Dodaj do ulubionych

kluski leniwe

25.01.13, 19:53
jakoś mię naszło, więc zrobiłam i na dokładkę wcale nie według klasycznego przepisu.

zostało mi garstka wczorajszych ziemniaków z obiadu, kawałek sera białego, nie to zjeść, ni to wyrzucić...
ale wyrzucanie jedzenia powoduje u mnie gęsią skórę, więc dumałam i wydumałam.

wrzuciłam do robota te ziemniaki, ten ser, resztki czosnku co wyciskałam do syropu na kaszel dla ojca, pół cebuli, sól, pieprz, i zmieliłam.
potem dodałam nieco maki ziemniaczanej i nieco razowej.
zagniotłam.
pociapałam na kawałki i szybko ugotowałam.
polałam spyrkami z podgardla i cebulki.

było pycha.
proste, łatwe i smaczne.
ale idzie w biodra.

ale tak konsumując owo dzieło doszłam do wniosku, że z fetą i szpinakiem byłoby jeszcze lepsze.
a z serem pleśniowym wręcz zajebiste.
spróbuję następną razą smile
i trzeba lepiej dosolić i lepiej dopieprzyć.
Obserwuj wątek
    • beautywomen Re: kluski leniwe 25.01.13, 20:24
      A moje dzieci ciągle wołają o leniwe. Teraz będę mogła wykorzystać Twój pomysł")
      • doral2 Re: kluski leniwe 25.01.13, 20:46
        lepiej dopisz swój przepis, zawsze się komuś może przydać.
      • beautywomen Re: kluski leniwe 25.01.13, 22:13
        Nigdy nie robiłam, zawsze jakoś ich zbywałam. Za to teraz będę mogła się wykazać.
    • fajnyrobal Re: kluski leniwe 25.01.13, 22:21
      Robiłam ze szpinakiem i z fetą wg przepisu okrasy. nie powaliły mnie na kolana a jeszcze się cholery rozlatywały.
      • aqua48 Re: kluski leniwe 26.01.13, 11:59
        Leniwe u mnie tylko z sera, mąki i jajek (jedno-dwa) z bułką tartą i cukrem, z ziemniaków, mąki i jajek kopytka, a z mąką ziemniaczaną śląskie.
        • aqua48 gotowane ziemniaki z obiadu 26.01.13, 12:03
          A jak mi zostają ugotowane ziemniaki z wczoraj, przeciskam je przez praskę, dodaję do nich tyle samo mąki i połowę tłuszczu (margaryna, smalec, masło, co tam jest w lodówce), zagniatam, robię paluszki, maziam rozmąconym jajem, posypuję makiem albo kminkiem, albo niczym i piekę 15-20 minut w piekarniku. Są pyszne.
          • doral2 Re: gotowane ziemniaki z obiadu 26.01.13, 18:15
            oooo, niezłe, niezłe, muszę wypróbować smile

a z tym tłuszczem to tak koniecznie? trochę za dużo mi się wydaje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka