tabakierka2 15.06.09, 13:27 kobietki, macie jakieś pomysły na szybki obiad? mam ziemniaki stare i tak musze jakieś zakupy zrobić nie mam pomysłu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semida Re: szybki obiad 15.06.09, 13:28 Ze starych frytki plus skrzydełka/udka na ostro plus sałatka coleslaw. Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: szybki obiad 15.06.09, 13:30 a mówiłam, że chcę żeby się szybko robiło ten obiad? i najlepiej bez wysiłku chyba sobie z paczki zrobię coś albo jakieś danie w 5minut Odpowiedz Link
bernimy Re: szybki obiad 15.06.09, 13:34 Ja miałam podobne skojarzenie, frytki z ziemniaków (nie gadaj, dość szybko się robi) i kurczak curry - bardzo szybko Ja się mądrzę, bo mam od babci obiadek - pulpeciki, mniaaaaam Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: szybki obiad 15.06.09, 13:36 to jednak danie w 5minut musi wystarczyć jak mi się nie chceeeeeeee gotować ale umówiłam się dziś z psiapsiółą na rolki, więc chociaż perspektywa jest interesujaca która mi zrobi obiad??? Odpowiedz Link
w_miare_normalna Re: szybki obiad 15.06.09, 13:33 ZIEMNIORY plus jajo albo paluszki rybne plus buraki Odpowiedz Link
gorgolka Re: szybki obiad 15.06.09, 13:33 placki ziemniaczane - szybkie tylko wtedy jeśli masz maszynkę do tarcia ziemniaków - najlepiej duże na całą patelnię, szybko się smażą a jak nie masz maszynki to ziemniaki w plastry, przypraw solą, pieprzem papryką i wegetą posyp masłem i do piekarnika, możesz zapomnieć na godzinę - w połowie z raz przemieszaj Odpowiedz Link
semida Re: szybki obiad 15.06.09, 13:39 Ziemniaki w plastrach TAK-ale tylko stare.Młode odpadają. Odpowiedz Link
madameblanka Re: szybki obiad 15.06.09, 13:44 no ja tak robie ziemniaki, tylko nie w piekarniku bo za dużo czasu pochłania. Wrzucam na patelnie, jak sie przypieką, przerzucam na druga strone i done!Jak nie ma mięcha to usmażyc do tego ponacinaną kiełbase. całość zajmuje może 15 minut. Odpowiedz Link
carrymoon Re: szybki obiad 15.06.09, 13:40 makaron jakikolwiek (ja lubię grube rurki) z sosoem pesto ze słoiczka, do teho utarty żółty ser. Danie robi się tyle ile gotuje się makaron ok 15 min pycha Odpowiedz Link
margotka28 Re: szybki obiad 15.06.09, 13:45 na szybki obiad polecam makaron. makaron gotujesz al dente i robisz sos: 1. serek telewizorek rozpuszczasz na patelni, dodajesz śmietanę i granulowany czosnek. Doprowadzasz do wrzenia, wrzucasz ugotowany makaron, posypujesz pietruszką 2. podsmażasz cebulę, dwa plastry szynki, dodajesz dwie łyżki koncentratu pomidorowego, mieszasz z kamaronem 3. brokuły podzielone na różyczki wrzucasz do gotującej się wody,blanszujesz, mieszasz z makaronem oraz oliwą z oliwek. Ja dodaję jeszcze trochę mielonej ostrej papryki. 4. ugotowany makaron posypujesz kawałkami gorgonzoli lub innego sera pleśniowego i orzechami. Solisz i pieprzysz. Odpowiedz Link
margotka28 Re: szybki obiad 15.06.09, 13:54 na którki polecam: 1. zupkę chińską, chociaż zbyt długo trzeba czekać aż makaron napęcznieje 2. zupkę knorr, ale wiem, woda się zbyt długo gotuje 3. sucha bułka i kabanos w rękę, o nieee, na zakupu trzeba iść. Tak naprawdę to szybko można jedynie nic nie zjeść. Bo cokolwiek innego wymaga chociaż minimum ruchu. Ziemniaki np: trzeba obrać, pokroić, przyprawić, i czekać aż się upieką. To jest dopiero ful roboty Odpowiedz Link
semida Re: szybki obiad 15.06.09, 13:57 Ja tam młodych nie obieram(przez magielki-kiedyś skrobałam),po umyciu i ugotowaniu dodaję masło i koperek.Do tego jajko sadzone lub maślanka.Mniam.I minimim roboty Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: szybki obiad 15.06.09, 13:58 margotka28 napisała: > Tak naprawdę to szybko można jedynie nic nie zjeść. Bo cokolwiek > innego wymaga chociaż minimum ruchu. > Ziemniaki np: trzeba obrać, pokroić, przyprawić, i czekać aż się > upieką. To jest dopiero ful roboty Cholerka, no własnie 4 dni nie gotowałam obiadu i co? i się rozleniwiłam i nie chce mi się gotować męzol późno dziś wróci, więc nie zjem nic, a jemu coś przygotuję ale nie mówcie mu, że nie jem Odpowiedz Link
hellious Re: szybki obiad 15.06.09, 13:59 Ja zawsze jak chcialam cos na szybko, kupowalam makaron penne i warzywa na patelnie z bazylia i tymiankiem. Jadlam do prawie codziennie przez jakis czas Odpowiedz Link