margerytka69 07.09.09, 14:33 uczy się któraś z was chińskiego? albo znacie kogoś, kto się uczy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rybalon1 Re: chiński 07.09.09, 14:37 tak znam , mam kolegę w pracy co umie dość dobrze ,uczy się juz 10 lat chyba, mieszkał tez jakiś czas na Tajwanie a cooooooo a to młody chłopak jest ma 25 lat normalnie podziwiam go ja bym się pociachała jak miałabym sie uczyć chińskiego ........ Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: chiński 07.09.09, 14:38 tak trochę obok tematu, ale ostatnio oglądalam cejrowskiego (boso po świecie, czy jakoś tak) i właśnie był program o chinach. I powiedział on coś takiego, że jak się jako dziecko zaczniemy uczyć chińskiego (póki się krtań nie ukształtuje) to się nauczymy dobrze mówić. A dorosły nie nauczy się dobrze mówić, bo nie ma szans, żeby wymówić niektóre głoski czy słowa. Odpowiedz Link
wimperga Re: chiński 07.09.09, 14:38 Kumpela mojej koleżanki z pracy uczyła się chińskiego (była po stosunkach międzynarodowych na UW) i potem wyjechała do Pekinu na rok (czuła niepohamowany pociąg do Chińczyków). Odpowiedz Link
rybalon1 Re: chiński 07.09.09, 14:40 a no i znam też pisarza co się w Chiach urodził i mieszkał - staszy pan , bardzo mądry biegle mówi i pisze po chińsku Odpowiedz Link
margerytka69 Re: chiński 07.09.09, 14:42 a ja od pazdziernika chyba zaczynam i jeszcze się zastanawiam, bo kupę kasy to kosztuje, a te ich znaczki przyprawiają mnie o zawrót głowy no ale coś trzeba ze sobą zrobić w koncu na starość no i tych chińczyków coraz więcej u nas, i firm chińskich Odpowiedz Link
rybalon1 Re: chiński 07.09.09, 14:43 wg mnie bdb pomysł na najblizsze 10 lat zycia bo tyle ci zejdzie żeby opanować na tyle aby sie dogadac POWODZENIA !! Odpowiedz Link
margerytka69 Re: chiński 07.09.09, 14:46 podobno po 3 latach już coś tam się umie dlatego właśnie pytam tutaj, bo zaglądałąm na fora językowe, ale tam pustki Odpowiedz Link