Dodaj do ulubionych

Chaczapuri

13.01.13, 12:52
W święta jadłam to cudo przywiezione przez wschodnią narzeczoną wujka mojego chłopa. Pyszne toto, sama bym całe zeżarła najchętniej ;p Chcialabym cos takiego w domu zrobić i teraz pytanie do Was: robiła to któraś? Macie jakis sprawdzony przepis? Jakiego sera najlepiej użyc z racji braku dostępu do gruzińskich specjałów?
Obserwuj wątek
    • tetika Re: Chaczapuri 13.01.13, 13:12
      a nie zapytalas tej ktora to robila? chyba bylaby najlepszym zrodlem informacji
      • mona_mayfair Re: Chaczapuri 13.01.13, 13:17
        Nie, bo cięzko bylo mi się z nią dogadac;p ona po polskiemu mało co, ja ruskiego tez nie znam ;p
    • beata985 Re: Chaczapuri 13.01.13, 13:42
      są rózne odmiany tego cuda....chyba faktycznie lepiej byłoby u źródła zdobyć przepis...
      wujek nie mógł tłumaczyć??
      obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/chaczapuri-serowy-chleb
      • mona_mayfair Re: Chaczapuri 13.01.13, 13:45
        W świątecznym zamieszaniu nie chcialam zawracac dupy.. Mi chodzi o wersję "zamknietą", bez jajka. Już przewertowałam sporo przepisów z netu ale chcialam zapytać o jakis sprawdzony przez was, Wam bardziej ufam wink
        • doral2 Re: Chaczapuri 13.01.13, 19:56
          zapytaj na forum kuchnia..
          tam prędzej natrafisz na kogoś, kto to robił.
          albo ma dobry, sprawdzony przepis.
          • doral2 Re: Chaczapuri 13.01.13, 20:03
            zapytałam wujcia gugla o ten specyjał i wychodzi na to, że to zwykle ciasto drożdżowe nadziane ostrym serem z jajkiem.
            doczytałam, że może być nasz bundz, albo na upartego zwykły twaróg zmieszany z mozarellą.

no i że to specjał regionalny, czyli ile gospodyń tyle przepisów...

ale zaciekawiło mnie to, może zrobię któregoś razu smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka