klubgogo 06.10.13, 20:24 Bo to, że tylko z szarą renetą, to wiem, a może jakiś złoty prosty przepis macie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
architekttka Re: Szarlotka 07.10.13, 07:49 ja ostatnio robię z tego przepisu - nie jest najłatwiejszy, ale szarlotka wychodzi naprawdę dobra. Porcja na blachę 30x25 cm przy 400g mąki -- witajcie to mój 1. post tutaj-trafłam przez wyszukiwarkę, wpisując o co chodzi z badoo Odpowiedz Link
melancho_lia Re: Szarlotka 07.10.13, 08:15 moim skromnym zdaniem antonówki są lepsze do szarlotki. A przepis wykorzystuje ten: www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-spod-samiuskich-tater Odpowiedz Link
architekttka Re: Szarlotka 07.10.13, 08:16 ja najczęściej używam po prostu tych które jem- Championów, są uniwersalne Odpowiedz Link
melancho_lia Re: Szarlotka 07.10.13, 08:20 Dla mnie są za słodkie, ja z tych co antonówki tak po prostu jedzą (najlepiej te wczesne, które normalnym ludziom wykręcają paszcze na drugą stronę). Odpowiedz Link
aqua48 Re: Szarlotka 07.10.13, 10:04 Landsberska jest najlepszym jabłkiem do szarlotki. Odpowiedz Link
klubgogo Re: Szarlotka 07.10.13, 19:37 Też mi się najbardziej ten przepis spodobał i chyba spróbuję, reneta z antonówką pół na pół? Bo renetę już mam. Odpowiedz Link
melancho_lia Re: Szarlotka 07.10.13, 20:50 Będzie fajna. Najlepiej jak jabłka są kwaskowe. Jakie gatunki wymieszasz to już nie ma znaczenia. Nie zaszkodzi Odpowiedz Link
doral2 Re: Szarlotka 07.10.13, 20:24 ale z jaką szara renetą, kobieto??? li tylko z antonówką!! 4 jajka ucierasz z 3/4 szkl cukru i cukrem waniliowym. dodajesz 4 łyżki oleju/oliwy (co wolisz) oraz ok. 150 ml śmietany jaką masz pod ręką, mieszasz żeby wymieszać, dodajesz 3,5 szkl mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, mieszasz, żeby wymieszać. wywalasz na blachę, na wierzch kładziesz pokrojone w plasterki, ćwięrtki, czy jak tam ci się utnie antonówki, renety szare, różowe, w paski czy kropki, albo owoce jakie masz pod ręką, pieczesz ok. 50-55 minut w 180 stopniach. jest to ciasto najmniej upierdliwe ze znanych mi ciast. używasz jednego garnka, jednego mieszadła z miksera, a zachowując dobrą kolejność dodawania ingrediencji to i jedną łyżką wszystko opędzisz. ciasto się robi 10 minut, jak jesteś leniwa i długo jabłka obierasz. a potem do pieca i heja. jak jesteś ambitna, to posypiesz po wierzchu cukrem pudrem. Odpowiedz Link
hamerykanka Re: Szarlotka 08.10.13, 02:22 Ja z kolei znalazlam przepis, ze kwasne (nie podano jakie) jablka dusi sie w garnuszku, pokrojone w plasterki/osemki z cukrem, cynamonem i szczypta galki lub wanilii , co kto lubi, oraz garscia rodzynek. Rodzynki wchlaniaja sok i pecznieja. Wychodzilo calkiem dobre i ciasto nie przemakalo od jablek! Oczywiscie dawalam pod jablka lyzke czy dwie tartej bulki.. Odpowiedz Link
toffix Re: Szarlotka 08.10.13, 09:49 A ja proponuje kruche ciasto i jabłka w innej wersji: Ciastka z jabłkami. Ciasto: 1 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 40-45 dkg mąki cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia Z wymienionych składników zagnieść ciasto kruche. Jabłka (renety, małe antonówki) pokroić na "ósemki", nie obierać ze skórki!!!, wykroić gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką lub czymś większym (zależnie od wielkości jabłek) koła, układać na nich kawałki jabłek (skórką do "zewnątrz"), składać na pół. To kółko powinno być takie, żeby ciasto odrobinkę się zagięło na górze jabłka. No i pieczemy. Można ciastka polukrować (ja tego nigdy nie robię). Proponuję wybierać małe jabłka. Ciasteczka są pyszne. Odpowiedz Link
aqua48 Re: Szarlotka 08.10.13, 10:08 Zamiast tartej bułki pod jabłka polecam tarte orzechy włoskie, laskowe, lub jakiekolwiek inne. Odpowiedz Link
architekttka Re: Szarlotka 08.10.13, 21:23 a może ktoś ma przepis na szarlotkę bezglutenową?? Odpowiedz Link