie dość, że ma masę lekcji z edukacji + to co nie nadąża na lekcji to jeszcze pani katechetka wymyśliła sprawdziany w tym roku uncertain I tak wczoraj kuła na blachę czego się dowiadujemy w przypowieści o 10 pannach, co się znajduje w kościele, czym jest msza św., jakie należy spełniać warunki w pierwszych piątkach miesiąca itp. I tak se myślę, że może pan poseł by się tym zajął. Oczywiście do sprawdzianów dochodzą jeszcze modlitwy - też na ocenę. Na szczęście to już młoda zaliczyła i ma z głowy w tym semestrze.
Obserwuj wątek
    • aniuta75 Re: Myślicie, że Palikot się zainteresuje? 26.10.11, 14:09
      Rany masakra sad
      • asiaiwona_1 Re: Myślicie, że Palikot się zainteresuje? 26.10.11, 14:12
        oczywiście młoda kuje na pamięć bez zrozumienia bo to trochę za ciężkie rzeczy dla dzieci - moim zdaniem. i tak wczoraj powtarzając do sprawdzianu takie oto kFiatki mi napisała:
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/fc/ce/5ro7/hFCOz25TOGGFeTPFKB.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/fc/ce/5ro7/Qrj0cEzWiFifjO2mOB.jpg
        • mamakacperka-pl Re: Myślicie, że Palikot się zainteresuje? 26.10.11, 14:28
          O Jezuuuuncertain
          A która to klasa podstawówki?
          Mój starszy póki co zerówka, więc jedyne co się uczą na lekcji religii to piosenki, oraz podstawowe modlitwy, rozmowy o Bogu, kolorują w książeczkach obrazki. Czasami pani zada coś z tej książeczki do zrobienia w domu.
          Natomiast mam brata w 2 klasie szkoły podstawowej więc Komunia Święta przed nim. I też takich cyrków nie ma! Owszem są typowe rzeczy,modlitwy do nauki, ale to są typowe przygotowania do Komunii.
          To co Ty opisujesz i pokazałaś to jakiś koszmar chybauncertain Współczuję dziecku, serio.
          • asiaiwona_1 Re: Myślicie, że Palikot się zainteresuje? 26.10.11, 14:33
            no właśnie to 3 klasa sp uncertain Do tej pory religia była z księdzem i było super. Teraz jest nowa pani katechetka. Już jedna mam była u niej z pytaniem czy te sprawdziany to konieczne bo dzieci i bez tego mają dużo nauki. To pani powiedziała, że tak, bo w starszych klasach też są sprawdziany z religii. I że w sumie i tak nasze dzieci mają dobrze, bo znają pytania na sprawdzian (faktycznie w książce po pewnym etapie materiału są pytania sprawdzające), a w starszych klasach to siostra sama wymyśla pytania i dzieci nie znają ich wcześniej. Może to złe wychowawczo, ale to ja wczoraj siedziałam i pisałam młodej odp. na te pytania. Ale serio szkoda mi jej i uznałam, że akurat z religii nie musi tych rzeczy tak dobrze umieć. Więc nauczyła się na pamięc tyle ile dałą radę i zobaczymy jak jej pójdzie.
            • esofik Re: Myślicie, że Palikot się zainteresuje? 26.10.11, 14:43
              wolałabym aby moje dziecko czas poświęcony na "kucie modlitw na blache" spożytkowąło w zupełnie inny sposób.. hobby, nauka jęz obcego, zabawę, odpoczynek, książkę
              ilość wykutych modlitw nie przekłada się na siłę wiary, pani idzie na łatwizne
              • doral2 Re: Myślicie, że Palikot się zainteresuje? 26.10.11, 14:55
                modlitwa na ocenę, ja pierdolę!!!
                mimo że ja jakiś bezbożnik jestem, to zawsze mi się wydawało, że modlitwa z serca powinna wypływać, a nie z wykucia na blachę. i do tego na ocenę.
                jeżeli będzie referendum w sprawie wypieprzenia religii ze szkół, to ja pierwsza na to referendum pójdę uncertain
                • asiaiwona_1 Re: Myślicie, że Palikot się zainteresuje? 26.10.11, 15:51
                  powiem tak - nie mam nic przeciwko uczeniu się modlitw na pamięć, ale powinni np najpierw na lekcji wytłumaczyć dzieciom co po kolei znaczy każde słowo bo wiele z modlitw jest pisane trudnym do ogarnięcia przez dziecko językiem. Przez takie sprawdziany i oceny mam wrażenie, że dzieci przestają być zainteresowane tematem Boga i wiary tylko traktują religię jak kolejny przedmiot który trzeba wkuwać "bo pani stawia oceny". Czyj to w ogóle był pomysł z tymi ocenami za religię na świadectwie? Już mi wczoraj przeszło przez myśl, że jak młoda będzie się męczyła z tą religią to ją po prostu wypiszę, albo jak bardzo będzie chciała chodzić to, żeby chodziła jako wolny słuchacz - bez oceniania - o ile tak się da.
                  • doral2 Re: Myślicie, że Palikot się zainteresuje? 26.10.11, 16:50
                    młoda już po komunii, to sobie możecie odpuścić te męki.
                    pamiętam za swoich młodych lat, że przed komunią trzeba było cały katechizm wykuć na blachę.
                    dzieciary szczały po nogach ze strachu, a przy komunii mdlały.
                    częściowo z głodu, bo wtedy komunia była o siódmej rano i do tego trzeba było być na czczo (nie wiem po kiego grzyba?), a częściowo ze strachu.
                    w dupie z taką religią.
                    zresztą zostało mi to do dzisiaj, jak widać big_grin
                    • asiaiwona_1 Re: Myślicie, że Palikot się zainteresuje? 26.10.11, 17:09
                      no właśnie u nas nie było wkuwania katechizmu na pamięć. Były tylko modlitwy: ojcze nasz, zdrowaśmario, wierzę w boga, sakarmenty, przykazania, grzechy. Takie podstawowe. I nic innego. Teraz ta katechetka taka jest. Na razie niech młoda chodzi dalej. ZObaczymy co będzie z następnymi sprawdzianami no i jak ten jej pójdzie. Mnie tam bardziej niż jej niewiedza religijna martwią błędy. No jak można sercó przez ó napisać?????? Zbieram teraz te jej kFiatki na okoliczność zbadania ją pod kątem ewentualnych dysortografii.
                    • ciociacesia nadal trza byc na czczo 27.10.11, 11:03
                      tylko juz tak tego nie pilnuja. kazdorozowo jak przystepujesz do komunii powinnas zachowac tzw post echarystyczny - teraz to chyba tylko godzina przed niejedzenia.
            • a-ronka adwęt:) 27.10.11, 12:08
              pomyśl,że tylko III klasa-rocznicowa i potem wypisujesz ją z reli i dajesz na etykę.
              U nas też szaleństwo ale ja już w tamtym roku katechetkę ochrzaniłam ( zjeb....) bo za modlitwy wstawiała 1 i 2 . Powiedziałam jej,że dziecko ma 8 innych przedmiotów a nie tylko kucie na pamięć tego czego nie rozumie bo poncki czy pączki piłat to jedno a pni nie potrafi im tego wytłumaczyć .
              No i powiedziałam,ze jak wstawi jeszcze komus 1 ,zachęcając w ten sposób do komunii to osobiście pojadę na KUL na jej wydział i powiem o hitlerowskich metodach nauki 8 latków.
              Pomogło. Teraz mają kartkówki ale takie mikre.
              • asiaiwona_1 aronka 27.10.11, 12:46
                tam jest aGwęt, a nie adwęt big_grin No i sercÓ. Mam nadzieję, że zapamięta już, że nie ma słowa, które by się kończyło na ó...
                • a-ronka Re: aronka 27.10.11, 14:31
                  kurcze ,mój podobne byki wali.
                  B D

Kwiatki to : TAGRZE, WŚRUT, WIEFIURKA
                  Na razie do dys nie ma kwalifikacji-po prostu za szybko pisze i nie myśli.

Sercó to mistrzostwo ,.może ich zapoznamy ?
                  Listy miłosny :

Mam cie w sercó a tagrze wsrut kfiatkuw i wiefiurek.
                  Koham cię czóle-Tfuj pszyjacjel nad rzycie

tongue_out
    • karra-mia Re: Myślicie, że Palikot się zainteresuje? 27.10.11, 09:55
      ani mnie nie strasz.
      Nie rozumiem wkuwania na blachę modlitw, przykazan i innych. Wg mnie na religii powinno się dzieciom tlumaczyc, opowiadać, pokazać im, że to jest wartościowe, co jest w tym wartościowego. Te owieczki ma się przyciągnąć do kościoła, a nie od niego odepchnąćuncertain
      • asiaiwona_1 Re: Myślicie, że Palikot się zainteresuje? 27.10.11, 10:37
        A co mi tam - napisałam do partii Palikota. Najwyżej mnie oleją wink
        A młoda wczoraj nie pisała spr uncertain Reszta dzieci pisała w zeszłym tygodniu jak żeśmy dupy na słońcu smażyły i młoda miała pisać po powrocie. zgłosiła się do pani wczoraj, pani powiedziała, e dobrze, że zaraz napisze po czym zaczeła prowadzić lekcję i spr nie zrobiła uncertain Nosz kurde i znowu młoda będzie musiała to kuć na następną religię. Tak to by miała to z głowy uncertain
        • esofik Re: Myślicie, że Palikot się zainteresuje? 27.10.11, 15:33
          a czy nie szybciej i skuteczniej będzie, jeśli zbierzecie się w kupę z innym rodzicami i uświadomicie katechetce czego od niej oczekujecie??

w liceum mieliśmy upierdliwego księdza, nawet jednego semestru nie przepracował, bo się zbuntowaliśmy i zamiast na lekcji religii siedzieliśmy pod gabinetem dyrektorki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka