28.01.13, 19:30
Jadę do Rumunii, hurrraaa!!!!
po wielu latach negocjacji mąż zgodził się na wyjazd do tego kraju. naczytał się jak to tam strasznie, mordercy i złodzieje na kazdym kroku itd, aż w końcu doszło do niego, że przecież podobne rzeczy mówią o Polsce na dalekim tzw."zachodzie".
Była któraś w tym uroczym kraju? co polecicie? jakieś sprawdzone miejsce do spania? jedziemy z dzieciakami w maju albo w sierpniu-to jeszcze sprawa do dyskusji
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Rumunia 28.01.13, 19:58
      gratulacje, to świetny kraj smile
      przejechałam go wzdłuż i wszerz smile

bida z nędzą, ale widoczki prześliczne.
      koniecznie jedźcie na północny wschód, wąwóz bikaz, oraz na południowy wschód, słynna siódemką na bukareszt, bo tam dech zapierają widoczki.
      aha, i warto nad morze skoczyć, do constanty. autostrada od bukaresztu płatna dodatkowo.

brudny to kraj i biedny, ale ludzie sympatyczni.
      sklepy takie jak u nas, kerfury i inne.
      dobre stacje benzynowe to viva, mają niezłe żarcie i superancką herbatę wiśniową z miodem oraz dobre ceny na paliwo.
      przelicznik prawie 1:1, czasem ichnijszy szelest jest poniżej złotówki.
      potrzebujesz winiety, jeśli jedziesz samochodem.
      drogi chujowe, ale warte widoczków.
      hotele niestety luksusowe nie są.

moja córka tam była, na wyprawie 4x4, wróciła zachwycona.
      ja co prawda na 4x4 nie byłam, ale i tak podoba mi się ten kraj smile
      jakby co, to pytaj.
      • doral2 Re: Rumunia 28.01.13, 20:00
        masz tu link do strony co wyprawy na rumunię organizuje, są porady, zdjęcia i filmy.
        • prigi Re: Rumunia 28.01.13, 20:12
          dzięki big_grin
          a co powiesz o Transylwanii suspicious i na ile się wybrać-tydzień wystarczy czy lepiej jednak dłużej?
          • beata985 Re: Rumunia 28.01.13, 20:17
            Bear Grylls miał kiedyś odcinek w tej krainie
            tu częśc tego odcinka....może znajdziesz gdzieś całość
            www.youtube.com/watch?v=6afUHbyuQDA
          • doral2 Re: Rumunia 28.01.13, 20:23
            tydzień
            czy dwa....hmm...
            to zależy ile masz kasy i co zamierzasz tam robić.
            bo ja to nie mając ograniczeń z miesiąc bym ta siedziała i jeszcze byłoby mi mało.
            transylwania to super pomysł smile
            właśnie tam moja córka była i se możesz stamtąd widoczki obejrzeć, na zalinkowanej stronie.
            ofkors, oni się włóczyli bezdrożami celowo, bo taki mieli plan, ale to wcale nie znaczy, że cały kraj tak wygląda.
            nawigację weźcie dobrą i koniecznie cb radio..
            • doral2 Re: Rumunia 28.01.13, 22:01
              ale doczytałam, że ty z dziećmi chcesz jechać...
              to lepiej może za jakim zorganizowanym wypoczynkiem się rozejrzyj, bo ja to raczej bezhotelowo się obywałam, mocniej w biwaki i łono natury, niż małe dzieci, więc moje rady psu na budę.
              chyba, że jesteście zaprawieni w bojach na mazurach pod namiotem, to moje rady jak najbardziej na miejscu.
              a co do zorganizowanego wypoczynku na rumunii, to mierne mam pojęcie.
              my to w samochodzie spaliśmy, albo pod namiotem, jedzenie własnym sumptem, czasem obiad na stacji viva, mycie w potoku, albo pod prysznicem na stacji benzynowej, a najczęściej wodą z bukłaka w ustronnym miejscu.
              ja to w te klimaty na rumunię uderzam, czyli dziki zachód, tfu wschód, i bujane drzwi big_grin
    • iziak80 prigi 29.01.13, 08:46
      na jaki mail mogę do Ciebie napisać?
    • iziak80 Re: Rumunia 29.01.13, 09:04
      dobra, witam przypadkiem smile
      Przyciągnął mnie nagłówek, gdyż również w tym roku planujemy wakacje w Rumunii. Jedziemy z cztero i ośmiolatkiem, naszym celem jest Transylwania, trasa wiedzie przez Braszów, Sybin, a na koniec, oczywiście Trasa Tranfogarska smile Chcemy znaleźć noclegi po drodze, oczywiście wcześniej zarezerwować, ale to mąż ma usiąść w wolnej chwili i poszperać w necie. Spania w samochodzie z dzieciakami się nie podejmuje tongue_out
      A całą wyprawę planujemy w lipcu.
      Doral, a jak w porównaniu te drogi z naszymi?
      • prigi Re: Rumunia 29.01.13, 10:18
        no widzisz, ajk dobrze, ze się ujawniłaś smile
        pisz na gazetowego
        my jedziemy z 2 latkiem i 6 latką. namiot nie jest możliw z jednej przyczyny-mój syn jeśli nie będize spała w łóżevzku to w ogóle nie będzie spał, tylko skakał nam po głowach-przerabialiśmy już tą wersjęwink
        a masz jakieś fajne strony z trasami? bo ja dopiero zaczynam szperać a Doralowej link tylko mnie utwierdził w dobrym wyborzesmile
        • prigi Re: Rumunia 29.01.13, 10:19
          jeju, ile byków!!! przepraszam, ale piszę szybko w przerwie szkolenia tongue_out
        • iziak80 Re: Rumunia 29.01.13, 10:44
          hehehe, nie, my wszystko na czuja robimy smile)) Próbujemy pozbierać informacje od ludzi, ale okazuje się, że większość nadal pojmuje Rumunie jako dziki kraj smile.
          Na chwilę obecną jeździmy po Rumuni przez google maps tongue_outPP Dzięki temu wiemy, że w połowie trasy transfogarskiej jest hotel tongue_out I wybraliśmy pensjonat 3 km od Bran - blisko do Drakuli będzie
      • doral2 Re: Rumunia 29.01.13, 17:05
        ziak80 napisała:

"...Doral, a jak w porównaniu te drogi z naszymi?.."

wąskie i zatłoczone.
        nieco dziurawe.
        nieco koślawe.
        ale za to wszystkie są na mapie i wszystkie są na nawigacji.
        nawet te polne w górach.
        większość wiedzie przez wioski, więc nie pogonisz, ale widoczki to rekompensują.
        pamiętajcie o winiecie, bo tego akurat ichniejsza policja mocno pilnuje.
        na transylwanię to przejście graniczne przez arad polecam niż przez oradeę, też piękne widoczki, chociaż większość drogi albo przez wioski, albo przez pola z kukurydzą i słonecznikami.
        piękny kraj, naprawdę warto tam pojechać.
        biwak można rozbić na byle skrawku przy drodze, nikt sie nie przyczepi.
        sporo potoków i ujęć wody pitnej, więc można biwakować gdzie niebądź.
        jak ktoś lubi klimaty wagabundy, to wymarzony kraj.
        bardzo lubię tam jeździć smile
        • iziak80 Re: Rumunia 30.01.13, 07:58
          no właśnie i w ten sposób powstaje pytanie, czy nasz Helmut (Opel Signum z obniżonym zawieszeniem) da rade na ichniejszych drogach...
          Doral, znasz może jakieś godne polecenia pensjonaty czy hotele? Strony www? musimy w końcu te rezerwacje porobić. Pozwolisz, że będę co jakiś czas pytać Cię o jakieś detale?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka