cudko1 05.12.12, 15:09 jak gotujecie? zeby był pyszny, brązowy mniamuśny po prostu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinka20 Re: to ja tyż kulinarnie:P BIGOS 05.12.12, 15:30 Jedziemy do tesia, robimy oka ze Shreka i dostajemy solidną porcje Odpowiedz Link
mearuless Re: to ja tyż kulinarnie:P BIGOS 05.12.12, 15:38 to tak: 3 kg kapusty kwaszonej/kiszonej...niewazne. 1,5 kg miesa/ ma tam byc -wolowina, wieprzowina, kielbacha, skrawki wedlin. sliwki suszone-duuuza garsc, grzyby suszone tez sporo. kapuste do gara, gotowac z grzybami i slaiwkami. mieso podsmazyc dowalic do kapusty. gotowac, gotowac, na drugi dzien znowu gotowac i tak do zajebania. Odpowiedz Link
dziewczyna_bosmana Re: to ja tyż kulinarnie:P BIGOS 05.12.12, 15:48 Masz przepis od mojej mamy?? Odpowiedz Link
mearuless Re: to ja tyż kulinarnie:P BIGOS 05.12.12, 15:52 pewnie tak. ale przyznaj ze taki bigos jest wspanialy! Odpowiedz Link
dziewczyna_bosmana Re: to ja tyż kulinarnie:P BIGOS 05.12.12, 17:54 Jest wspaniały, muszę kiedyś zrobić Odpowiedz Link
schiraz Re: to ja tyż kulinarnie:P BIGOS 05.12.12, 18:04 Robię dokładnie tak jak Mea i Bosmanowa, nigdy nie dodaję świeżej kapusty ani pomidorów a już na pewno pieczarek. Ma być tylko kapusta kiszona, grzyby, śliwki suszone albo wędzone, dobre mięcho, przyprawy (w tym ja lubię dodać ziaren jałowca) i długie gotowanie oraz kilkukrotne odgrzewanie. Mój już czwarty dzień się odgrzewa Taki najbardziej lubimy Odpowiedz Link
mamolka1 Re: to ja tyż kulinarnie:P BIGOS 05.12.12, 17:35 Wieczorową porą przy piwku zagajam do chłopa że bym sobie dobrego bigosu zjadła I na drugi dzień to samo ... I na trzeci... A potem wcinam bigos Odpowiedz Link
red-truskawa Re: to ja tyż kulinarnie:P BIGOS 05.12.12, 19:09 A ja albo z samej kiszonej kapusty ale wtedy ją płucze,z eby kwasna nie była , albo pól na pól ze słodką, znaczy zwykła, daje suszone grzyby (dużo) boczek wedzony, mięcho (wieprzowina wołowina), kiełbacha, suszone sliwki, ziele ang, lisc laurowy, przecier pomidorowy kapkę i czerwone wytrawne wino. Odpowiedz Link
doral2 Re: to ja tyż kulinarnie:P BIGOS 05.12.12, 19:24 tutaj opisałam jak gotuję bigos.. Odpowiedz Link
zales239 Re: to ja tyż kulinarnie:P BIGOS 05.12.12, 19:59 Ja podobnie jak dziewczyny: kapucha kiszona śliwki suszone mięcho surowe-nie podsmażam grzyby suszone liść laurowy ziele ang. trochę czerwonego wina, łyżka miodu. i gotuję,mieszam,gotuję mieszam i tak2,3 dni ale teraz to mam problem,bo ta kapucha rozwala się dużo szybciej od mięsa i taka pacia się z niej robi jak tak warzę i warzę u was podobnie? Odpowiedz Link
cudko1 Re: to ja tyż kulinarnie:P BIGOS 06.12.12, 14:30 a ten bigos gotowany tydzień to po wystygnięciu trzymać w lodówce? na balkonie? nie zepsuje się? ja wiem że odgrzewany najlepszy, ale tydzień? Odpowiedz Link
doral2 Re: to ja tyż kulinarnie:P BIGOS 06.12.12, 17:40 nie. gotujesz godzinkę-dwie, zostawiasz na kuchni do nastepnego dnia. znowu godzinka-dwie i do następnego. az ci się znudzi. chyba, że masz gorąco w kuchni, to jednak lepiej po wystygnięciu do lodówki wkładać, żeby nie skisł, albo na balkon wystawić. jak już ci się znudzi gotowanie bigosu, no to na mróz go wywal. albo do zamrażalnika. Odpowiedz Link
mearuless Re: to ja tyż kulinarnie:P BIGOS 06.12.12, 17:45 ja po wystygnięciu zawsze do lodowy. nie ryzykuje zostawiania w cieplej kuchni. Odpowiedz Link