Dodaj do ulubionych

Wylężałek nowy

01.05.12, 20:11
Nie wiem, czy chtóś oglądnął wczoraj TV1 teatrum, bo dawali Wylężałka o Makuszyńskim.
Kornel to mój ulubiony bardzo pisarz jest od wzruszających i ślicznych popierdółek. I nie dałbym go podgryzać, nawet nie bacząc na moją osobistą, choć dość krótką, z nim znajomość (o której już tu chyba pisałem). Na szczęście większość dialogów i gadek z udziałem aktora, grającego nawet udatnie rolę pisarza, wzięto z zachowanych zapisów i całkiem nieżle się broniły. Za to postacie uosobiające reżym stalinowski wzbudzały rozbawienie sztampą i schematyzmem, jakby rodem z IPN-owskich czytanek dla dzieci (jestem pewny, że takie istnieją), choć bardziej przypominały parodię klasyki socrealistycznej. Pewna osłodą była pełna uroku Ania Czartoryska, obsadzona w roli partyjnej kretynki.
Ogólne wrażenie jednak sprowadzało się jednak do wniosku, że pan Wylężałek, który rozumne życie rozpoczął w latach 80-tych, w mizernym stopniu zgłębił skomplikowane stosunki wczesnych lat powojennych.
Obserwuj wątek
    • olga_w_ogrodzie Re: Wylężałek nowy 01.05.12, 20:26
      oglądałam.
      pana Makuszyńskiego kocham od dziecka.
      za dorosłego mi nie przeszło, mimo tego co mu mądrale różne zarzucają - znaczy dokładniej jego pisaniu.
      już kiedyś Ci pisałam, że byłam w Jego mieszkaniu, gdzie muzeum teraz.
      na cmentarzyku byłam też się Mu pokłonić.
      no nie wiedziałam na ile w sztuce wczorajszej wiarygodnie odegrano postać pana Kornela.
      ale, jeśli mówisz, że ok, to ok.
      co do socrealizmu, to myślałam, że tak było właśnie mniej więcej.
      pewno dlatego, żem się w serialu "Dom" napatrzyła podobnych rzeczy.
    • damakier1 Re: Wylężałek nowy 01.05.12, 22:39
      A ja nie podołałam. Też kocham Makuszyńskiego i całego mam "oczytanego" i jak Olga, nad grobem Jego chwilę podumałam i kwiatki położyłam, więc pełna dobrej woli do oglądania zasiadłam. Ale nie podobało mi się i dość szybko przełączyłam na inny kanał.
    • ave.duce Rewers 02.05.12, 08:51
      Wylężałka nie oglądałam, za to wpadłam niedawno na film "Rewers".
      Podobno wybitny, obsypany nagrodami, etc.
      Na bezrybiu i "Rewers" ryba?
      Się nie znam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka