magdolot 17.03.13, 15:01 Mśl do przeżuwania na dziś: "Nie kop się po tyłkach z jeżozwierzem." Terry Pratchett Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdolot Re: Mśli i ptania Flozoficzne 19.03.13, 00:40 [...] iloraz inteligencji tłumu równy jest IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników [...]. znuf Pratchett Odpowiedz Link
humbak Re: Mśli i ptania Flozoficzne 19.03.13, 08:35 2 to za dużo? Poza tym tego gościa nigdy za wiele:) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Mśli i ptania Flozoficzne 20.03.13, 13:14 Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić. Odpowiedz Link
humbak Re: Mśli i ptania Flozoficzne 20.03.13, 14:23 To jest kwestia teoretycznych rozważań o wysokim poziomie abstrakcji. Odpowiedz Link
humbak Re: Mśli i ptania Flozoficzne 19.03.13, 08:24 Jakoś trudno mi sobie wyobrazić jeżozwierza kopiącego. Czy to ze mną jest coś nie tak? Odpowiedz Link
humbak Re: Mśli i ptania Flozoficzne 19.03.13, 09:57 Acha, mam temat na opracowanie flozoficzno- naukowe. Mam tylko nadzieję że się nie powtarzam. Temat: Teoria wszystkiego w filozofii Nitzschego. Odpowiedz Link
magdolot Re: Mśli i ptania Flozoficzne 19.03.13, 13:09 Nitzschego sobie. :))) I Codzienna Porcja Pratchetta dla Wodzowej: "Visi, Veneri, Vamoosi - odwiedziłem, złapałem wstydliwą chorobę, uciekłem." Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Mśli i ptania Flozoficzne 19.03.13, 22:58 Co robi antylopa? (…) Antylopa gnu! (…) Kudu?! Kudu?! Tamuj! O! Odpowiedz Link
ave.duce Re: Mśli i ptania Flozoficzne 20.03.13, 08:52 ... Woły za płoty, koty do woza Ropa do budy, koza do morza Woły za płoty, kot do karety Śledzie do budy, koza do sety! ... Odpowiedz Link
tojajurek Re: Mśli i ptania Flozoficzne 20.03.13, 13:53 W walce z Górą ten coś wskóra, Kto sie stanie sam jak góra. (zasłyszane na Kalatówkach) Odpowiedz Link
trusiaa Re: Mśli i ptania Flozoficzne 24.03.13, 09:56 Antylopa się do mnie przyczepiła na ament :))) Moja mśl taka. Odpowiedz Link
tojajurek Re: Mśli i ptania Flozoficzne 23.03.13, 20:33 Z głębi mojego jestestwa wydobyłem myśl, popartą długoletnią obserwacją: Gdy jesteśmy młodzi, wierzymy, że świat stoi przed nami otworem. Niestety po latach dochodzimy do nieodpartego wniosku, że wybraliśmy niewłaściwy otwór. (by Tojajurek) Odpowiedz Link
trusiaa Re: Mśli i ptania Flozoficzne 24.03.13, 09:36 Aczkolwiek obserwacja ta jest na ogół sUszną, to w Pana wypadku jest przeciwnie wręcz: świat się domaga dalszego ciągu! Liczne dowody min. tu: forum.gazeta.pl/forum/w,89075,142804364,143390314,Re_Wykopaliska.html Odpowiedz Link
witekjs Re: Mśli i ptania Flozoficzne 24.03.13, 11:09 trusiaa napisała: > Aczkolwiek obserwacja ta jest na ogół sUszną, to w Pana wypadku jest przeciwnie > wręcz: świat się domaga dalszego ciągu! > > Liczne dowody min. tu: > forum.gazeta.pl/forum/w,89075,142804364,143390314,Re_Wykopaliska.html ZGADZAM się w pełni z tym, co napisała Trusia :) Wszyscy, bardzo lubimy czytać Naszego Pana ToJaJurka !! Pozdrawiam. Witek }:-})= Odpowiedz Link
magdolot Re: Mśli i ptania Flozoficzne 24.03.13, 13:07 Mśl flozoficzna z dedykacją dla Naszego Ukochanego Pana Jajurka: [oczywiście Pratchett na każdą okazję] "Nie warto uciekać przed nieuniknionym, gdyż wcześniej czy później trafia się w miejsce, gdzie nieuniknione właśnie przybyło i czeka." Panie Jajurku, z utęsknieniem cze-ka-my na ciąg dalszy. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Mśli i ptania Flozoficzne 24.03.13, 13:32 Jak zagłaskać ToJegoJurka na śmierć ... Odpowiedz Link
witekjs Re: Mśli i ptania Flozoficzne 24.03.13, 14:06 ave.duce napisała: > Jak zagłaskać ToJegoJurka na śmierć ... Nasza Pani Ave !! Przecież to oczywiste, że wszyscy i zawsze Twoje Myśli, również uważamy za bardzo cenne i najbardziej Jedyne. :) Witek - w swoim i z pewnością Wszystkich, imieniu !!! Odpowiedz Link
ave.duce Re: Mśli i ptania Flozoficzne 24.03.13, 14:22 Nie wszyscy, bo beze mnie, zatem i nie w moim imieniu ;) Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Mśli i ptania Flozoficzne 24.03.13, 23:50 Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić. Odpowiedz Link
witekjs Re: Myśli i ptania Flozoficzne 25.03.13, 12:48 Zacząłem czytać Stanisława Jerzego Leca i nie potrafiłem ograniczyć się, tylko do jednej Jego myśli. Człowiek - produkt uboczny miłości. Ja jestem piękny, ja jestem silny, ja jestem mądry, ja jestem dobry. I ja to wszystko odkryłem! Człowiek lubi się śmiać. Z innych. Zanotował swą pustkę na tysiącu stron. Rada dla pisarzy: W pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem. Żeby być sobą, trzeba być kimś. Świat jest chyba stożkowaty, największe jest dno. Błoto stwarza czasem pozory głębi. Nie otchłań dzieli, lecz różnica poziomu. Świat bez psychopatów? Byłby nienormalny. Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota. Z księgi przeznaczenia: "A jedni muszą być czopkami". Nie pytaj Boga o drogę do nieba, bo wskaże ci najtrudniejszą. Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Zwracaj się zawsze do bogów obcych. Wysłuchają cię poza kolejką. Samowystarczalni umysłowo są jedynie geniusze i głupcy. Nawet żeby czemuś przyklasnąć, trzeba mieć poczucie taktu Trudno chodzić z podniesionym czołem i nie zadzierać nosa. I zło chce nas jedynie uszczęśliwić. Analfabeci muszą dyktować. Karłom trzeba się nisko kłaniać. Są urodzeni mężowie stanu - wyjątkowego. Znak zapytania to herb wolności Do głowy wpadają pomysły od wewnątrz. Wpadł. I to na pomysł Jest w nim olbrzymia pustka wypełniona po brzegi erudycją. Ma łeb tak pełny erudycji, że miejsca już brak dla własnej myśli. Dialog półinteligentów równa się monologowi ćwierćinteligenta. Po słowach ich poznacie, co chcieli przemilczeć. O pisowni: Nie masz morale bez ale. Czy aforyzm jest werdyktem? Tak, w stosunku do autora. Spotkałem człowieka tak nie oczytanego, że musiał cytaty z klasyków wymyślać sam. forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,143462234,Stanislaw_Jrzy_LEC_CYTATY_wybor.html Odpowiedz Link
ave.duce Re: Mśli i ptania Flozoficzne 27.03.13, 17:26 Mśl: Moja racja jest mojsza niż twojsza, bo moja racja jest najmojsza (autor znany). Ptanie: Jak łatwo zmienić pewność siebie (pozytyw) w zarozumialstwo (negatyw)? Odpowiedzi szukajcie, a znajdziecie. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Mśli i ptania Flozoficzne 27.03.13, 18:45 A czy mogę odwołać mśl tę - jako przereklamowaną? Odpowiedz Link
ave.duce Re: Mśli i ptania Flozoficzne 27.03.13, 20:05 Te cechy nie są mi bliskie, więc możesz se odwołać, nie będę po tej mśli płakać. Odpowiedz Link
gat45 Re: Mśli i ptania Flozoficzne 27.03.13, 20:06 we wogle to mślenie jest przereklamowane - zrywam ze zgubnym nałogiem mślenia Odpowiedz Link
magdolot Re: Mśli i ptania Flozoficzne 27.03.13, 20:34 A mię się od fczoraj nasuwa: "Daj komuś ogień, a będzie mu ciepło przez jeden dzień, ale wrzuć go do ognia, a będzie mu ciepło do końca życia. " Terry Pratchett, of kołz. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Mśli i ptania Flozoficzne 28.03.13, 06:02 Się zgadzam z Magdolotem Pratchettem, a za Marylą pszemśl (refleks taki) dorzucę: A my tak łatwopalni Biegniemy w ogień, By mocniej żyć A my tak łatwopalni Tak śmiesznie mali Dosłowni zbyt Odpowiedz Link
witekjs Re: Mśli i ptania Flozoficzne 28.03.13, 11:55 Przekonanie o czymś nazbyt często zastępuje wiedzę. Te lepsze miejsca są zwykle zajęte przez gorszych. Odpowiedz Link
magdolot Re: Mśli i ptania Flozoficzne 28.03.13, 22:44 "Jeśli cokolwiek przygnębiało go bardziej niż własny cynizm, to fakt, że często nie był aż tak cyniczny jak prawdziwy świat. " Pratchett Odpowiedz Link