mallard 03.11.11, 10:56 Czy Wasza frelka znaczy tyle, co ogólnopolska laska? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamolka1 Re: Do Ślązaczek pytanie (light ;)) 03.11.11, 11:05 Zależy co masz na myśli mówiąc laska Jeżeli myślisz o dziewczynie to tak - frela, frelka to dziewczyna Odpowiedz Link
mallard Re: Do Ślązaczek pytanie (light ;)) 03.11.11, 11:11 mamolka1 napisała: > Zależy co masz na myśli mówiąc laska To, co kulturalny facet może mieć, rzecz jasna! Odpowiedz Link
buzka25 Re: Do Ślązaczek pytanie (light ;)) 03.11.11, 11:28 frelka to dziewczyna, niekoniecznie laska Odpowiedz Link
mallard Re: Do Ślązaczek pytanie (light ;)) 03.11.11, 11:44 buzka25 napisała: > frelka to dziewczyna, niekoniecznie laska Czyli uważasz, że określanie dziewczyny mianem "laska", ma jakiś negatywny wydźwięk? Obecnie być może tak, ale początkowo tak raczej nie było. Pochodzi ono z całą pewnością od czeskiego laska - miłość. Mówiło się kiedyś "moja laska" (moja miłość) w znaczeniu "moja dziewczyna" po prostu. O "lasce" dużo śpiewał niegdyś czeski piosenkarz, niejaki Karel Gott i podejrzewam, że to on głównie przyczynił się do popularności w Polsce tego słowa. Myślę, że lekko negatywnego wydźwięku to określenie nabrało z powodu identyczności z pewnym innym określeniem... Odpowiedz Link
cura_domestica Re: Do Ślązaczek pytanie (light ;)) 03.11.11, 12:05 mallard , myślę , że buzka 25 pisząc "frelka to dziewczyna, niekoniecznie laska" miała na myśli to, że frelka to dziewczyna (a czy ładna czy brzydka , fajna czy nie ,to już kwestia gustu ). Samo określenie frelka znaczy dziewczyna nic więcej. dobra Jo ida łodcedzić zimnioki do ausgusa Odpowiedz Link
mallard Re: Do Ślązaczek pytanie (light ;)) 03.11.11, 12:22 > dobra > Jo ida łodcedzić zimnioki do ausgusa A jaki mosz ausgus, jedno czy dwukomorowy? Odpowiedz Link
mallard Re: Do Ślązaczek pytanie (light ;)) 04.11.11, 00:52 cura_domestica napisała: > jednokomorowy No to kicha... Odpowiedz Link
cura_domestica Re: Do Ślązaczek pytanie (light ;)) 03.11.11, 11:32 frelka to dziewczyna , szykowno/gryfno frelka to ładna/fajna dziewczyna (laska) Odpowiedz Link
karra-mia Re: Do Ślązaczek pytanie (light ;)) 03.11.11, 13:54 ano dziewczyna, moze być i laska Odpowiedz Link