Dodaj do ulubionych

koci problem

27.11.12, 19:38
czy mozna przewieźć kota z jednego kraju do drugiego samolotem?? kraje europejskie
ktoś się orientuje jak to wygląda?? czy ja musze byc z kotem, czy mozna go "nadac jak paczke"??
Wydaje mi się, że paszport i zaswiadczenia od weta chyba musi byc
Obserwuj wątek
    • ez-aw Re: koci problem 27.11.12, 20:10
      www.lot.com/pl/pl/web/newlot/pets
      • esofik Re: koci problem 27.11.12, 20:17
        dzieki Ezaw
    • red-truskawa Re: koci problem 27.11.12, 23:26
      lepiej dowiedz sie dokładnie jakie wymagania ma państwo docelowe co do zwierzaka, abyś nie została z ręka w nocniku smile wiekszosc ma takei same czyli paszport, znakowanie zwierzaka (czip), szczepienie na wscieklizne, ale w niektórych dochodzi odrobaczanie, odpchalnie, badanie przeciwciał wsciekliznowych (Wyspy Brytyjskie, SZwecja) a na to potrzeba czasu.
      • esofik Re: koci problem 27.11.12, 23:38
        na dzień dzisiejszy jest to tylko gdybanie
        trasa Norwegia-Irlandia. Patrzyłam na info prewoźników norweskie linie - bez problemu do krajów skandynawskich, w liniach irlandzkich ani słowa o zwierzakach (tylko o psie przewodniku)
        ehhh okaże się, że jakby co będzie dużo zamieszania
        • red-truskawa Re: koci problem 28.11.12, 00:07
          no dobrze, pzrewożnik przewożnikiem, ale jest jeszce odprawa na lotnisku i tu moga was nie wypuścic do kraju jak zwiaerzak nie bedzi eiał badań. Ja nie pamietam dobrze jak to z kotami, ale psy na pewno musza miec badanie przeciwciał na wscieklizne do iralandii, a to jest tak ze jeseli było pierwsze szczepienie w zyciu to trzeba po nim odczekac chyba 6 tyg i dopiero mozna pobrać krew, jak kolejne - mozna od razu pod warunkiem ze jest zachowana ciagłość szczepien czyli brak obsuwu nawe o dzien, ale to jeszcze nic. pobieraja krew a od daty pobrania zwierzak moze dopiero przekroczyć garnice po pól roku !!! dlatego mówie abyś sie za wczasu zorientowala, bo duzo ludzi tak sie gotuje.
          • kiecha3 off top - truskawka 28.11.12, 11:43
            Truskaweczko, a czy szczepionka na wściekliznę nie działa 2 lata?? a tylko wymóg prawny jest by szczepić co rok??
            • red-truskawa Re: off top - truskawka 28.11.12, 16:36
              długosć trwania odporonosci poszczepiennej to jedna sparwa , a obowiazek ustawowy szczepienia to zupelnie inna. sa kraje gdzie szcezpi sie co 3 lata, sa kraje gdzie nie szczepi sie w góle,l a tak na prawde po 2 krotnym szczepienieu odporosvc potrafi utrzymac sie do konca zycia zwierzaka, ale ustawa ustawą.
          • esofik Re: koci problem 28.11.12, 16:21
            zaczełam od przewoźnika, żeby sprawdzić czy w ogóle jest szansa przewiezienia zwierza, ale jak tak szukam i czytam to okazuje sie,że jest sporo zamieszania, więc chyba sobie opuszczę.. szkoda kociego stresu uncertain
          • red-truskawa Re: koci problem-sprawdziłam... 28.11.12, 16:38
            nie ma teraz obowazku kwarantanny przez pól roku, zniesli to, i co do kotów nie ma obowiazku badania przeciwciał. ale najlepiej wypytaj o wymogi, bo tam jest jeszcze odrobaczanie w okreslonym czasie przed przekroczeniem granicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka