ave.duce 04.05.10, 14:57 ... można przesłać od siebie ... :p Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gat45 Re: Podziękowania dla Rosjan > сп 04.05.10, 15:09 I podziękowanie, i apel o pojednanie podpisałabym obiema rękami i natychmiast, ale - nie jestem duchowym dzieckiem JP2. Feler. Odpowiedz Link
gat45 Re: Też nie jestem > ale Rosjanie takoż! ;) 04.05.10, 15:20 Nie rozumiem, co to ma do rzeczy. Nawołują mnie do podpisania listu, w którym to nadawcy mówią o sobie, że są duchowymi dziećmi JP2. Adresatom tekst tego duchowego pokrewieństwa nie przypisuje, więc tu feleru nie ma. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Też nie jestem > ale Rosjanie takoż! ;) 04.05.10, 15:24 Ok, nie odpowiada Ci ta propozycja, podpisywać nie nada. :p Odpowiedz Link
inna57 Dla mnie to też feler 04.05.10, 16:16 bo nie identyfikuję się z tą grupą jako osoba do życia używająca rozumu a nie wiary. Natomiast nie wydaje mi się żeby pomiędzy osobami utrzymującymi normalne przyjacielskie stosunki była potrzeba w jakiś specjalny sposób okazywać wdzięczność. Trzymając się tej zasady mam przyjaciół wśród wielu narodowości, wyznań i kolorów skóry. Mój podział jest prosty, albo jesteś dobrym człowiekiem, albo szubrawcem a z szubrawcami się nie zadaję. Odpowiedz Link
ave.duce "podział jest prosty, 04.05.10, 16:38 albo jesteś dobrym człowiekiem, albo szubrawcem, a z szubrawcami się nie zadaję." Ясно, cовершенно ясно! :p Odpowiedz Link
gat45 Re: Dla mnie to też feler 04.05.10, 16:43 inna57 napisała: > bo nie identyfikuję się z tą grupą jako osoba do życia używająca rozumu a nie w > iary. > > Natomiast nie wydaje mi się żeby pomiędzy osobami utrzymującymi normalne > przyjacielskie stosunki była potrzeba w jakiś specjalny sposób okazywać wdzięcz > ność. > Popatrz, a mnie się wcale nie wydawało, żeby stosunki między Polakami a Rosjanami były normalne i przyjacielskie. Jeżeli się myliłam, to bardzom rada. A w prywatnych sprawach też wcale nie uważam, żeby wyrażanie wdzięczności było zbędne. Bardzo często dziękuję przyjaciołom i bliskim. W ogóle chyba za często dziękuję i przepraszam. I dlatego jestem nudna. Odpowiedz Link
inna57 Re: Dla mnie to też feler 04.05.10, 17:46 Trzeba by bardzo wyraźnie określić co jest co. A więc stosunki państwo polskie państwo rosyjskie w latach 2005 - 2007 fatalne na granicy zimnej wojny. Potem lekka odwilż ale bez rewelacji. Natomiast stosunki między Polakami i Rosjanami to już zupełnie inna sprawa. Jak potrafisz się dogadać to i na biegunie z białym niedźwiedziem się dogadasz. Zdolność do mówienia "proszę, dziękuję, przepraszam" nie jest nudne tylko świadczy o bardzo dobrym wychowaniu. Specjalne wyrażanie wdzięczności nie jest rzeczą zbędną tylko naturalną. Natomiast przyjaciele nie potrzebują do tego specjalnych pośredników. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Dla mnie to też feler 04.05.10, 18:07 gat45 napisała: > W ogóle chyba za często dziękuję i przepraszam. I dlatego > jestem nudna. Nie jesteś. Tylko Szopa wypuszczaj częściej spod kocyka, plizzz :) ps. gat45 > słowa kluczowe na FzD > * przepraszam (~30) * dziękuję (~15) * wątek geograficzny (~14) * watch (~14) * youtube (~13) * pamięci (~11) * słup ogłoszeniowy (~10) * wiecie (~10) * jedna (~8) * prawo (~8) gat45 > słowa kluczowe "wszędzie" * przepraszam (~110) * pytanie (~54) * dziękuję (~52) * wprost przeciwnie (~48) * każdy (~47) * polsce (~46) * prawda (~42) * wątek (~38) * dzięki (~33) * prezydent (~32) Odpowiedz Link
gat45 ????????????????????? 04.05.10, 19:17 Ludzie !!!! Co MIE odbiło z jakimś wątkiem geograficznym ? Pijana byłam, czy jak ? Czternaście razy to żem powtórzyła i wyście to wytrzymali ? Niesamowite. Odpowiedz Link
ave.duce Sama teraz widzisz, jakie uważanie masz! :) 04.05.10, 20:09 Szopku, Szopku, Szopku ... wyjdź spod kocyka :) :p Odpowiedz Link
taziuta Feler wykluczający, wynikający z zarozumialstwa? 04.05.10, 15:22 gat45 napisała: > /.../ Feler. I to poważny, bo insynuuje, że jak ktoś nie jest duchowym dzieckiem JP2, nie jest Rosjanom wdzięczny... Odpowiedz Link
gat45 Ależ skąd ! 04.05.10, 15:35 taziuta napisał: > gat45 napisała: > > > /.../ Feler. > > I to poważny, bo insynuuje, że jak ktoś nie jest duchowym dzieckiem > JP2, nie jest Rosjanom wdzięczny... Przecież każdy może zredagować swój tekst podziękowań i inaczej się określić. Środowisko Tygodnika Powszechnego w sposób naturalny napisało właśnie tak, ale przecież nie jest powiedziane, że to jest tekst kanoniczny i jedyny. Można dziękować i pojednanie proponować po swojemu. Odpowiedz Link
taziuta "My, obywatele Polski..." 04.05.10, 15:42 gat45 napisała: Re: Ależ skąd ! /.../ > Środowisko Tygodnika Powszechnego w sposób > naturalny napisało właśnie tak, ale przecież nie jest powiedziane, > że to jest tekst kanoniczny i jedyny. Można dziękować i pojednanie > proponować po swojemu. Napisali "My, obywatele Polski,...", a nie "My, obywatele Polski, wierzący w Boga i czujący się duchowymi dziećmi papieża Polaka – Jana Pawła II". Tym samym wprowadzają w błąd adresatów listu. Tak ja to widzę, w każdym razie. Odpowiedz Link
gat45 Bo autorzy listu SĄ obywatelami Polski. 04.05.10, 15:46 To list, a nie preambuła do konstytucji. Taziuta, aż żałuję, że wygmerałam ten fragment. Mea cupla. Nie lataj, proszę, po wszystkich forach i nie propaguj, bardzo proszę. Bo to akurat bardzo piękna inicjatywa, którą ze wszystkich sił popieram. Odpowiedz Link
taziuta Re: Bo autorzy listu SĄ obywatelami Polski. 04.05.10, 15:48 gat45 napisała: > To list, a nie preambuła do konstytucji. > > Taziuta, aż żałuję, że wygmerałam ten fragment. Mea cupla. Nie > lataj, proszę, po wszystkich forach i nie propaguj, bardzo proszę. /.../ Hej, nie latam i nie propaguję. Założyłem taki wątek na swoim forum, i nie jestem w tym jakiś wyjątkowy, bo podobną praktykę zauważyłem również na tym i na innych forach. Chyba, że mi mniej wolno? :/ Odpowiedz Link
gat45 Re: Bo autorzy listu SĄ obywatelami Polski. 04.05.10, 15:52 Nie, chodziło mi o FK. Nie chciałabym mieć swojego udziału w rozrywaniu na strzępy pięknej inicjatywy przez tamtejsze sępy. Ale dlaczego właściwie ja obrażam sępy ???? Odpowiedz Link
taziuta Re: Bo autorzy listu SĄ obywatelami Polski. 04.05.10, 15:54 gat45 napisała: > Nie, chodziło mi o FK. Nie wybierałem się tam z tym wątkiem. Na FK walczę z POPiS-em, dzisiaj. ;) Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Podziękowania dla Rosjan > сп 04.05.10, 15:16 Wreszcie coś pozytywnego w tym całym cyrku Odpowiedz Link
ave.duce Pamięć i pojednanie > z FK 04.05.10, 16:43 by Woda.woda może to będzie bez feleru? :p Odpowiedz Link
gat45 Re: Pamięć i pojednanie > z FK 04.05.10, 16:45 Widziałam. I chyba nawet wybiorę się ze zniczem. Feleru nie wykryłam. Odpowiedz Link
taziuta Re: Pamięć i pojednanie > z FK 04.05.10, 16:50 gat45 napisała: > /.../ Feleru nie wykryłam. Ja też. :) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Pamięć i pojednanie > z FK 04.05.10, 16:53 Jest kilku felernych forumowiczów w wątku, niestety. W tym jeden, którego na szczęście NIGDY na FzD pod jego nickami dwoma oficjalnymi nie spotkamy. :p Odpowiedz Link
gat45 Re: Pamięć i pojednanie > z FK 04.05.10, 16:57 ave.duce napisała: > Jest kilku felernych forumowiczów w wątku, niestety. > Nie pisałam o wątku, tylko o pomyśle. Odpowiedz Link
airam.as Re: Podziękowania dla Rosjan > сп 04.05.10, 18:30 Popieram inicjatywę. Bo wbrew temu, co jest w Polsce naglaśniane, na terenach b. ZSRR stawiają pomniki wszystkim narodom ktorzy zginęli w II WŚ i nawet Polakom z roku dwudziestego, Wszystkim, bez wyjątku, i te pomniki - pielęgnują. W tym - polskie. Lewaszowo Rosja Lida, Białoruś Żodiszki, Bialoruś Kobrin, Bialoruś i można by dalej tak wymieniać. Zbrodnie wojenne trzeba rozliczać, ale nie wolno negować faktu, że w polskiej ziemi leży ponad 600 tys żołnierzy armii czerwonej. Odpowiedz Link
taziuta Re: Podziękowania dla Rosjan > сп 04.05.10, 19:00 manny-jestem napisał: > za co? Kliknij na link podany przez Ave i spróbuj przeczytać, to co się otworzy. Możliwie ze zrozumieniem. ;) Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Podziękowania dla Rosjan > сп 04.05.10, 19:05 A moglby dostac jeden choc dowod ze to za co sie tam dziekuje rzeczywiscie ma miejsce? Odpowiedz Link
taziuta Re: Podziękowania dla Rosjan > сп 04.05.10, 19:12 manny-jestem napisał: > A moglby dostac jeden choc dowod ze to za co sie tam dziekuje > rzeczywiscie ma miejsce? A masz jakiś dowód na istnienie Boga? Nie masz, prawda? ;) Ale nie o dowody wszak chodzi, lecz o to, co ludzie czują, czy w co wierzą. Odpowiedz Link
gat45 Re: Podziękowania dla Rosjan > сп 04.05.10, 19:20 Najwyraźniej bywają ludzie, którzy po szczęśliwym rozwiązaniu ukochanej małżonki najpierw lecą zbadać DNA niemowlaka, a potem dopiero do kwiaciarni. Odpowiedz Link
airam.as Re: Podziękowania dla Rosjan > сп 04.05.10, 19:32 W roku 90-91 byłam w Mrągowie. Tam przy ulicy Spacerowej jest (był? bo nie wiem, czy nadal jest) cmentarz. Na którym były groby pruskie i zydowskie. I polskie też zapewne były i rosyjskie też. W roku 91 polowę tego cmentarza zrównano z ziemią. Tak zrównano, że jak się szło przez park - to szlo się po kościach. Jak to się mówi - jest miłość do grobowej deski, ale jak widać i nienawiść do grobowej deski - też. Kwestia wyboru - na czym budować stosunki międzyludzkie i między narodami , na milości, czy nienawiści... Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Podziękowania dla Rosjan > сп 04.05.10, 19:35 No to sobie wierz w to pojednanie z Rosjanami. Jedz na pielgrzymke i ucaluj batiuszke Putina w rece. Odpowiedz Link