dupetek 29.11.12, 21:45 Kupię geny patriotyczne - parkę, najchętniej z rodowodem i pręgowane, w ostateczności mogą być łaciate. Myślę poważnie o hodowli, ale materiału zarodowego nawet na Allegro nima:( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
humbak Re: AAAAAA Kupię 29.11.12, 22:10 Poszukaj jak grzybów w lesie. Może od wojny jakieś zostały. Odpowiedz Link
dupetek Re: AAAAAA Kupię 29.11.12, 22:43 W lesie, to ryzykowna sprawa, bo mieszańca zdziczałego można podnieść, albo co gorsza wywrotowego mutanta. Kto mi to potem kupi? Odpowiedz Link
magdolot Re: AAAAAA Kurat! 29.11.12, 23:52 Ten Humbak ma rację, u nas fszystko co najlepsze jest w lesie. Bym uderzyła także do naszych bohaterskich chłopców z Uwarzam i Rzepolipy, co aktualnie bronią Westerplatte. I to szybko, bo mogą się długo nie utrzymać. Odpowiedz Link
humbak Re: AAAAAA Kurat! 30.11.12, 07:44 Pragnę zwrócić Szanownych Państwa że taka gena patriotyczna co się w lesie zaszyła te 70 lat temu, to raczej nie miała jak mieszać się z elementem wywrotowym. Może być lekko obłąkana, ale jej autentyzm i czystokrwistość są niepodważalne. Co więcej można one geny opylać w segmencie vintage, któren to daje możliwość podbicia cen i adresowania produktu do społeczności hipsterskiej. Odpowiedz Link
ploniekocica Re: AAAAAA Kurat! 30.11.12, 08:47 Należy szukać tej geny w lesie szczególnym, a mianowicie w Puszczy. Piskiej rzecz jasna. W aproposie hipsterów to ostatnio dziecko moje (jedno z) mi dowodziło, że prezes pan jest hipsterem modelowym wręcz archetypicznym. I że cały PiS można by opylić jako oldskulowy vintage. Odpowiedz Link
humbak Re: AAAAAA Kurat! 30.11.12, 13:44 > Należy szukać tej geny w lesie szczególnym, a mianowicie w Puszczy. Piskiej rze > cz jasna. No nie wiem... trzeba by uwzględnić dwa czynniki. Kiedy zakończyło się zaleganie gen w danym drzewostanie, oraz jego stężenie na metr kwadratowy w tym właśnie momencie. To da nam możliwość określenia prawodpodobieństwa natknięcia się na patriotyczną genę. > W aproposie hipsterów to ostatnio dziecko moje (jedno z) mi dowodziło, że preze > s pan jest hipsterem modelowym wręcz archetypicznym. I że cały PiS można by opy > lić jako oldskulowy vintage. Nie widzę tego jakoś. Jeśli przekażesz uzasadnienie, mogiem się ustosunkować. Odpowiedz Link
ploniekocica Re: AAAAAA Kurat! 30.11.12, 14:19 To bodajże Ryj zbiera szczegółową dokumentację fotograficzną. Mnie się nasuwają tylko na myśl: hipsterskie obuwie oraz spodnie hipsterskie cfeterki hipsterskie nakrycia głowy a także hipsterski całokształt Że o ostentacyjnej niechęci do wytworów cywilizacji technicznej nie wspomnę. Odpowiedz Link
erte2 Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 00:00 Radzę Ci abyś zachował daleko idącą ostrożność - bowiem geny te roznoszą dość ciężką i uciążliwą chorobę, tzwwzmożenie moralne. Objawia się ona wyraźną nadpobudliwością, skłonnością do agresji, niekontrolowanym artykułowaniem pieśni masowych (często i w linii melodycznej, i werbalnej odbiegających od pierwowzoru). Osobnik dotknięty tą przypadłością całkowicie głuchnie (na jakiekolwiek argumenty), a często łysieje i traci uzębienie . Symptomy te nasilają się w okolicach 10. dnia każdego miesiąca, a najgroźniejsze stadium przypada każdego 10. kwietnia. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 09:47 www.youtube.com/watch?v=9L4A4jPyRIk Moze incwiszen Krokodł Giena załata dziurę w potrzebie? Odpowiedz Link
zapijaczony_ryj Trzeba pobrać od Suskiego 30.11.12, 09:48 dupetek napisał: > Kupię geny patriotyczne - parkę, najchętniej z rodowodem i pręgowane, w ostatec > zności mogą być łaciate. > Myślę poważnie o hodowli, ale materiału zarodowego nawet na Allegro nima:( Odpowiedz Link
ave.duce Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 11:32 Geny muszą pochodzić z pewnego źródła, nie zapominaj, że prawdziwy Polak to nie tylko ktoś, kto się za takiego uważa, ... "ale również większość Narodu musi go jako takiego uznawać" ... Odpowiedz Link
ploniekocica Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 11:46 Ty, Ave, mylisz pojęcia. Większość Narodu to nie jest (bynajmniej) większość obywateli zamieszkujących RP (oraz diasporę), deklarujących polską narodowość. Albowiem ponieważ dzielą się oni, jak wiadomo, na Naród oraz społeczeństwo (a jakże przypadkowe) zwane inaczej hołotą, mierzwą, pospólstwem i czym tam jeszcze. No! Największym specjalistą od podziałów jest niejaki Remik.bz, który z uporem propaguje ideę podziału terytorialnego Polski na RPN i RPS. Tak więc problem opinii większości Narodu na temat Twojej, mojej czy dworzan en gros prawdziwości naszej nas po prostu nie dotyczy. Bo nie. Co jest z jednej strony rodzajem dyskryminacji, ale z drugiej strony - kamień z serca. Nie oceniaj, a nie będziesz oceniany :) Odpowiedz Link
magdolot Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 14:18 >Geny muszą pochodzić z pewnego źródła, nie zapominaj, że prawdziwy Polak to nie tylko ktoś, >kto się za takiego uważa, ... "ale również większość Narodu musi go jako takiego uznawać" ... Przesłuchałam właśnie wystąpienie pana Brauna poprzedzone wnikliwą analizą sytuacji by prof. Nowak... i sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana, niż nam się wydaje. [kompilacja]: "Z pewnego źródła" pochodzą jedynie oczywiste oczywistości takie, jak: - zamach smoleński, - sfałszowane wyniki wyborów, bo przechodziły przez ruskie serwery, tylko że to skomplikowane, bo ruskie serwery nie fałszowały ich wprost, ino na tyle subtelnie, że przybliżanie szczegółów w ogóle nie fchodzi w grę, - fakt, że jęczymy w niewoli, ale to też bardzo skomplikowane jest, bo w gruncie rzeczy niewola oczywiście ruska, ale jako nasi oprawcy w sprawie tej partycypują też: Bruksela, Niemcy, USA i oczywiście Izrael, - latami truły nas takie demony jak Geremek i trują nadal i należy je wystrzelać [oklaski] ... i w tym miejscu zaczynają się czarne chmury, na które nie pomoże nawet wierny wachmistrz Soroka, bo: - Geremka już się nie da powystrzelać chyba, - ta cała demokracja, to ściema - więc większość, Ave, nie ma tu NIC do rzeczy, - niby wierność Matce Naszej, Przenajświętszemu Kościołowi Kat i bliżej nieokreślonym tradycjom narodowym jest jakimś wyznacznikiem prawdziwej polskości, lecz przy założeniu tak rozpowszechnionego wśród obcych trzymania nas w niewoli i takiej okropnej sublimacji metod trucia i szczucia przez licznych zaborcuf... właściwie KAŻDY JEDEN POLAK może być wrażą podszywką i nie istnieje ŻADNA możliwość zweryfikowania Polaka Prawdziwego, echt leder, TM. Jesteśmy w totalnej dupie, z której nie ma wyjścia, zwyczajny anus mundi. I co prawda pan Braun osobiście to wyjście widzi, bo jest monarchistą, ale to jest temat na osobną i bardzo długą rozmowę. Demokracja już się przeżyła i nawet upadła, bo fszystko jest "post" i mocno wirtualne, ale (jak widać) monarchii to nie dotyczy fcale, tylko że to jest temat na osobną rozmowę, dlaczego niby tak jest i kto ma być, kurna, tym królem. Ja proponuję Truusię. Ino Truusię nieco ucharakteryzować trza, bo gupi niektórzy wolą opakowanie niż zawartość: Odpowiedz Link
ploniekocica Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 14:26 O! A to jest Drużyna Trusii w wersji RPG vimeo.com/17953540 Odpowiedz Link
magdolot Ostateczność 30.11.12, 14:37 >Kupię geny patriotyczne - parkę, najchętniej z rodowodem i pręgowane, w ostateczności mogą >być łaciate. Nie mogą być łaciate!!! W "Najcudowniejszym widowisku świata" Dawkins przytacza prace pewnego Rosjanina. A propos teorii udomowienia wilków, która twierdzi że stopniowo udomowione zostały te, co mają najmniejszy dystans ucieczki. Wilcy na ludzkich śmietniskach ucztowali i płochliwsi z nich spieprzali na widok człeka, a mniej płochliwi - nie. Ten pan Rosjanin hodował sobie lisy i sprawdzał przyrodzoną ufność szczeniakuf i najmniej płochliwe rozmnażał dalej i da capo. I co się okazało? Jego wybranym liskom zaczęły kłapciacieć uszy i dostawały łat z pokolenia na pokolenie, więc te cechy wyglądają na sprzężone z ufnością. Mi to wyjaśnia nieco dlaczego mój wzorzec psa jest kłapciaty i kropka, ale z tych samych przyczyn patriota FCALE nie może być kłapciaty ani łaciaty. Żadnych łat, czujnie nastawione uszy i przykładna nieufność - oto czego poszukujesz. Powtarzam: żadnych łat!!! Odpowiedz Link
erte2 Re: Ostateczność 30.11.12, 15:02 magdolot Do Twojego opisu to mi najbardziej Urban pasuje. Osobliwie te uszy..... Odpowiedz Link
magdolot Re: Ostateczność 30.11.12, 15:17 A gówno! Urban zafsze miał tzw. radary, chyba że na staroś mu zwisły, a ja piszę o kłapciatych. Odpowiedz Link
magdolot Re: Ostateczność 30.11.12, 15:24 Radary, to uszy dalekiego zasięgu i one ostrzegają zanim się człek czołowo fpakuje na ścianę. Urban ma takie i to w oczywisty sposób patriotyzm wyklucza. Radary są, ofszem, nieufne, ale w sposób obrzydliwie kuty na cztery kopyta dyjabelskie. To tak oczywiste, że o wybitnej niewierności Matce Naszej, Najśfiętszemu Kościołowi Kat, już litościwie nie fspomnę. Odpowiedz Link
magdolot Re: Ostateczność 30.11.12, 16:58 Pani tu sobie kpi?! Żadnych sfeterkuf! Żadnych różowych noskuf! Żadnych mętnych spojrzeń! Czujnoś: miłoś do Ojczyzny: a dla zdrajcuf Ojczyzny zemby: i zafsze na warcie: Odpowiedz Link
ploniekocica Re: Ostateczność 30.11.12, 17:05 No, ale takie dobermany to są patrioty podróby, bo one się rodzą z klapciatymi i dopiero ingerencja psiego chirurga z nich robi sterczouchych. oryginał wygląda tak: A poza tym to podpalanie to jakby łaciatość, nespa? Taka cziłała czy inny szpic pomeranian mały, cherlawy i w cfeterku moherowym, ale za to jaki zajadły i śpiczasty od urodzenia do śmierci. Dokładnie jak w mojej sygnaturce. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Ostateczność 30.11.12, 17:11 Jak widać, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Ojczyzny Ci się mylą?! Dobremany? Skandal!!! Tylko czysto polska rasa: Czujnoś: od urodzenia miłoś do Ojczyzny: a dla zdrajcuf Ojczyzny zemby i kij: i zafsze na warcie: Odpowiedz Link
magdolot dupa zbita! 30.11.12, 17:15 Właśnie do mnie dotarło, że dobermany mają łaty... więc odpadają, niestety. Dogi i wliczury nazwa dyskwalifikuje. Jedyna rada, to doga polskiego wyhodować na wzór argentyńskiego. Czerwienią trza zastąpić nieprzystojne różowości i chyba obleci: Odpowiedz Link
ploniekocica OOOOO! prawdziwy i nieprawdziwy 02.12.12, 11:49 czyli kłapciato-łaciaty i jednobarwno-sterczący patriota genetyczny i przedstawiciel hołoty Odpowiedz Link
trusiaa Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 17:58 Wobec zmasowanych i niesłychanych ataków na moją osobę, (która nie stała ani tam gdzie ZOMO, ani pod tym krzyżem, pod tym znakiem) se wypraszam! I dziękuję, tu se postoję. Odpowiedz Link
ploniekocica Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 18:05 No, ja nie wiem, ja nie wiem. LeTko łaciata wg tego filmiku jesteś, ale nadrabiasz wybitną wprost antykłapciatością uszÓW swych. Te uszy są po prostu bardzo patriotyczne. Prawdziwie patriotyczne. Odpowiedz Link
trusiaa Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 18:08 Się zaszczelę zaraz tak? Niby lepiej z żywymi naprzód zjeść, ale co tam! Odpowiedz Link
magdolot Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 19:37 Alesz, Pani Tru Kochana! Wzorzec patrioty to jedno, a Król Truś I to jedyny możliwy ratunek dla Ojczyzny. Schowamy Cię we zbroję i Patrioci staną murem za, a Ty chyłkiem ciszkiem Ojczyznę uratujesz. Kocica żartowała, a ja myślałam poważnie i myślałam w kierunku Dworu -m. Dama byłaby świetną faworytą, mundrą i etyczną szalenie przy sprawowaniu władzy, to już ustaliliśmy. Ave jako samica alfa byłaby świetnym szefem armii niezwyciężonej, co się nie cofnie o krok i agresywnie nie spieni. Gat mógłby prowadzić dyplomację. Dzidzia Bojowa byłaby świetnym szefem gwardii przybocznej złożonej z Dupetka [i choćby po to warto!]. Zbig by wzion służby specjalne i wywiad i kontrwywiad. Płoniekocica zdrowie [ fizyczne i psychiczne]. Pan Jajurek kulturę, Illmatar media, Sapiens rolnictwo, Mariner flotę itepe morskie, TW sprawiedliwoś. Ja się zgłaszam na trefnisia. Wspomóżcie dalej, bo mózg mię wysycha... Jakie resorty zostają nieobsadzone? Odpowiedz Link
trusiaa Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 20:05 Aha ahaa, że ratować, tak? Ffszystko, przez ten mój łepek (w stal) zakuty, opacznie zrozumiałam. Teraz to co innego, na królowĘ nadaję się idealnie po prostu: świetnie potrafię leżeć i pachnieć, znakomicie muchy łapię, lubię święty spokój, malować paznokcie i drinki z palemką. P.S. I całe szczęście, że chyłkiem ciszkiem, bo jak powszechnie wiadomo taki np. ukradek jest szalenie niezdrowy: dzieci karmione przez Stirlitza ukradkiem zaraz od niego puchły i umierały. Odpowiedz Link
gat45 Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 20:41 Szkolnictwo do obsadzenia. Praca i opieka społeczna. Gospodarka. Przemysł ciężki i lekki. Rybołówstwo morskie i śródlądowe - pod Marinera. Obrona narodowa. A nie, tu Wodzowa przecież jest (ładnie jej będzie w mundurze, proponuję szamerunki, epolety z frędzlą złocistą w kształcie chryzantem i koalicyjkę, koniecznie koalicyjkę na skos. Co na głowie - niech Wodzowa wybiera : rogatywka lub maciejówka. Finanse. Szachownica. Straż Pieczęci. Prawo i sprawiedliwość !!!!! Magdolot na sport i sprawy wyznaniowe : barwna ta postać zasługuje na takie oryginalne ministerstwo. Ja na dyplomatę się nadaję, nie powiem. Fraki w mojej rodzinie od najmarniej 5-6 pokoleń, po mieczu i po kądzieli. No, chyba ze te dawniejsze to jaskółki były czy inne redingoty. Się mówi "jaskółka" ? Jak w ogóle po polsku się rozróżnia frak z połami zaokrąglonymi i ten taki, co się po torreadorsku kończy w talii z przodu i ogon podwójny z tyłu posiada ? Moja osoba posiada też obszerną wiedzę na temat teorii używania sztućców przeróżnych. Widzita, jak poważnie podchodzę do tematu ? W końcu JKM Trusiaa I Niezrównana musi mieć gabinet jak się patrzy ! Odpowiedz Link
magdolot Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 21:28 Scoutek szkolnictwo pewnie by wzion. Praca i gospodarka dla Innej. Opieki społecznej w królestwie nie trzeba, toć wielmoże groszaki cięgiem w ciżbę rzucają. Sprawy wyznaniowe myślałam dla Witka, bo sprawy to delikatne, a on w Boyu oblatany. Fszak do Prawa i Sprawiedliwoś juże TW piastuje. Kogo rzucimy na finanse?! Odpowiedz Link
gat45 Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 21:32 Skarbiec monarchii niech trzyma Trusiaa. Rolnictwo dla Olgi. Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 23:10 Transport lotniczy obsadzony? Łączność też mogę wziąć. Odpowiedz Link
magdolot Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 23:58 No, właśnie o ogrodach dla Olgi miałam, bo wiedziałam, że o czymś zapo na śmierć. Lotnictfo dla Gacopyrza, jasna rzecz i będzie lądowało nawet we mgle i brzozach. Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: AAAAAA Kupię 04.12.12, 02:57 Co z łącznością? Znam kilku Indian Navajo ;-) Odpowiedz Link
scoutek Re: AAAAAA Kupię 04.12.12, 12:04 a ja jednego z plemienia Mohawk za to z rodziną a kobietę to ma od nas:)) znaczy z Polski Odpowiedz Link
scoutek Re: AAAAAA Kupię 02.12.12, 15:49 magdolot napisała: > Scoutek szkolnictwo pewnie by wzion bosze, co to za pomysł?????? to już kompletnie spać bym przestała Odpowiedz Link
ave.duce Nie wchodzę w to. 02.12.12, 11:44 Nie mogę być w rządzie, dopóki jeden minister nabzdyczon na mię. Odpowiedz Link
magdolot Re: Nie wchodzę w to. 02.12.12, 12:58 Aaaaa, tutaj tak zafsze, psiakrew! Ojczyznę ratować trzeba, to jedyny możliwy król miast uszy rolować pod zbroję, woli leżeć i pachnieć i królową być, a inni się bzdyczą. I tylko jeden Gacopyrz przykładnie zaogonkował po tekę zgodną z kompetencjami i tylko jeden Gat swą przyjął i kompetencje szlifuje. Pani Truu mogłaby wziąć przykład z Anny G. i ruszyć po waaadzę, a woli włóczyć jakieś żuwie po kredensach... Minister sprawiedliwości nabzdyczony powinien być, a poza tym resorty Wam się nie zazębiają. Królestfo kolesiuf Waćpaństfu się marzy?! Radę do spraw bzdyczenia możemy zmontować, czemu nie... Jeszcze Venus i Humbak nie mają tek fcale i wielu, wielu innych, a tu już bidne królestwo partykularyzmy roznoszą na butach... Gorze nam! Odpowiedz Link
ave.duce Re: Nie wchodzę w to. 02.12.12, 13:11 Po ferst primo: nie żuwie, ino ropucha ratunkowego! Pana Ropucha jr. Po sekond primo: może i powinien być nabzdyczony, ale dlaczego TYLKO na mię, a? Gowin jeden. ps. na razie idę się leczyć, dokończę pisanie w późniejszym terminie. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Nie wchodzę w to. 02.12.12, 14:53 Nie tylko na Cię, bo Jedyny Prawy wśród Sprawiedliwych do mnie także nie odzywa się - królik(owej) in spe. A wewogle to sen miałam niepokojący: jak mysikrólik jaki miotałam się w ciasnym, metalowym, za dużym o wiele na mnie garniturku. I ani się z niego wydostać. To tak ma być? Jak figurant - mam z boku siedzieć i wyglądać przez dziurkę w przyłbicy na śffiat? "Mocniejsza jestem, cięższą podajcie mi zbroję Do was to mówię, których braćmi nazwać lubo, Gdy, jakeśmy działali, będziem działać zgodnie, Gdy osobne urazy topiąc w niepamięci, Każdy na wspólne dobro wszystkie zwróci chęci, Zgodną przyszłość przeszłości zmierzając rachubą, Będziemy wzorem innym, sobie samym chlubą." Odpowiedz Link
ave.duce Kocica, która - oby nam wiecznie płonęła - 02.12.12, 20:35 na rzeczniczkę. Howgh! Odpowiedz Link
gat45 Re: Kocica, która - oby nam wiecznie płonęła - 02.12.12, 20:42 Ffffffffffffszak Kocica już ma oba zdrowia : fizyczne i psychiczne. Kupa roboty. Chcesz zamęczyć człowieka ? Odpowiedz Link
ave.duce Sorki, to z powodu temperatury wrzenia. Coffam 02.12.12, 21:01 i Kocicę, i Olgę (ma już przydział na rolnictwo, buu...) Odpowiedz Link
magdolot Re: Sorki, to z powodu temperatury wrzenia. Coffa 02.12.12, 21:58 Sapiens też ma przydział na rolnictfo, więc najlepiej niech się podzielą? A Scoutek nie będzie spał przy ośfiacie, bo mu, kurna, za jasno. Żeby tylko Trusia koszmary przestały tłuc blaszance, bo bez Niego nic, znaczy się bezkrólewie. I znaczy to, że on jest Król Lew Truś I, a jak mu spod przyłbicy wieszczem powiało, znaczy się: dobrze jest, bo fczuwa się w rolę. Jeszcze troszeczkę i będzie mu Szekspirem powiewało groźnie, a brzozy ruszą na Tuska. Jeszcze jest chfila czasu na nasz gabinet cienistych fachowców, bo ta demokracja chyba troszeczkę pociągnie. Na spokojnie dopracować trzeba, o gospodarce podebatować nieco i wytrzasnąć skądś te pochodnie, albo co najmniej kagańce. Odpowiedz Link
ploniekocica Re: Sorki, to z powodu temperatury wrzenia. Coffa 02.12.12, 22:13 Chciałam powiedzieć, że na zdrowiu fizycznym najlepiej się zna Ta. i Ją na zdrowie proponuję ręcami i nogami. A Kocica zachodowałaby sobie chętnie uszy ogromne i muskularne (i kłapciaste) i byłaby ostra jak brzytwa w charakterze pijara znaczy rzecznika. Na dodatek Kocica ma dużo butów i torebek. Prawie jak Aleksandra Jot. Odpowiedz Link
tojajurek Nie chcem! 02.12.12, 23:43 Żadnej mi tam kultuly mi proszem nie wciskać, bo bez niekultulalnego wyuzdania werbalnego dzień jest dla mnię stracony i wewogle na ten wyraz otwiera mi siem w kieszeni kozik, czyli chamski scyzoryk. Może jeszcze krawatke miałbym, kurde, nosić na codzień i w kąpieli? Insza sprawa, gdyby PT Kierownictwo rozpatrywało ewentualność utworzenia całkiem nowego resortu: Ministerstwa Rymów i Żartów. To bym na to reflektował panicznie. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Nie chcem! 03.12.12, 08:30 Interesująca to wizja: Tojajurek w kąpieli w samej krawatce jeno? Co Panie na to? Jednym królikowskim dekretem można by kwestię stroju Ministra RiŻ zatwierdzić :) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Nie chcem! 03.12.12, 13:48 W krawatce patriotycznej, obowiązkowo! I beretka z antenką musi być! Odpowiedz Link
gat45 Re: AAAAAA Kupię 30.11.12, 20:44 Z parki się szybko nie dorobisz. No i ojczyznę w niebezpieczeństwie na zbyt długo pozostawisz. Hodowlę zaczyna się od jednego samczyka i kilku samiczek. Odpowiedz Link