Dodaj do ulubionych

Nutka nostalgii z myszką

01.11.12, 16:34
Od czasu do czasu pobrzmiewa mi jeszcze w uszach niezwykle ongiś popularny walc „Na sopkach Mandżurii”. Melodyjny i nostalgiczny, był przed laty grywany, a częściej odtwarzany z płyty winylowej, na balach, potańcówkach szkolnych lub brzmiał zimą z głośników na miejskich ślizgawkach. Powstał w 1906 roku i był przez kilka dziesięcioleci prawdziwym światowym przebojem. Obecnie już niewielu o nim pamięta, choć to piękna, wpadająca w ucho melodia. Mało kto jednak dzisiaj wie, że ten walc, to swoiste epitafium dla rosyjskich żołnierzy poległych na przełomie lutego i marca 1905 roku w bitwie Imperium Rosyjskiego z Cesarstwem Japonii pod Mukdenem w Mandżurii, w której zginęło 16 tys. żołnierzy rosyjskich, a ponad trzykroć tyle zostało rannych, przy niewiele mniejszych stratach wojsk japońskich. Wobec wcześniejszych niepomyślnych dla Rosji wydarzeń, a zwłaszcza kapitulacji Porty Artura, kampania mandżurska utraciła już sens i w rezultacie skończyła się klęską Rosji, przypieczętowaną rozgromieniem floty w bitwie morskiej pod Cuszimą.
Melodię walca skomponował Ilia Szatrow do słów S. Pietrowa – obaj byli uczestnikami bitwy pod Mukdenem i świadkami śmierci wielu towarzyszy broni, którzy bezsensownie polegli za Imperium i Cara tysiące wiorst od swoich domów.
Akurat zbliża się Święto Zmarłych, więc jest dobra okazja, żeby przypomnieć dramatyczne okoliczności powstania tej pięknej melodii i owej odległej historii dawnej wojny, którą pokrył już pył zapomnienia. A swoją drogą jest więcej niż pewne, że niejeden z naszych rodaków zostawił wówczas swoje kości na mandżurskich wzgórzach.
Dziś można tylko popatrzeć ze smutkiem na stare fotografie i posłuchać:
www.youtube.com/watch?v=dkFfyV0s0B8
Obserwuj wątek
    • man_sapiens Re: Nutka nostalgii z myszką 03.11.12, 12:58
      Tego słucha się chyba lepiej tutaj

A to moje ulubione z rozdziału Rosjanie i bezsens wojny
      • gat45 Re: Nutka nostalgii z myszką 03.11.12, 13:25
        Uuuuuuuuuuuuuuuuuch ! Ci to umieją śpiewać przecinek brzydkie słowo wykrzyknik

Wprawdzie dwa razy "wieczór na redzie" nam podrzuciłeś, o Sapiens, ale nie szkodzi. Mnie i tak się włączyła prywatna nostalgia, bo walca "na sopkach Mandżurii" tańczyłam we wiośnianym wieku lat sześciu oraz w stroju grzyba na deskach estrady w auli szkoły nr ....w ... itd. Na których to deskach kilka dobrych lat później śpiewałam w chórze wspomniany wieczór na redzie (drugi głos, alty), ale w ubranku już o wiele mniej ciekawym.

... oddala się nucąc "znakomyj płatok gołuboj...." ................
        • man_sapiens Re: Nutka nostalgii z myszką 03.11.12, 14:11
          > Wprawdzie dwa razy "wieczór na redzie" nam podrzuciłeś,
          Chyba zmienię nicka na niby-sapiens...
          Słowo się rzekło: te rosyjskie chóry z zapiewajłą... Uwaga, częstsze słuchanie grozi depresją połączona z nadmierną konsumpcją alkoholu.
          • gat45 Re: Nutka nostalgii z myszką 03.11.12, 14:36
            A teraz konkurs : kto mi znajdzie dające się słuchać nagranie o tego Uoo :

www.youtube.com/watch?v=jem_MTrdIKA
            Też żem to śpiewała w chórze, ale po polsku i nie zaczynało się od "cпийте, орлы боевые", tylko tak szło:

Śpijcie pod ziemi przykryciem
            wy, których zabrał na wróg
            za nas oddaliście swe ży-ycie
            pokój wam wieczny da Bóg

I ten Bóg w owych czasach dziwił i podniecał, tak młodocianych chórzystów, jak i dojrzałą publiczność .....
            • gat45 Re: Nutka nostalgii z myszką 03.11.12, 14:45
              O kurcze, ciąg dalszy mi się przypomniał - jak to człowiek nigdy nie wie, co właściwie mu się po tym uzwojeniu mózgowym pałęta :

wy-y-ście ojczy-y-zny bronili
              krwią swą wśród trudów i łez
              wy-y-ście jej szta-an-dar dzierżyli
              dzierżyli po życia kres
            • ave.duce Re: Nutka nostalgii z myszką 03.11.12, 15:52
              Przydałaby się Maniasza albo... Jola Iza ;)

muzofon.com/search/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%BE%D1%80%D0%BB%D1%8B%20%D0%B1%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%8B%D0%B5
              • jola.iza1 Re: Nutka nostalgii z myszką 05.11.12, 08:47
                :)

www.mp3is.ru/poisk_mp3/%D1%EF%E8%F2%E5+%EE%F0%EB%FB+%E1%EE%E5%E2%FB%E5
                • ave.duce I głuche milczenie zaległo w tem temacie ... 06.11.12, 14:40
                  ps. pozdr00Fka :)
                  • tojajurek Re: I głuche milczenie zaległo w tem temacie ... 06.11.12, 16:31
                    To siem aż samoistnie nasuwa przypomnienie innego walczyka - ludowego tą razą - zatytułowanego "Garbatka". W drugiej bodaj zwrotce było cóś w temacie:
                    "...Garbatka, Garbatka, ona go nie słucha,
                    Garbatka, Garbatka, ona go nie słucha,
                    Garbatka, Garbatka, ona go nie słucha,
                    Garbatka, chyba ku.wa głucha."
    • tojajurek Re: Nutka nostalgii z myszką 03.11.12, 17:43
      W tej historii chodzi mi po jeszcze głowie bardziej osobisty komentarz.
      Nie od rzeczy będzie bowiem wspomnieć, że nic nie stało na przeszkodzie, aby na kampanię mandżurską car Mikołaj wysłał także Lejb-Gwardyjski Sankt-Petersburski Pułk im. Króla Fryderyka Wilhelma III. Mógłby wówczas mój Dziadek, który służył w tym pułku w randze kapitana, nie doczekać ani dziatek, ani skomponowania owego walca.
      I kto by wtedy pisał ten tekst?

• ave.duce Re: Nutka nostalgii z myszką 05.11.12, 11:07
        Morał z tego przypadka:
        lepiej walcować bez dziadka.
    • trusiaa Re: Nutka nostalgii z myszką 05.11.12, 11:11
      A mi serce urosło dziś, po przeczytaniu:

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103089,12794920,_Niewyobrazalny_budzet__wielka_produkcja___Zobacz.html
      • ave.duce Zosia nam się zmieniła nieco 05.11.12, 12:23
        https://i54.tinypic.com/14jrk8w.jpg

https://film.onet.pl/_i/film/p/pan_tadeusz/g/g5.jpg

i Tadeusz też.

https://www.filmpolski.pl/z2/00z/300_8.jpg

https://zakopanedlaciebie.pl/public/th/crop/470x330/i/cnt_img/Img_1663/cico-7422_3.jpg
        • trusiaa Re: Zosia nam się zmieniła nieco 05.11.12, 12:30
          Zofija w wersji retro - naiwna i niewinna, zaś Tadeusz przeszywa nieświadome niczego biedactwo pożądliwym, głodnym zWrokiem ;)
          • trusiaa Re: Zosia nam się zmieniła nieco 05.11.12, 12:37
            Wydaje mi się, że gdyby film był z dźwiękiem, Zosia miałaby taki słowiczy głosik:

www.youtube.com/watch?v=VRdlAaGAhXA#t=1m53s
            • tojajurek Re: Zosia nam się zmieniła nieco 05.11.12, 13:36
              Pozwolę sobie być obrzydliwie i prowokacyjnie odmiennego zdania.
              Jeszcze jedna kopalna wersja tego ckliwego gniota dla pensjonarek z wbudowanym genetycznym patriotyzmem? No, nie!!! Tych nachalnych tasiemcowych rymowanek to już nawet w szkole podstawowej nikt nie daje rady strawić.
              A tak na marginesie - gdyby odczepić się od rymów i sielskich obrazków, za to zrobić porządny hollywoodzki scenariusz z głównych wątków i rozwiniętych dygresji, nie trzymając się kurczowo autora - to mógłby nawet z tego powstać niezły film historyczno-przygodowy.
              • trusiaa Re: Zosia nam się zmieniła nieco 05.11.12, 13:56
                Ależ Panie JurkuOny, zdanie masz z moim jednakie :)
                Lubię polskie stare kino w niedużych dawkach - jak nalewki łyk, bo jest inne, rozczulająco naiwne, dramaticzne albo beztroskie.
                Pan Tadeusz to dla mnie świadectwo tamtych czasów, urocza ramotka, miłe znalezisko, to wszystko :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka