Dodaj do ulubionych

gotowanie świeżej fasoli

05.10.06, 19:32
Kupiłam białą fasolę, tegoroczną, tę drobną (nie 'jasia') - jak się ją gotuje?
Wrzuca się na wrzątek czy na zimną wodę? Ile mniej więcej trwa gotowanie?
Obserwuj wątek
    • wiolunia79 Re: gotowanie świeżej fasoli 05.10.06, 20:12
      Zawsze zalewam zimną woda i zostawiam na noc a potem gotuję w tej samej wodzie.
    • ba_nita Re: gotowanie świeżej fasoli 05.10.06, 20:14
      Jeśli są wysuszone ( a zapewne są) to musisz je najpierw namoczyć (24 godz)
      jeśli dysponujesz szybkowarem to 2-3 godziny moczenia wystarczą. Gotujesz ....
      do miękkosci. Około... minut. No po prostu musisz sprawdzić bo inaczej na płycie
      inaczej na gazie a i kaloryczność gazu jest różna.
      • the_kami Re: gotowanie świeżej fasoli 05.10.06, 20:15
        Chodzi o to, że fasolka jest tegoroczna, miękka, nie wysuszona. Stąd wiem (od
        pani z bazaru, która w konia by mnie nie zrobiła, bo jestem jej stałą klientką),
        że moczyć nie muszę. A wątpliwości mam tylko co do temperatury wody, w którą mam
        wrzucić fasolę. No i kiedy posolić?
        • Gość: anna Re: gotowanie świeżej fasoli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 20:28
          młodą fasolkę - tegoroczną, jeszcze nie suchą - gotujemy bez moczenia około 1
          godziny. Zalewamy zimną woda, po półgodz. gotowania posolić częsciowo a do smaku
          pod koniec gotowania. Smacznego - gotowałam wczoraj.
          • the_kami Re: gotowanie świeżej fasoli 05.10.06, 21:46
            Dzięki ;-)
            • Gość: k Re: gotowanie świeżej fasoli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 23:41
              fasoli nie gotuje się w tej samej wodzie, w której była moczona - zalewasz
              wrzątkiem, zostawiasz do ostygnięcia w tej wodzie , odcedzasz i gotujesz w
              nowej wodzie. W tym cały sens moczenia, że w tej wodzie zostaje większość
              substancji antyodżywczych, czyli min. takich, które powodują wzdęcia
              • the_kami Re: gotowanie świeżej fasoli 06.10.06, 12:08
                Chodzi o to, że ja jej w ogóle nie moczyłam, bo tego nie wymagała! :-D
                Ugotowałam, smakuje dobrze. Garnka nie przykrywałam. Posoliłam pod koniec. Tyle
                tylko, że zalałam wrzątkiem, i nie wiem, czy to dobrze. Ale smak jest OK :-)
    • asia261 Re: gotowanie świeżej fasoli 06.10.06, 06:55
      dokładnie jak wyżesj; gdzies na forum wyczytałam, że nie należy przykrywać przykrywką garnka z gatującą się fasolą, bo wtedy te substancję się ulatnija (i fsolka potem nie powoduje wzdęć)
    • muscovado Re: gotowanie świeżej fasoli 06.10.06, 08:58
      często latem gotuję taką fasole.
      Jest świeza i łatwo to sprawdzic, po prostu ziarenka dają się łatwo przełamać,
      są miękkie, paznokieć w nie wchodzi, a niektóre ziarenka kolor maja lekko
      zielonkawy.

Nie mocze. I nie mam wzdęć ;)

Przepłukuje tylko wodą, wrzucam do garnka, zalewam zimna woda i gotuje tyle ile
      trzeba, nie wiem ile, kontroluję co jakiś czas, ale chyba z godzine potrzeba.
      Wodę solę od razu.

A po ugotowaniu to już hulaj dusza! Najbardziej lubie z ziołami (majeranek,
      kminek, tymianek, ciut czosnku, oliwa... )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka