Dodaj do ulubionych

Signum temporis

26.07.12, 16:49
Dzisiaj byłem w sklepie zoologicznym, żeby zamówić dość rzadkie ryby - pstrążenice marmurkowe. Na uprzejme pytanie młodego sprzedawcy - ile sztuk?, odpowiedziałem równie uprzejmie - tuzin. Młody sprzedawca poczerwieniał, chrząknął (czekałem, aż się przeżegna po prawosławnemu i splunie po trzykroć przez lewe ramię, ale nic z tego) i ponowił pytanie - ile? - Tuzin to według pana za dużo do zbiornika 240l? - odpowiedziałem pytaniem. Po kilkunastu takich wzajemnych macankach okazało się, ze młody, uprzejmy sprzedawca nie ma pojęcia, co oznacza słowo tuzin.
Obserwuj wątek
    • ploniekocica Re: Signum temporis 26.07.12, 17:18
      A jakbyś zażądał kopy to mógłbyś dostać kopa?!
      • ave.duce Re: Signum temporis 26.07.12, 17:30
        A mendel się by młodemu skojarzył z menelem? Czy się jeszcze mówi per menelu?
        • ploniekocica Re: Signum temporis 26.07.12, 17:35
          Nie wiem czy per, bo nikt się tak do mnie nie zwraca, a i ja do nikogo takoż, ale u mnie używa się tego określenia, także w formie menelstwo. Z tym, że w wydaniu młodzieżowym menelstwo zmienia się w dresiarnię, znaczy menele mają dzieci dresy. No, ale ja mieszka na emoko :)
          • ave.duce Re: Signum temporis 26.07.12, 18:04
            ... menelstwo zmienia się w dresiarnię, znaczy menele mają dzieci dresy ...

Bardzo cenna info. Cпасибо.
    • damakier1 Re: Signum temporis 26.07.12, 17:38
      Dzisiaj w małym punkcie gastronomicznym zamówiłam trzy udka z kurczaka na dwóch tackach. Sprzedawczyni spytała: jak rozłożyć?
      • zbigniew_clapton Re: Signum temporis 26.07.12, 18:20
        Oplułem monitor :D
        • ave.duce Bez podtekstów, proszsz... ;) 26.07.12, 19:46
          Przecież pytanie było jak najbardziej zasadne, są możliwe dwa "rozkłady udek".
    • mariner4 Sprzedawca to jeden z tych debili 26.07.12, 20:19
      co to "nie mają zdolności do matematyki" i som "humanistami".
      M.
      • zbigniew_clapton Re: Sprzedawca to jeden z tych debili 26.07.12, 21:16
        A tam zaraz debil. To się obecnie nazywa dyskalkulia i to jest modne...
        • ploniekocica Re: Sprzedawca to jeden z tych debili 26.07.12, 21:33
          Akurat tuzin jest pojęciem niekoniecznie matematycznym.
          Jak młode wrócą (oby jak najpóźniej) na łono rodziny to je przepytam na okoliczność tego, czy były w warunkach reformy uczone i na jakim przedmiocie, co to jest tuzin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka