marysienka44 16.03.09, 21:35 Czy ktoś się starał? Wie może jak te papiery powypełniać? Część mam ale kilka pytan też. Może ktoś mi pomoże ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czajkax2 Re: Dotacja na firmę dla bezrobotnego 16.03.09, 21:36 Tez chetnie sie dowiem szczegółów Odpowiedz Link
katja76-1 Re: Dotacja na firmę dla bezrobotnego 16.03.09, 21:44 no właśnie dzisiaj mąż złożył taki wniosek w Urzędzie Pracy. Pytania tak idiotyczne,że nie wiem, ale kolega nam trochę podpowiedział i poszło pytajcie! jak bedę wiedzieć to napiszę Odpowiedz Link
kama_msz Re: Dotacja na firmę dla bezrobotnego 16.03.09, 21:46 a co chcesz wiedziec?? ja skladalam, moze pomoge. Odpowiedz Link
marysienka44 Re: Dotacja na firmę dla bezrobotnego 16.03.09, 22:40 Dobra, dopiero usiadłam mam nadzieję że jeszcze nie śpicie. M zakłada firmę remontowo-usługową wykańczanie wnętrz, płytki, malowanie, kominki, płoty itd. Działa w tym już w sumie 4 lata. Doświadczenie ma, klientelę non stop (dzięki Bogu) no jednym słowem po klientach widać że wychodzi mu to super, ale mniejsza z tym... Papier do ręki i zaczynam. a może ma ktoś gg? byłoby chyba szybciej. Pierwszy problem we wniosku: tabela - kalkulacja kosztów związanych z podjęciem działalności, proszę o przykład co tam wpisywać, tak dosłownie jak debilowi. Co wpisac w rodzaj kosztów, środki własne i środki obce. Plan przedsiewzięcia Analiza popytu- odbiorców ?? tak mniej więcej powoli bedę pytać oki? Odpowiedz Link
kama_msz Re: czekam hallo jest ktoś?? 16.03.09, 23:21 no w te koszty to musisz wpisac, co masz zamiar za te pieniadze ktore dostaniesz kupic, a co kupisz za swoje (jezeli sowje srodki masz, ale nie musisz miec). musisz zerknac na regulamin, bo niektorych rzeczy nie mozesz kupic za te srodki z up, sa jakies obostrzenia, ale nie pamietam jakie. mozesz w te srodki reklame wciagnac, ale chyba tylko 15% z funduszy up moze byc przeznaczone na reklame. poczytaj, tam na pewno jest napisane. dokladnie to ci nie powiem, bo sie nie znam na budowlance;P ja tam wpisalam m.in. kompa, aparat, internet, domene, koszty sklepu internetowego itp. bo mam zamiar sie handlem internetowym zajac. jezeli twoj maz ma juz potencjalnych odbiorcow, to niech mu to dadza na pismie i inech dolaczy do wniosku - to dodatkowy plus. jezeli ma juz tez staly punkt zaopatrznia, to niech tez to wciagnie - jakies umowy itp. Odpowiedz Link
marysienka44 Re: ... 16.03.09, 23:28 To jak on ma np.od kwietnia zacząć remont apartamentu to co ma umowę z tym architektem na którego zlecenie bedzie działał dołączyć? A np. jak kończył teraz mieszkanie w lutym i była tam też umowa (jako osoba cywilna) to też ma pokazać? A co wtedy z podatkami? A faktury np. które miał na zakupy towarów? Najgorsza dla mnie jest ta śmieszna charakterystyka przedsięwzięcia. I co to symbol PKD? Stary zdycha na grypsko, a ja jak zwykle z dobroci serca mu pomagam hehe Odpowiedz Link
kama_msz Re: ... 16.03.09, 23:31 moze wsteczne umowy to lepiej nie, zeby sie skarbowka nie przyczepila, ale jak ma umowe na kwiecien, to uwazam, ze jak najbardziej powinien dolaczyc (znajomy dolaczal, a tez skladal na firme budowlana). z fakturami to chyba raczej nie, chyba, ze ma jakas umowe ze sklepem, w ktorym sie zawsze zaopatruje. a w charakterystyce to piszesz czym sie bedzie zajmowac i tyle;P a pkd to nie mam pojecia co to jest, moze to jest ten symbol dzialanosci co wybierasz jak rejestrujesz dg w urzedzie?? w moim wniosku nie bylo czegos takiego Odpowiedz Link
marysienka44 Re: Ja pier... 16.03.09, 23:35 no porąbane te papierzyska że szok! Ciekawe jak że tak powiem "mniej inteligentni" niż ja sobie radzą hihi. Normalnie jak te papiery widzę to chyba czas iść na 4 kierunki studiów. i się dokształcać w wypełnianiu debilnych ankiet. A wiesz może co to szczególowy opis oferty według grup rodzajowych? Odpowiedz Link
kama_msz Re: Ja pier... 16.03.09, 23:42 hahaha, ja chyba mieszkam w mieście debili, i up uznał, że szczecinianie odpowiedzi na tak trudne pytania by nie znali;P u mnie czegoś takiego niestety nie było (o te grupy rodzajowe mi chodzi), więc nie pomogę mój wniosek był łatwiejszy;P Odpowiedz Link
marysienka44 Re: a w Poznaniu 16.03.09, 23:56 to niby taka inetligencja mieszka? Co ty chyba specjalnie co by ludziom nie dać tej dotacji. Ja naprawdę tępak nie jestem, w pracy zajmuję się sprawami większego kalibru a tu taki zonk przy ankiecie na dotację, wstyd mi... Dziękuję Ci bardzo za dobre chęci i za pomoc. Bardzo, bardzo dziękuję. Robię dalej teraz pytanie Struktury organizacyjne firmy zasoby personalne charakterystyka, mam wesoło co/ Odpowiedz Link
doral2 Re: Ja pier... 17.03.09, 00:00 aż z ciekawości zajrzałam w te wnioski, bo to już niepierwsza osoba pyta o te dotacje.. wnioski jak wnioski, ten kto daje kasę chce wiedzieć, czy ten co kasę weźmie ma pojęcie na co ją wydać i czy ma pojecie o prowadzeniu firmy.. bo firmę założyć i wydać na to kasę to nie sztuka. sztuka jest sensownie wydać kasę i na tym zarobić. Odpowiedz Link
kama_msz marysienka:/ 17.03.09, 00:17 ja się zaczynam stresować, czy ja aby dobry wniosek wypełniłam w moim nie było takich cudów... kurwa no, albo Szczecina ma kupe siana, nie wie co z nim robić i uprościł wnioski, żeby dać każdemu, albo nie wiem o co cho... Odpowiedz Link
mariolka55 Re: marysienka:/ 17.03.09, 07:39 marysienka taką samą firme mam w planach otwierac u nas w up jest 16 tys.dotacja i maaaaaasa wniosków,szanse na dotacje zatem nieduze wyłudzaczy jeszcze wiecej na szkoleniach juz byłas? gdyby cos ,to moge Cie zaczepiac w tej sprawie? Odpowiedz Link
cudko1 PKD - Polska Klasyfikacja Działalności. 17.03.09, 08:24 to jest właśnie to - a o wnioskach pojęcia hnie mam bladego. Sama najchętniej bym jakąś działalność zaczęła ale na to co chcę to kasa z up nie wystarczy Odpowiedz Link
aga9001 Re: Dotacja na firmę dla bezrobotnego 17.03.09, 08:21 Może to Ci pomoże www.pkd-24.pl/ W przypadku planów na zakup środków trwałych przemyśl co tam wpisac, co będzie potrzebne. Bo u nas to dokładnie sprawdzają -------------- <Co powtórzę wiele razy, to prawdą się stanie.../ by Akurat> Odpowiedz Link
marysienka44 Re: Dotacja na firmę dla bezrobotnego 17.03.09, 09:03 Żebyście nie myślały że przesadzam i że to takie hop-siup to tutaj link jak wygląda ten wniosek, na samym dole strony gdzie jest do pobrania. Może znajdzie się jakaś dobra, mądra dusza co mi prawie krok po kroku podpowie o co chodzi? www.pup.poznan.pl/art/id/435 Odpowiedz Link
katja76-1 Re: Dotacja na firmę dla bezrobotnego 17.03.09, 22:52 przepraszam ,że dopiero teraz się odzywam , ale nie mogłam szybciej przejżałam Twój wniosek i jest całkiem inny od mojego. takie są u mnie: www.pup.glogow.pl/do_pobrania.html sprawdź sama, na te pytania już znam odp. Jak coś to pytaj, rano tu zaglądnę. powodzenia Odpowiedz Link
kama_msz marysienka 17.03.09, 11:09 no to moj wygladal zupelnie inaczej. nie wiem, czy sie cieszyc, czy smucic, czy roznica na prawde znaczy, ze u nas jest mniej chetnych i mam wieksze szanse, czy tez na odwrot. ale wiecie powiem wam jedo - w tym tygodniu mam dostac odpowiedz i generalnie ze stresu chwilami zoladek moj odmawia wspolpracy Odpowiedz Link
marysienka44 Re:trzymam bardzo, bardzo za Ciebie kciuki 17.03.09, 11:30 Uda się, musi się udać!!! Odpowiedz Link
kama_msz Re:trzymam bardzo, bardzo za Ciebie kciuki 17.03.09, 11:41 dzieki za kciuki - musi sie udac, bo nie mam innego pomyslu na prace - normalna z pewnych wzgledow nie wchodzi w gre jeszcze przez kilka lat, a sytuacja finansowa zmusza, zebym jednak jakies pieniadze do domu przyniosla Odpowiedz Link