the_kami 05.10.06, 19:32 Kupiłam białą fasolę, tegoroczną, tę drobną (nie 'jasia') - jak się ją gotuje? Wrzuca się na wrzątek czy na zimną wodę? Ile mniej więcej trwa gotowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiolunia79 Re: gotowanie świeżej fasoli 05.10.06, 20:12 Zawsze zalewam zimną woda i zostawiam na noc a potem gotuję w tej samej wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: gotowanie świeżej fasoli 05.10.06, 20:14 Jeśli są wysuszone ( a zapewne są) to musisz je najpierw namoczyć (24 godz) jeśli dysponujesz szybkowarem to 2-3 godziny moczenia wystarczą. Gotujesz .... do miękkosci. Około... minut. No po prostu musisz sprawdzić bo inaczej na płycie inaczej na gazie a i kaloryczność gazu jest różna. Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: gotowanie świeżej fasoli 05.10.06, 20:15 Chodzi o to, że fasolka jest tegoroczna, miękka, nie wysuszona. Stąd wiem (od pani z bazaru, która w konia by mnie nie zrobiła, bo jestem jej stałą klientką), że moczyć nie muszę. A wątpliwości mam tylko co do temperatury wody, w którą mam wrzucić fasolę. No i kiedy posolić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: gotowanie świeżej fasoli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 20:28 młodą fasolkę - tegoroczną, jeszcze nie suchą - gotujemy bez moczenia około 1 godziny. Zalewamy zimną woda, po półgodz. gotowania posolić częsciowo a do smaku pod koniec gotowania. Smacznego - gotowałam wczoraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: gotowanie świeżej fasoli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 23:41 fasoli nie gotuje się w tej samej wodzie, w której była moczona - zalewasz wrzątkiem, zostawiasz do ostygnięcia w tej wodzie , odcedzasz i gotujesz w nowej wodzie. W tym cały sens moczenia, że w tej wodzie zostaje większość substancji antyodżywczych, czyli min. takich, które powodują wzdęcia Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: gotowanie świeżej fasoli 06.10.06, 12:08 Chodzi o to, że ja jej w ogóle nie moczyłam, bo tego nie wymagała! :-D Ugotowałam, smakuje dobrze. Garnka nie przykrywałam. Posoliłam pod koniec. Tyle tylko, że zalałam wrzątkiem, i nie wiem, czy to dobrze. Ale smak jest OK :-) Odpowiedz Link Zgłoś
asia261 Re: gotowanie świeżej fasoli 06.10.06, 06:55 dokładnie jak wyżesj; gdzies na forum wyczytałam, że nie należy przykrywać przykrywką garnka z gatującą się fasolą, bo wtedy te substancję się ulatnija (i fsolka potem nie powoduje wzdęć) Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: gotowanie świeżej fasoli 06.10.06, 08:58 często latem gotuję taką fasole. Jest świeza i łatwo to sprawdzic, po prostu ziarenka dają się łatwo przełamać, są miękkie, paznokieć w nie wchodzi, a niektóre ziarenka kolor maja lekko zielonkawy. Nie mocze. I nie mam wzdęć ;) Przepłukuje tylko wodą, wrzucam do garnka, zalewam zimna woda i gotuje tyle ile trzeba, nie wiem ile, kontroluję co jakiś czas, ale chyba z godzine potrzeba. Wodę solę od razu. A po ugotowaniu to już hulaj dusza! Najbardziej lubie z ziołami (majeranek, kminek, tymianek, ciut czosnku, oliwa... ) Odpowiedz Link Zgłoś