Dodaj do ulubionych

No dobra, co z tą Tymoszenko?

04.05.12, 22:00
O co chodzi Tuskowi, kiedy apeluje o listy:

- Niech to będą tysiące i dziesiątki tysięcy listów do władz Ukrainy, że dla dobra przyjaźni polsko-ukraińskiej i dla dobra tych mistrzostw Julia Tymoszenko powinna znaleźć się na wolności.

Na wolności? Nic nie rozumiem.
Obserwuj wątek
    • maniasza Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 04.05.12, 22:30
      Hehehe, poniosło go pewnie, poddał się euforii unijnych dygnitarzy :)

W ogóle nie rozumiem, co mistrzostwa mają wspólnego z Tymoszenko.
      Jakieś, jak zwykle, nieudolne naciski UE i od dupy strony polityka prowadzona.
    • ploniekocica Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 04.05.12, 22:32
      Się cieszę, że Ty, Ave, nic nie rozumiesz, bo nie jestem w swym nicnierozumieniu odosobniona, a co więcej znajduję się w doborowym towarzystwie.
      Z tym, że ja nie tylko w tym kawałku nic nie rozumiem. Ja generalnie niewiele rozumiem, a w porywach nic.
    • ave.duce Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 09:03
      ... Julia Tymoszenko jest więźniem politycznym ... ..............................?

Dalej NIC nie kapuję.

bi.gazeta.pl/im/9/11663/m11663749.jpg
      • ave.duce Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 09:08
        ... 11 października 2011 r. kijowski sąd skazał Tymoszenko m.in. na siedem lat więzienia
        w związku z doprowadzeniem przez nią w styczniu 2009 r., gdy była premierem, do podpisania kosztownego kontraktu na dostawy gazu z Rosji
        ...

... Czeka ją także kolejny proces za malwersacje w latach 90., gdy stała na czele koncernu energetycznego Jednolite Systemy Energetyczne Ukrainy pośredniczącego w handlu gazem między Kijowem a Moskwą.

Ukraińska opozycja i państwa zachodnie uznały proces Tymoszenko za polityczny i zemstę obecnych władz ...
      • man_sapiens Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 11:41
        Ja tam też nic nie rozumiem, niewiele pamiętam i staram się trzymać moją osobę daleko od polityki. Nie dał bym za Julię T. złamanego szeląga, ale pamiętam, że kiedy Tymoszenko podpisała umowę z Rosją, to wszyscy się dziwili, że jej się to udało, skoro Putin nie cierpiał pomarańczowej rewolucji. Rosja postawiła wtedy Ukrainę "pod ścianą na ostrzu noża" grożąc (ponownym) odcięciem dostaw gazu (swoją drogą nie bez podstawy, bo Ukraina notorycznie nie płaciła za gaz). I można dyskutować, czy umowa była optymalna. Karę m.in. za to Tymoszenko poniosła, bo przegrała wybory. Podejrzewam, że głównym powodem zemsty Janukowycza na niej jest to, że przy tej transakcji zapewne zarobili nie ci gangsterzy, co trzeba. Przypomina to zresztą sprawę Wąsacza, którego komuniści a potem pisiacy nękali latami. Ale co byś powiedział, gdyby po dojściu PO do władzy zamknięto w więzieniu, co tam więzieniu, kolonii karnej na 7 lat Jasińskiego albo i Kaczyńskiego za to, że doprowadzili do podpisania niekorzystnej umowy zakupu Możejek?
        • man_sapiens Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 11:43
          Czemu ja do Ciebie przez Ty w sensie on zamiast przez Ty w sensie Ty?
          • ave.duce Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 12:55
            Nie wiem, ale to na szczęście nie mój problem ;)
          • dupetek Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 13:29
            Pan Freud się odezwał, ale nie przejmuj się, wszyscy boimy się Ave:)
            • ave.duce Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 13:41
              Grabisz sobie ;)
        • ave.duce Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 12:57
          Ale jakie jest w tej chwili obowiązujące prawo w takich przypadkach na Ukrainie - nie mam pojęcia.
          • 99venus Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 06.05.12, 20:41
            ukraiński kodeks karny przewiduje za takie przypadki jak Tymoszenko odpowiedzialność karną.
            wniesiony projekt zmiany tego przepisu nie został przyjęty przez parlament.
            • dupetek Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 06.05.12, 21:18
              Ukraińska Konstytucja nie przewiduje odpowiednika naszego Trybunału Stanu i odpowiedzialności politycznej polityków, kodeks karny dotyczy tam wszystkich!
              Ciekawe, że samej Tymoszenko taka Konstytucja nie przeszkadzała, gdy mogła próbować ją zmienić, podobnie dla zachodnich polityków wszystko było cacy. Obecni bojkotowicze i kontestatorzy nie liczą się z prawem ukraińskim i chcą narzucić swoje standardy! A Janukowicz do swoich gierek wykorzystał prawo, które dotychczas nikogo(!) nie raziło.
        • dupetek Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 13:44
          Jasiński, a pośrednio Kaczor powinni oberwać również za niekorzystną umowę gazową z Rosją, której to umowy Jasiński nawet nie raczył przeczytać!
          www.se.pl/wydarzenia/kraj/przez-niego-wiecej-pacimy-za-gaz_131172.html
          man_sapiens napisał:
        • 99venus Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 06.05.12, 20:39
          oni kupili Możejki żeby zrobić Ruskim na złość.a potem się dziwili,że zostali obsikani.szkoda tylko,że do dzisiaj za tę głupotę płacimy każdego roku miliardy.
      • ave.duce Nie podpiszę tego apelu :( 05.05.12, 21:41
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 12:42
      może zasugeruje EU bojkot i u nas widowiska pt. "euro 2012" wzywając zarazem do wypuszczenia na wolność zapuszkowanego (chyba go zamknięto ? ) łapownika Lipca min.
      • gat45 Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 12:47
        Pani Padalcowa, kochanieńka ! A witajże nam, witaj ! I więcej nie uciekaj !
    • dupetek Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 13:39
      Z Tymoszenko, to niezłe ziółko było, które zwiało do polityki ze względu na immunitet. We Wprost jest ciekawy artykuł z 2008. No i pomarańczowy obóz rozwaliła niczem Kaczor obóz posolidarnościowy.
      Ale to co dzieje się teraz niema nic wspólnego z tamtymi sprawami i wygląda rzeczywiście na zemstę Janukowycza, chociaż nie wiem czy na Ukrainie mają Trybunał Stanu do rozliczeń polityków (trza sprawdzić) i możliwe że jedyną odpowiedzialnością jest tam odpowiedzialność karna wbrew standardom zachodnim.
      • ave.duce Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 13:44
        Ano właśnie.
        Nie jestem, oczywiście, za gnębieniem (eufemizm!) Tymoszenko, ale czy te apele o całkowite uwolnienie nie idą zbyt daleko?
        A co, np., z Chodorkowskim?
        • dupetek Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 13:48
          Chodorkowski, to Rosjanin - nie mieszajmy zbyt wiele w tym wątku. Według mnie istota tkwi w prawie i Konstytucji Ukrainy i do tego trzeba całą sytuację odnosić!!!
          • ave.duce Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 13:52
            dupetek napisał:

> Chodorkowski, to Rosjanin - nie mieszajmy zbyt wiele w tym wątku.

Chcesz miotłę...ą?

> Według mnie istota tkwi w prawie i Konstytucji Ukrainy i do tego trzeba całą sytuację
            > odnosić!!!

Zgoda.
            • maniasza Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 22:46
              ave.duce napisała:

> > Według mnie istota tkwi w prawie i Konstytucji Ukrainy i do tego trzeba c
              > ałą sytuację
              > > odnosić!!!
              >
              > Zgoda.

Istota tkwi w respektowaniu prawa, a nie w samym prawie. Wszystkich stron.
              Taki niuansik.
              • tojajurek Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 23:19
                A mnie się wydaje, że chodzi o w tym ujadaniu niektórych o sprawę prosta jak konstrukcja utworu "Koko koko Euro spoko".
                Aby nie zaczęła się utrwalać w Europie praktyka, że byłych premierów wsadza się do do pierdla za to, że kiepsko rządzili. Oczywiście z zachowaniem wszelkich reguł, jak to ongiś opisał pewien maturzysta: Karol Wielki był człowiekiem sprawiedliwym i nakazał, by ludzie byli sądzeni zanim się ich zabije.
      • ave.duce Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 05.05.12, 14:01
        ... Też ciekawe ...

... cd. ...
    • dupetek Głodówka Tymoszenko 06.05.12, 21:35
      ria.ru/world/20120428/637159523.html
      To wszystko coraz bardziej zaczyna przypominać farsę.
      • ave.duce Re: Głodówka Tymoszenko 06.05.12, 23:16
        No, tak bezkrytyczna w stosunku do ichnich mediów też bym nie była.
        • dupetek Re: Głodówka Tymoszenko 07.05.12, 09:30
          Mam dystans do rosyjskich mediów, ale w przypadku tematu Tymoszenko zachodnie media są podobnie mało wiarygodne. Te siniaki robią olbrzymie wrażenie:) Eeech.., farsą mi to zalatuje, a sposób prezentacji przypomina akcje naszych zwolenników zamachu smoleńskiego, tyle że zwolennicy i rodzina Tymoszenko są skuteczniejsi.
    • inna57 Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 07.05.12, 11:16
      Piękna Julia była u władzy na tyle długo aby mieć czas na wprowadzenie demokratycznych przemian typu - trybunał stanu. Nie zrobiła tego i nie zrobiła tak naprawdę nic aby cokolwiek zmienić w celu demokratyzacji Ukrainy no to mamy nadal Dzikie Pola za naszą wschodnią granicą. Wszystko działa tak jak za batiuszki cara, bez łapówki nawet do przedszkola nie przyjmują.
      Dzisiejsze jęki o tym że jest się więźniem politycznym każą zadać pytanie. A co by było gdyby wynik wyborów był inny, kto wtedy zasiadałby na ławie oskarżonych ? Pozostawiono sobie miecz na opozycję zapominając że miecz jest zawsze obosieczny.
      • ave.duce Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 07.05.12, 12:01
        Piękna Julia nie sądziła, że łaska wyborców tak szybko na pstrym koniu jeździ.
        Umiejętność przewidywania (wyobraźnia) nie jest widać jej mocną stroną.
        • magdolot Re: No dobra, co z tą Tymoszenko? 07.05.12, 12:29
          Szatanek właśnie przekracza ichnią granicę, ale nie f celach politycznych, he,he, ino w celu popętania się po rdzennie polskich Dzikich Polach.
    • ave.duce Apel Komorowskiego - jutro? 08.05.12, 22:05
      Wprowadzanie zmian w prawie - zgodnie z prawami UE. O to chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka