Dodaj do ulubionych

Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą pomóc

29.04.12, 17:34
w problemie zębowym...
W trybie pilnym udałam się dziś na dyżur stomatologiczny celem dobicia mnie-ból zęba.
Ząb został rozwiercony (na tyle na ile dałam radę, ból był nie do zniesienia, wyłam jak dziecko, nie było mowy o znieczuleniu), założona trutka i fleczer.
No i kurwa!!! boli mnie. Narazie do zniesienia ale boję się co będzie w nocy.
Tu me pytanie.
Co robić jak będzie mocno boleć? Wyciągać fleczera? Ciąć się?
Żem ciężarna więc co najwyżej mogę paracetamol łyknąć ale nie działa jak narazie..
Dyżur jest w innym mieście nie będę mogła pojechać...
help...
Obserwuj wątek
    • magiczna_marta Re: Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą p 29.04.12, 21:22
      Dlaczego nie dostałaś znieczulenia?
      • kama_msz Re: Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą p 29.04.12, 22:00
        nawet gdybyś mogła wziąć coś innego, to na ból zęba przeciwbólówki raczej słabo działają. jak będzie bolało to się nie pitol tylko wygrzebuj ten fleczer. prostymi słowami ujmując bakterie wewnątrz zęba produkują gaz, jak będziesz miała w zębie dziurę, to będzie to miało którędy ujść i powinnaś poczuć ulgę. a jutro galopem do stomatologa nie wiem, czemu cię nie znieczulili na pogotowiu, domniemam że dlatego, że jesteś w ciąży. w ciąży można znieczulać jak najbardziej, tylko słabszym znieczuleniem. jak ci jakiś koniował będzie próbował wmówić, że nie, to szukaj innegowink
        • zales239 Re: Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą p 29.04.12, 22:12
          Ja kiedyś miałam podobnie,bolało,że wyłam z bólu.
          Łykałam przeciwbólowe i do tego alkohol,wódka dla znieczulenia- nie polecam.
          Rzygałam jak kot.
          Po wszystkim dowiedziałam się ,że trzeba było wydłubać.
        • spicy_orange Re: Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą p 30.04.12, 09:28
          może miała ropień koło zęba? Dawno nic nie miałam borowane, ale pamiętam że ropień coś tam komplikuje: wtedy znieczulenie i tak nie działa czy że nie ma go gdzie wkłuć?
          A ty kama jesteś dentystką? Może naprostujesz moje pojęcie o ropniach? Bo wiem, że coś mi dzwoni ale mam przeczucie, że źle wink

A autorce współczuję. Napisz jak zleciała nocka? Jest ok?
          • paciaty Re: Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą p 30.04.12, 09:47
            Nie dostałam znieczulenia BO NIE, SZEROKO BUZIA! (cóż, chyba źle trafiłam). Do tej pory miałam w ciąży 2 razy znieczulenie bez problemu ale to u "normalnego" dentysty.
            Wczorajszy dzień wyjęty z życiorysu ale noc przespałam, narazie jest ok. Boję się co będzie jako, że nie dałam się dobrze rozwiercić i kobita sama stwierdziła "albo będzie dobrze, po 2 tygodniach leczyć dalej albo się pani posra(cytuję)z bólu". A już kiedyś przerabiałam wujowe zatrucie i i wiem jaki to ból ale nie byłam pewna czy w takiej sytuacji fleczera wydłubywać czy nie-teraz już wiem, dzięki smile
            U mnie w mieście nie ma mozliwości szybkiego dostania się do jakiegokolwiek stomatologa a sama już nie dam rady jechać w te upały do Lublina gdzie kogoś bym znalazła.
            Narazie modlę się by nie bolało
        • mme_marsupilami Re: Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą p 30.04.12, 10:03
          Potwierdzam to co pisze kama. Wygrzeb fleczer i upieraj sie przy znieczuleniu (tez mialam przygody z zebem bedac w ciazy, nawet do usuwania kamienia dostalam znieczulenie)
          • bei Re: Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą p 30.04.12, 14:44

Od 10 lat nie zatruwa sie zębów (w gabinetach juz nie ma parapast, past arsenowych itp)
            , co masz napisane- jaki to lek?
            Przy ropnych sytuacjach mozna znieczulac, pierwsze słysze, ze nie bedzie dziaalc.
            Moze masz dalej zywy ząb, moze to antybiotyk lub inny przeciwzapalny lek?
            Spojrz w historię choroby (dostaals cos takiego do ręki, jakąs informacje z rozpoznaniem , leczeniem, i dalsze zalecenia?
            • spicy_orange Re: Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą p 30.04.12, 15:29
              > Przy ropnych sytuacjach mozna znieczulac, pierwsze słysze, ze nie bedzie dziaal
              > c.

a to chyba do mnie było. Dzięki za info.
              • paciaty Re: Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą p 30.04.12, 16:52
                Żadnego karteluszka nie dostałam smile także nie wiem co mam założone, mówiła, że to nie parapasta tylko "zatruję teraz ząb, za 2 tygodnie iść dokończyć"(cytat)
            • a-ronka Re: Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą p 30.04.12, 17:21
              co ty pieprzysz. Zatruwa się tym co było i nowymi środkami. Zatruwa się bo są ludzie co nie dadzą sobie żywego zęba rozwiercić,zatruwa się bo kanału zywego zęba nie dotkniesz.
              Historia choroby po zatruciu zęba-idz puknij się domowy lekarzu w łeb.
              • a-ronka Re: Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą p 30.04.12, 17:25
                powyższe było do bei-znawczyni wszystkiego.
                Paciata,masz zatrutego zęba,trwa takie "leczenie" około 10-14 dni i jak boli to trzeba wyjąć i iśc do lekarza.Czasem 1 zęba zatruwa się i dwa razy bo nerwy dalej żywe. Jak będzie bolało wyjmuj to i smaruj sacholem albo szybko do drugiego dentysty.
                Niestety, na kasę chorych to nie jest leczenie ale trucie. Idz do dobrego stomatologa albo w szpitalu poproś ginekologa prowadzącego ciąze o skierowanie do szpitalnego dentysty.
    • deelandra Re: Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą p 30.04.12, 17:58
      późno, ale na przyszłość - tak wydłubać, ja się sama nie odważyłam, po przewytej nocy pojechałam na pogotowie stomatologiczne w myślach żegnając się za 40 zł za samo trzaśnięcie drzwiami (święto było), pan doktor wydłubał i nie wziął ani grosza (:o!!!)
      i mimo, że ząb był ponoć do uratowania to ja się już tak na niego wkurwiłam (nie pierwszy raz dał mi popalić, ale ostatni), że go w pizdu wyrwałam i jestem szczęśliwym człowiekiem big_grin (to była 7, 8 obok już nie było, a ja miałam serdecznie dość tego, że prawie co dwa lata mimo leczenia on ciągle się sypał i bolał jak skurwysyn)
      • deelandra Re: Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą p 30.04.12, 18:01
        aha przy ropniach znieczulenie NIE DZIAŁA!!!!!!!!!!!!
        potwierdziło to trzech stomatologów (w różnych gabinetach), czwartemu zagroziłam że odgryzę mu rękę jak mnie nie znieczuli, och znieczulił, podwójną dawką, mimo że miałam sparaliżowane pół twarzy i przełyk aż do tchawicy nie chuja nie znieczuliło - pierwszy raz w życiu na fotelu darłam mordę jakby mnie zarzynali, próbowałam kopać dentystę (pomoc mnie trzymała), a w momencie szału próbowałam spierdalać przez okno (I piętro), w życiu takiego bólu nie przeżyłam jak wtedy
    • ellgie Re: Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą p 30.04.12, 19:17
      Jezu bolą mnie zęby od samego czytania...
      Niestety nic Ci nie pomogę ale głask, głask po głowie....smile
      • paciaty Re: Pani stomatoloooog! tudzież inne które mogą p 30.04.12, 21:13
        Ja żem błagała "mojego" dentystę by toto wyrwał smile Ale jako, że 8 obok nie ma, 6 bez szans na ratunek-do rwania po porodzie, powiedział, że nie wyrwie i choooj, będzie ratował coby było na czym sztuczne osadzić.
        Zwiedziłam dziś kilku stoma, nikt mnie nie przyjmie w tak krótkim czasie na NFZ-i na grzyba mi bezpłatne kanałowe w ciąży.
        Podzwonię pojutrze po państwowych bardziej odległych, może gdzieś się uda za te 2 tygodnie wkleić(a mogę z tym badziewiem pochodzić ze 2-3 miesiące czy lepiej nie?big_grin )
        Jak nie to będę musiała go prywatnie dokończyć a to będzie bardzo bardzo trudne, kur.wa, kredyt trzeba by wziąść czy coś...
        Od rana nie boli więc mam nadzieję, że się ładnie truje i żadne bakteryje mnie nie zatrują
        • bei zatruwanie 30.04.12, 22:52
          www.dentysta.eu/dla-pacjenta/3906-dewitalizacja-zatrucie-zeba-czy-warto

Nie jestem lekarzem, we wzresniu mialam problem z zębem bylam u pani, ktora jest wykladowcą uniwersyteckim- pytalam, czy mi go zatruwa-i to ona wyjasnila, ze juz 10 lat jak odeszlo sie od takich praktyk.
          Widocznie nie wszędzie.
          Mam takei doswiadczenia, ze kazdy medyk daje kartę informacyjną- po prostu wydruk z komputera .
          Mialam ząb znieczulany, mimo, ze byl to stan ropny.
          Bylam przekonana, ze lekarz zrezygnuje ze znieczulenia, bo na rtg jasno precyzowalo stan przyzębia. Zdziwil się, ze ja się dziwię, ze bedzie znieczulał, NIC nie bolało, czyli działało.
          wytlumaczył, ze
          środki znieczulające miejscowo optymalnie działają w ściśle określonym pH. Może się zdarzyć, że u osób, u których wykryto ropnie okołozębowe, znieczulenie będzie mniej skuteczne – ropna wydzielina zmienia bowiem wartość pH, co nie oznacza, ze nie trzeba probowac

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka