thegimel 05.10.13, 14:48 Dajcie dziewczyny wypróbowany przepis na racuchy W necie tego sporo, ale wolę sprawdzony. A potem wrzucimy sobie wątek do emaglowej książki kucharskiej. Podziękował z góry uprzejmnie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Racuchy 05.10.13, 15:23 3 szklanki mąki, 3 jajka, szklanka ciepłego mleka, łyżka stołowa cukru i orzeszek drożdży. Drożdże rozetrzeć z cukrem ,wlać do mleka, dodać całe jajka, mąkę, rozmieszać i odstawić na chwilkę. Jak ciasto zacznie rosnąć smażyć na oleju. Odpowiedz Link
thegimel Re: Racuchy 05.10.13, 15:49 A jabłka się starte daje od razu? Bo młody z 'japkami' chce Odpowiedz Link
beata985 Re: Racuchy 05.10.13, 16:11 jak robię naleśniki....takie gęste...niektórzy też zwą je racuchami...tylko, że moje bez drożdży...to japka daję do ciasta, takie raczej pokrojone w większą kostkę, bo starte to się "stracą" w cieście i to smażę dopiero....pycha... ja nie trawię nic z drożdzami wic moje racuchy są toakie z naleśnikowego ciasta tylko gęstego Odpowiedz Link
aqua48 Re: Racuchy 05.10.13, 16:25 Japka można dać starte od razu, albo w plastrach maczane w cieście bezpośrednio przed smażeniem. Do ciasta prócz startych jabłek można wrzucić garść rodzynek i łyżkę skórki pomarańczowej jeśli masz - daje "kopa" zwykłym racuchom. Odpowiedz Link
mona_mayfair Re: Racuchy 05.10.13, 16:37 Ja jak mi sie dziec z nienacka zacznie domagac, robię szybkie "racuchy" z serka danio (czy tam innego homosa). Serek homo mieszam z jajkiem i mąką + trochę proszku do pieczenia.Mozna dac banana, jabłko czy co tam. Odpowiedz Link
ciepla.kawa Re: Racuchy 05.10.13, 19:56 Ja robię takie jak Beata, bez drożdży ino łyżeczka cukru waniliowego i łyżeczka proszku do pieczenia. Jabłka daję starte. Moja Gadzina takie lubi i nazywa je "kotleciki ze śniegiem". No z cukrem pudrem. Odpowiedz Link
esofik Re: Racuchy 06.10.13, 10:06 ja też tak robię, bez drożdży. Dodaje jabłka pokrojone na małe kawałki (ćwiartka, na plasterki) lub banany w półplasterkach, czasem jagody vel borówki hamerykanskie. Cukier puder na wierzch. Odpowiedz Link
paciaty Re: Racuchy 06.10.13, 20:08 Kefir/maślanka do tego mąka(próbowałam chyba ze wszystkich, najgorsze wyszły z kukurydzianej ), jajka, cukier waniliowy i trochę zwykłego, szczypta soli i trochę proszku do pieczenia. Japka kroję w byle jakie kawałki, wrzucam czasem skórkę pomarańczową, rodzynki lub inne suszone morele, czasem banana, brzoskwinię albo czekoladę. Smażę, wpieprzam Włala Odpowiedz Link