polinkaz 28.05.09, 13:36 zalewa się zimną wodą czy wrzątkiem przy nastawianiu? Właśnie robię pierwszy raz w życiu i cholera nie wiem... Ogórkowe pomóżcie! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marva Re: Czy ogórki małosolne 28.05.09, 13:38 Jak chcesz mieć szybciej to goracą, jak nie to zimną. Ja w każdym razie robiłam i tak i tak i zawsze są dobre. Częściej zalewam zimną. Odpowiedz Link
polinkaz Re: Czy ogórki małosolne 28.05.09, 13:41 Dzięki dziewczyny! A jak zimną to sól do wody sypiecie i rozpuszczacie, czy do gara bezpośrednio? Odpowiedz Link
bernimy Re: Czy ogórki małosolne 28.05.09, 14:00 W wodzie rozpuszczam, żeby mieć pewność, że będą równomiernie słone. O proporcje mnie nie pytaj bo solę tak "pi razy oko" Ale wrzucam dużo koperku i czosnek krojony! A jak chcesz, aby niektóre ogórki szybciej doszły, to możesz w niektórych końcówki odkroić Odpowiedz Link
polinkaz Re: Czy ogórki małosolne 28.05.09, 14:25 Thanks jeszcze raz. Postanowiłam z wrzątkiem spróbować, bo 1. moja mama tak robi, 2. teściowa zalewa zimną 3. będą szybciej Zaproszę Was jak się umołosolnią ) Odpowiedz Link
doral2 Re: Czy ogórki małosolne 28.05.09, 15:02 zwykłą, ciepła (nie gorącą i nie wrzątkiem!) wodą z krany, półtorej łyżki do zupy soli na litr wody, rozpuścić i wymieszać, zalać ogórki z czosnkiem, koprem, liście wiśniowe lub dębowe, chrzanu kawałek może być (korzeń) no i poczekać chociaż ze dwa dni... ale ja już następnego dnia w słoju gmeram Odpowiedz Link
polinkaz Re: Czy ogórki małosolne 28.05.09, 16:48 Ogóry nastawione D Dzięki dziewczyny!! Jak coś nie wyjdzie - to będzie na Was > ale ja już następnego dnia w słoju gmeram Mam tak samo Mąż się wścieka, bo ok małosolnych niet i czeka na kwaszone... nie zawsze z sukcesem Odpowiedz Link
mathiola Re: Czy ogórki małosolne 28.05.09, 14:05 ja wrzątkiem, a moja mam jak leci, nawet kranówą Odpowiedz Link