07.05.12, 20:00
Wiem,że temat wraca jak bumerang,ale muszę się was zapytać.
Młody jest teraz w I klasie i przytargał ze szkoły kartkę z zapytaniem:
czy dziecko w przyszłym roku szkolnym będzie uczęszczało na:
religię
etykę
żadne z powyzszych.
Młody chodzi na religię jak na skazanie,mało rozumie i nie wykazuje chęci dalszego uczestnictwa.
Zapisałam go na etykę.
I teraz do meritum.
Ochrzciliśmy go jak miał 2 lata na wyraźną prośbę i sugestię Teściowej.
To był pierwszy i ostatni raz jak był w Kościele.my nie praktykujemy,chociaż ślub kościelny mamy.
Jakoś tak poszło siłą rozpędu,nie zastanawiałam się nad tym-to było w ubiegłym wiekuwink
Starszy syn ochrzczony komunia i bierzmowanie
średnia córka ochrzczona i komunia
młody ochrzczony.
Oczekuję małej awantury,burzy ze strony męża na wiadomośc,że Komuni nie będziesuspicious

jak mu to po ludzku wytłumaczyć,że to pic na wodę i na siłę,bo tak wypada.
Małżon ceni sobie zdanie mamusi swojej i po trupach będzie chciał przeforsować tą komunię. nie będę robić popeliny i młodego zmuszać.
Jak myślicie???????????
Ale epopeja wyszławink
Obserwuj wątek
    • olinka20 Re: Komunia 07.05.12, 20:07
      A niech robi tą komunie, ale ON. Ty nie przyłoz do tego ani paznokietka i masz sie nie złamac.
      Moze mu sie odechce.
      • zales239 Re: Komunia 07.05.12, 20:13
        Właśnie! tak pomyślałam,niech przygotuje Młodego merytorycznie i w kościoły popyla.
        Na bank wywiesi białą flagęwink
        Ale mamusia sie jeszcze bardziej obrazi,bo już jest obrażona tylko trochę!
    • a-ronka Re: Komunia 07.05.12, 20:11
      masz jeszcze rok więc zobaczysz,ja też okomuniłam bo tak wypada. masz rok czyli 365 dni,pogadamy za 120 dni
    • aga9001 Re: Komunia 07.05.12, 20:14
      Ja miałam komunię w niedzielę. Z tą różnicą, że my chodzimy do kościoła i było to dla nas naturalne.
      Ale z młodej klasy były dzieci których rodzice nie są praktykujący. Każdy podejmuje swoją własną decyzję tongue_out
      • doral2 Re: Komunia 07.05.12, 20:26
        może i te komunie to pic na wodę, ale jak młody dorośnie i będzie się chciał żenić, to mu brak tej komunii będzie kamieniem u szyi wisieć.
        więc choćby z tego powodu niech do tej komunii idzie, przy okazji zgarnie prezenty komunijne i będzie z grzywki.
        takie moje zdanie, bo przerabiałam temat zamążpójścia z człekiem nieochrzczonym, niekomunijnym i niebieżmowanym.
        mnie to kolo dupy wisiało, ale rodzina chciała ślubu kościelnego, więc załatwienie powyższych piców na wodę kosztowało mnie kupę zdrowia.
        że o pieniądzach nie wspomnę uncertain
        • olinka20 Re: Komunia 07.05.12, 20:32
          Spokojnie jako dorosły bedzie mogł przystapic do komunii.
          • doral2 Re: Komunia 07.05.12, 21:00
            pewnie że będzie mógł, tylko że to już nie będzie takie proste jak za młodu..
            wiem, co mówię uncertain
            • opium74 Re: Komunia 08.05.12, 09:12
              Zawsze można wziąć w kościele ślub jednostronny. Wszystko wygląda tak samo jak zwykle tylko osoba niewierząca /nieposiadająca sakramentów/ nie mówi formułki o bogu.
            • jowita771 Re: Komunia 08.05.12, 10:52
              > pewnie że będzie mógł, tylko że to już nie będzie takie proste jak za młodu..
              > wiem, co mówię uncertain

Ja myślę wręcz przeciwnie. Mam koleżankę, która miała chrzest i komunię za jednym zamachem w wieku siedemnastu lat. Nie miała problemu, ja mam większy z apostazją.
              A co do ślubu, to można zawsze wziąć jednostronny, do tego można być nawet nieochrzczonym.
              • esofik Re: Komunia 08.05.12, 16:03
                moja psiapsióła tuż przed ślubem miała chrzest i komunie, nie było zadnego problemu. Musiała tylko przez kilka tygodni biegac na spotkania do Kościoła. Na uroczystości w Kościele była spora grupka takich nawróconych dorosłych bezbożników tongue_out
                • doral2 Re: Komunia 08.05.12, 20:42
                  esofik napisała:

> moja psiapsióła tuż przed ślubem miała chrzest i komunie, nie było zadnego prob
                  > lemu. Musiała tylko przez kilka tygodni biegac na spotkania do Kościoła...'

no właśnie o tym mówię.
                  przed ślubem takie spotkania to jest ostatnia rzecz na jaką się ma czas uncertain
                  • olinka20 Re: Komunia 08.05.12, 20:46
                    Ale wyzej napisali, ze mozna wziac slub jednostronny i juz.
    • mamakarolla Re: Komunia 08.05.12, 10:25
      a co młody na sakrament komunii?
      chce iść czy nie?
      Może niech on się wypowie?
    • przeciwcialo Re: Komunia 08.05.12, 11:19
      Wypadałoby dzieci traktować tak samo. Ochrzcic, przygotowac do Komunii. Bierzmowanie juz do wyboru- ja wiem że najstarsze pójdzie do Bierzmowania a średnie za nic w swieci.
      • przeciwcialo Re: Komunia 08.05.12, 11:22
        Poza tym posyłacie na religie a nie praktykujecie w domu. Liczycie że szkoął przygotuje dziecko?
        Dziwne dla mnie.
        • zales239 Re: Komunia 08.05.12, 16:48
          Poszedł siłą rozpędu na religięsuspicious
          On nie chce iść do komuni,jak już pisałam niewiele z tego rozumie,mówi,że w kościele jest nudno-byli z klasą na rekolekcjach.
          Już to przerabiałam dwukrotnie i wiem jak to będzie wyglądać-3/4 roku w kościele spędzisuspicious
          • olinka20 Re: Komunia 08.05.12, 18:50
            I jaka decyzje podjełas?
            • zales239 Re: Komunia 08.05.12, 23:59
              Nie chcę na razie zaczynać rozmów na szczycie,bo akurat jest miła atmosferawink
              a wiem,że jak zacznę to się spierdzieli hehe!
          • paskudek1 Re: Komunia 08.05.12, 22:09
            ja ci powiem tak - jeżeli mąż chce koniecznie to postaw Go w sytuacji że to ON za wszystko odpowiada, lącznie z uczeniem dziecka modlitw, odrabianiem lekcji z religii, chodzeniem do kościoła itd. Ty możesz sie włączyc li i jedynie w kwestie logistyczne dotyczące organizacji przyjęcia. i koniec. U mnie tak wlaśnie jest, z tym że w drugą stronę. Ja też specjalnie praktykująca nie jestem ale uznalam że do komunii dziecko idzie. zresztą on sam też wlaściwie chcial. Ale mój mż jest przeciwny tej kwestii i w kociele nie był. Powiedzial że pójdzie w dniu komunii, bierze udział w zakupach itp. ale do kwestii dotyczących samego rytuału się się NIE włącza i koniec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka