Dodaj do ulubionych

chleb z automatu - potrzebna pomoc

06.10.13, 21:11
Dziewczyny, help. Znalazłam przepis na chleb z automatu (automat dostałam w prezencie). O ten:
meskiezarcie.blogspot.com/2012/11/pyszny-i-atwy-chleb-pszenno-zytni-z.html
Dwa razy wyszedł idealny. Następne 2 razy, mimo trzymania się receptury chleb wyrósł bardzo mocno, a potem się mocno zapadł (właściwie 3 razy, ale za pierwszym razem zmieniłam trochę recepturę i może tam coś poknociłam). Nie mam pojęcia o co chodzi. Wydaje mi się ,że wszystko zrobiłam dokładnie tak samo, a już mnie szlag trafia... Strata kasy, czasu i cierpliwości już ;/ Nie chcę się zniechęcić i znowu wrócić do kupnego chleba skoro maszyna już stoi, no ale ejjj..... Macie pomysły czemu to tak jest? Czemu czasami się zapada? I co zrobić, żeby się nie zapadał?
Obserwuj wątek
    • dragica Re: chleb z automatu - potrzebna pomoc 06.10.13, 21:23
      Ja daje letnia wode, drozdze jednego producenta,bo raz na inncyh mi nie urosl prawie wcale.Dajesz skladniki w ilosci i kolejnosci identycznej jak w przepisie i wybierasz program,wielkosc i skorke chleba-nie powinien opadac.
    • fajnyrobal Re: chleb z automatu - potrzebna pomoc 06.10.13, 21:45
      mojem skromnem zdaniem za dużo drożdży. Ja przy tej ilości składników daję 1/4 opakowania i dają radę. I jeszcze używam letniej wody.
      • kjut Re: chleb z automatu - potrzebna pomoc 06.10.13, 21:49
        drożdże akurat za każdym razem daję świeże, 1/4 kostki (25dag). Zawsze "Babuni". A kolejność wg producenta: woda, olej, sól, cukier, mąka, drożdże na koniec. Wcześniej tak robiłam i wyrósł, teraz dupa uncertain

Może zmniejsze ilość drożdży następnym razem. Ale ile? Aż o połowę do 1/8 kostki? Czy ile ich dać? A wodę to jak w końcu? W przepisie jest zimna, zawsze dawałam zimną... Ale może letnią dać?
        • dragica Re: chleb z automatu - potrzebna pomoc 06.10.13, 21:52
          Ja daje suche drozdze, mozna zimna, mozna letnia, choc podobno zaleca sie letnia.
        • anetchen2306 Re: chleb z automatu - potrzebna pomoc 07.10.13, 10:58
          No dobra, w przepisie jest, ze daje sie 1 paczke suchych drozdzy. W paczuszce jest ok 7 g (sprawdzilam wlasnie na Oetkerze). Swieze drozdze przelicza sie razy dwa, czyli dajesz na ten chlebus ok. 14-15 g (nie dkg). Wg moich obliczen ty dawalas do tej pory 1/4 kostki czyli jakies 50-60 gram ... Chyba ciutko za wiela, co?
          Ja zawsze wode zimna daje, kranowe. Najpierw produkty mokre, potem suche, na koncu drozdze (czyli jak w przepiskach producenta).
          • kjut Re: chleb z automatu - potrzebna pomoc 07.10.13, 11:03
            Zgoda, gram, nie dkg tongue_out Przelicznik miałam stąd:
            www.zajadam.pl/ile-wazy/drozdze-swieze-suche-przelicznik
            I wyszło, że 7g suchych = 25g świeżych = 1/4 kostki 100g smile Ale następnym razem dam połowę tej porcji smile

Dzięki wszystkim!
            • doral2 Re: chleb z automatu - potrzebna pomoc 07.10.13, 20:02
              i w ogóle przerzuć się na suszone drożdże, które zawsze możesz mieć w szufladzie, a po świeże to do sklepu specjalnie lecieć musisz...
              • kjut Re: chleb z automatu - potrzebna pomoc 07.10.13, 20:53
                Nie ufam suszonym i już. W świeżych są tylko drożdże. W suszonych są drożdże i jakiś emulgator cy inne cuś. Im mniej przetwarzania tym lepiej. Zresztą raz zrobiłam na suszonych i też mi opadł uncertain
                • mearuless Re: chleb z automatu - potrzebna pomoc 07.10.13, 21:24
                  przestawilas maszyne?
                  prawda?
                  gdzie indziej stala?
                  ja tak mialam, robilam.chleb superowy!
                  postawilam na parapet-chleb nie wychodzil;.
                  znowu na szafce postawilam-znowu super!
                • doral2 Re: chleb z automatu - potrzebna pomoc 07.10.13, 22:26
                  znaczy się, że za dużo drożdży dajesz.
                  rosną jak wściekłe, a potem nie są w stanie utrzymać same siebie, ciasto jest przerośnięte i opada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka