Dodaj do ulubionych

Karra :) Pytanie mam :)

10.02.12, 07:18
Zainteresowało mnie to ciasto smile Ja mam pytanko, czy jak te jajka surowe, to nie ma ryzyka salmonelli albo jakiejś inszej inszości albo nie będzie czuć tam tej surowizny? ...tak tylko pytam, bo za dużo ciast to ja nie zrobiłam smile a to mi się wydaje interesujące smile
Obserwuj wątek
    • karra-mia Re: Karra :) Pytanie mam :) 10.02.12, 09:03
      jajka zanim zaczniesz robić daj na sitko i zlej wrzątkiem. Salmonella wszak na skorupkach siedzismile
      a potem żółtka na parze wodnej mieszasz, a białek pianę.
      Jak postawisz miske z żółtkami nad parą wodną, to mieszaj od razu, żeby sie jajecznica nie zrobiłasmile

pyszne jest, takżde kfiatuszkowa do dzieła
      • kfiatuszkowa Re: Karra :) Pytanie mam :) 10.02.12, 09:22
        No, to super smile Na weekend będzie jak znalazł big_grin
        • karra-mia Re: Karra :) Pytanie mam :) 10.02.12, 09:31
          rób rób, kalorii to ma milionpięćset, ale warto bo niebo w gębiebig_grin
          ale najlepiej zrób to np w sobotę, żeby było na niedzielę, żeby sie dobrze schłodziło. ja potrzebowałam to na ten sam dzień, więc wsadziłam na początek do zamrażalnika i też było pyszne, ale z musem lepiej jak on się schładza w lodówce długo i wolnobig_grin
          • kfiatuszkowa Re: Karra :) Pytanie mam :) 10.02.12, 12:37
            Planowałam zrobić dziś wieczorem to ciasto ale jak mówisz że takie pyszne to się chyba zastanowię czy nie zrobić go jutro big_grin Mąż łasuch na słodkie straszny, więc nie wiem czy się ostanie do niedzieli big_grin
    • kfiatuszkowa Ciacho już się chlodzi :D 11.02.12, 20:20
      Jak tak próbowałam to jest miodzio big_grin Zobaczymy jutro, zdam relację big_grin
    • kfiatuszkowa Gotowe... 12.02.12, 13:42
      Więc tak. W smaku super, chociaż ja za namową sąsiadki dałam mleczną czekoladę.
      Ale jest jedno ale. Ten mus mi się trzęsie, prawie rozlewa. Co mogłam zrobić nie tak? Może to wina tej czekolady? Ciacho jest w lodówce od wczoraj godz. 20
      • karra-mia Re: Gotowe... 12.02.12, 21:50
        nie może się trząś
        a piana z bialek na pewno była sztywna?
        dobrze ubita? bo to ważne
        spróbuj przekroić, czy się rozplywa, bo jeżeli tak, to prawdopodobnie spieprzyłaś pianę z białek.
        • kfiatuszkowa Re: Gotowe... 14.02.12, 11:25
          Piana była sztywna jak ten, tego... wink No, że jak kamień, w sensie big_grin Na pewno to nie wina białek wink
          • opium74 Re: Gotowe... 14.02.12, 11:33
            a mi znowu wyszedł zakalec.... big_grin
            Nazywam to bananowy zakalec i wszyscy sa zadowoleni. Dłużej niż 1 dzien nie stoi big_grin
            • kfiatuszkowa Re: Gotowe... 14.02.12, 11:36
              Bo zakalce są dobre big_grin
            • karra-mia Re: Gotowe... 14.02.12, 14:05
              opium to na bank wina formy. Spreóbuj w innej, bo być może szkalna forma wymaga innej temp czy coś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka