ave.duce 12.08.10, 18:00 chrześcijanin? Na "dzisiejszej" tablicy widnieje krzyż. Czy wszyscy, których ona dotyczy, byli/są katolikami/chrześcijanami? Jak jest/będzie na innych wspólnych "upamiętnieniach"? :p Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inna57 Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 12.08.10, 18:13 Krzyż nie jest symbolem chrześcijaństwa tylko symbolem męki pańskiej. Prawdziwym symbolem chrześcijan jest - RYBA. Uwaga na "ryby" na drodze. Ci którzy mają taki znaczek na tylnej klapie zwykle mają nadzieję że nie umiejętności, trzeźwość i jasność umysłu tylko bóg ich do celu ma dowieźć. Odpowiedz Link
sclavus Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 12.08.10, 18:18 Masz rację, ale chrześcijaństwo się rozwątkowało i katolickim znakiem rozpoznawczym, jest właśnie krzyż (reformowanych też) Odpowiedz Link
inna57 Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 12.08.10, 18:29 Idąc tym tokiem rozumowania to za znak rozpoznawczy rewolucji francuskiej należałoby przyjąć gilotynę. Jestem osobą niewierzącą uznającą uniwersalne zasady etyczne dużo starsze niż jakakolwiek wiara. Wiarę wymyśliło paru sprytnych naszych przodków którym zwyczajnie robić się nie chciało. A z nurtu chrześcijańskiego faktycznie tylko reformowani zasługują na uwagę bo dla nich ważniejsza jest praca niż modlitwa i za to ich krk tak nienawidzi. Odpowiedz Link
sclavus Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 13.08.10, 17:30 Na zasadzie skojarzeń, na hasło Rewolucja Francuska, można rzeczywiście rzucić: gilotyna, ale ... można również: Karta Praw Człowieka... i innych jeszcze sporo skojarzeń... Do hasła katolicyzm, jak nic innego, przywiązany jest krzyż... potem sporo nic i: stosy i miecz i odwieczna manipulacja! :) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 12.08.10, 19:12 Za błędne "uproszczenie" przepraszam. :p Odpowiedz Link
inna57 Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 12.08.10, 19:19 E tam od razu uproszczenie. Od dwóch tysięcy lat nam tym krzyżem przed nosem wymachują można się zasugerować ;) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Mam pytanie: czy ktoś pamięta, w którym 13.08.10, 10:42 wątku Trzecikot zamieścił logo > rybę z łapkami? Będę wdzięczna za rzucenie cumy! ;) :p Odpowiedz Link
tytanya To był Man_ Sapiens :) 13.08.10, 10:58 forum.gazeta.pl/forum/w,89075,114904465,114914978,Re_sie_wkurzylam_juz_w_koncu_.html Odpowiedz Link
ave.duce Re: To był Man_ Sapiens :) 13.08.10, 11:32 ThnX! A ja nagabywałam Kota ;))) :p Odpowiedz Link
jola.iza1 Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 12.08.10, 18:56 OczYwizda,że NIE, czytaj tablicę, poświęcona:) tym co stali, postawili, kcieli przenosić?? Dotyczy tych od krzyża, cokolwiek to znaczy:) Jest dobrze, mnie tablica nie dotyczy:) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 12.08.10, 19:11 1. chyba niedokładnie przeczytałaś. 2. zbyt personalnie odebrałaś post. :p Odpowiedz Link
jola.iza1 Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 12.08.10, 19:22 Przeca tablica upamiętnia katolików zbierających siĘ??:) Li tylko :) Nic nie odebrałam, wyjeżdżam zE wesela w Sławnie:) NocoM wrócę:) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 12.08.10, 20:04 Mylisz się. Szczęśliwego powrotu. :p Odpowiedz Link
cics Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 13.08.10, 11:25 Przyjmij założenie, że to taki ornament , który ma zabezpieczyć tablicę przez zniszczeniem przez "obrońców krzyża". Odpowiedz Link
ave.duce Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 13.08.10, 11:36 Szczerze? W tym przypadku wisi mi to i powiewa. W budynku Sejmu > już nie. :p Odpowiedz Link
cics Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 13.08.10, 12:14 A ja sądzę ,że szybciej niż nam to się wydawało jeszcze kilka lat temu ,pojawi się w Sejmie poseł, który podejdzie z drabiną i zdejmie to co nie powinno tam wisieć. Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 13.08.10, 16:04 niezręcznie się czuję. a właściwie źle. nie narzucać niczego nikomu. Odpowiedz Link
mike.recz Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 12.08.10, 20:45 3.bp.blogspot.com/_jLdEId-uwUE/TGQHT4IFRbI/AAAAAAAABfM/KafkYpPQW-Q/s320/TABLICA.jpg W nieistotne szczegóły wnikasz;) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 13.08.10, 10:40 Ten typ tak ma. A czy "nieistotne", to się okaże, kiedy będą zdejmować ;) :p Odpowiedz Link
wanda43 Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 12.08.10, 21:08 Przesadzili, ale czego sie spodziewac po klecznikach. Odpowiedz Link
tytanya Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 12.08.10, 21:09 Jeszcze mi obywatelstwa nie odebrali, ale kto to wie? Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 13.08.10, 11:26 niezręcznie się czuję w sytuacji tej. wierząca jestem. pewno, by dysonansu uniknąć, mówię, żem nie katoliczką, a chrześcijanką. starać się, choć nie wychodzi często, nauki Chrystusa w życie wprowadzać. dla mnie to także, uszanowanie każdej innej wiary i niewiary też. umarł mi znienacka mój Tata. postawiłam pomnik, ale tylko dlatego, że Szczecin daleko od Warszawy - trudno zadbać było o grób. ale ważniejsze było, że tak bardzo kochał mój dom i ogród. no to wykopałam kawał murawy i drzewko. samochód siadał, bo to ważyło sporo, ale się udało i przewieźlim, obłożylim, posadzilim i sobie udaję, że jest mój Tata w tym drzewie. ale to też never mind. mam Go w sercu. po co tablice. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 13.08.10, 11:52 :) Prawie nie chodzę na Powązki (groby rodzinne & "znajome"), ani na pogrzeby. Pamięć (szeroko pojmowana) sprawia, że ludzie mogą mówić: "non omnis moriar", nie pomniki, etc. :p Odpowiedz Link
inna57 Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 13.08.10, 20:24 Ja na przykład chodzę na grób ojca tylko po to żeby opowiedzieć co ciekawego, śmiesznego, ważnego się dzieje. Szkoda że u nas nie można w domu przechowywać prochów. Odpowiedz Link
czartownica Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 13.08.10, 22:53 nie pamiętam Odpowiedz Link
zapijaczony_ryj zapytaj się gołdy, albo kiko 15.08.10, 12:50 ave.duce napisała: > chrześcijanin? > > Na "dzisiejszej" tablicy widnieje krzyż. Czy wszyscy, których ona dotyczy, > byli/są katolikami/chrześcijanami? > Jak jest/będzie na innych wspólnych "upamiętnieniach"? > > :p Odpowiedz Link
tojajurek Tak 15.08.10, 15:11 Każdy tutejszy, tu wychowany i ochrzczony to gatunek zwany katolikiem. Inna sprawa - w co i jak wierzy. Ja, dla naprzykładu, jestem katolikiem absolutnie niewierzącym. Odpowiedz Link
airam.as Re: Tak 15.08.10, 21:05 Zaraz się okaże, że Jezus był Polakiem, stąd ma tyle "pomników" w Polsce :-D Odpowiedz Link
airam.as Re: Mam pytanie: czy każdy obywatel to katolik/ 15.08.10, 21:07 Na tablicach i innych "upamiętnieniach" będzie tak, że "nikt mnie nie przekona, że białe jest białe" ;P Odpowiedz Link