mk26aa 21.05.13, 16:27 Jasiek skoczył najwyżej. " Marysia woła tego ja pokocham ! " Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gat45 Re: wybory męża 21.05.13, 17:55 Ciekawe i oryginalne spostrzeżenie. Ale chyba cudzysłów źle postawiony. Odpowiedz Link
ploniekocica AAAAAAAA 21.05.13, 18:48 Miałam zamiar to samo napisać przed wyjściem swym, ale mi się nie chciało, bo zarobiona jestem. A poza tym pomyslałam sobie: "I tak na pewno przyjdzie Gat i wyrówna. Nie daruje tego cudzysłowu." No i miałam rację. Odpowiedz Link
ploniekocica Re: AAAAAAAA 21.05.13, 19:05 Danuśka to była, a jemu było Zbyszko. A mówiła: "Jędruś, ran twych niegodnam całować." I te orzechy w miedzyczasie tłukła. Na keks. Odpowiedz Link
gat45 Re: AAAAAAAA 21.05.13, 19:13 Ależ skądże ! Krzysia jej było i mówiła, że go bardzo kocha i pierwsza mu to powiedziała Odpowiedz Link
ave.duce Re: AAAAAAAA 21.05.13, 19:14 Krzysia to ukochał Kubuś, a Ketling z Azją się zadawał. Odpowiedz Link
gat45 Re: AAAAAAAA 21.05.13, 19:20 Co ja z wami mam ! To Ketlinga "dla gładkości towarzysze nazywali żoną Wołodyjowskiego" (tym razem ścisły cytat ze źródła - he,he, panie Sienkiewicz, że też jeszcze pana za Giertycha nie zakazali...) Odpowiedz Link
ave.duce Re: AAAAAAAA 21.05.13, 19:23 No dobra, ale w takim razie ta Ketling miała na imię Azja, nie mylić z panią Kopernik! Odpowiedz Link
gat45 Re: AAAAAAAA 21.05.13, 19:25 Dwojga imion Azja Barbara, a on był Krzyś. I tego się będziemy trzymać. Odpowiedz Link
ave.duce Re: AAAAAAAA 21.05.13, 19:32 Na bierzmowaniu mu dali na trzecie Gwadelupa. Teraz będę się tego trzymać i Ciebie proszę o to samo. Odpowiedz Link
gat45 Re: AAAAAAAA 21.05.13, 19:35 Niech Ci będzie. (mówi Gat i odchodzi się śpiewając "Gwadelupa jak wulkan gorąca, Gwadelupa gorąca jak ..." głos cichnie w oddali ....) Odpowiedz Link
ave.duce Re: AAAAAAAA 21.05.13, 20:42 Fajne nazwisko "de Lupa", szlalalala...checkie ;) Odpowiedz Link
ploniekocica Re: AAAAAAAA 21.05.13, 20:49 Żadna de Lupa. De u Lupy po prostu. Dupa u Lupy! Autorka happeningu Szczepkowska. Joanna. W skrócie Asia. Po polsku Azja. C.B.D.O. Odpowiedz Link
ploniekocica Re: AAAAAAAA 21.05.13, 19:34 Azja, z angielska Asia. Na biuście miała zamiast medali tatuaż z rybkami (zrybkami!). A Kubusia ukochał najpierw Franciszek, a potem Zima. Odpowiedz Link
ploniekocica Re: AAAAAAAA 21.05.13, 20:52 Szopek czyma fokę. To znaczy czyma pustą mordkę na fokę, jeśli ją się Damie przyzna. Fokę tę. Do klaskania. Płetwami. Ciekawe, czy Dama każe jej jeszcze piłkę na nosie kręcić? Odpowiedz Link
gat45 Re: AAAAAAAA 21.05.13, 21:20 Znudzona ? Pieśnią ? Nawet taką : Piosenka miłosna Gdybyś tonęła, wyrwałbym cię z topieli, owinął w koc i w gardło wlał flaszkę sherry. Gdybyś była złoczyńcą, ja bym cię w celi trzymał pod kluczem jako miejscowy szeryf. Gdybyś była słowikiem, każdą twą nutę nagrywałbym i słuchał, pijąc do lustra. Gdybym był plutonowym, z tobą-rekrutem nadałbym całkiem nowy sens słowu "musztra". Gdybyś żyła w Pekinie, co dzień na gzymsie pagody wypisywałbym chińskie zdanie "Kocham cię". Gdybyś była lustrem, wciąż bym się pudrował w toaletach z napisem "PANIE". Gdybyś chciała mieć wulkan, ja bym przed gankiem tryskał lawą bez tchu i opamiętania. Gdybyś była mi żoną, twoim kochankiem byłbym, bowiem rozwodów Kościół zabrania. Josif Brodski przekład Stanisław Barańczak Odpowiedz Link
dzidzia_bojowa Re: AAAAAAAA 21.05.13, 21:01 Całkowicie pominęłyście Helenę, Jana i Jurka Bohuna, którzy tworzyli wdzięczne trio. Potem do nich dołączył pan Andrzej z Oleńką ale dopiero wtedy, gdy odpadł Bohun. Odpowiedz Link
gat45 Re: AAAAAAAA 21.05.13, 21:09 Bo to jest paskudna historia i niemoralna. Oni tak wstrętnie wykolegowali tego biednego Bohuna, że mnie szlag zawsze trafiał. Nijaką Halszkę-nioskę i równie nijakiego Skrzetuskiego pomijam wzgardliwym milczeniem. A swoją drogą, gdzie ta Halszka oczy miała.... :( PS Jedna z nielicznych scen w Trylogii, która na mnie wywiera wrażenie, to właśnie Bohunowe "nie wiem jak wy kochacie, panowie szlachta...". Zagłoba z Wołodyjowskim powinni się byli honorowo pod ziemię zapaść. Według moich, nie Pana Sienkiewiczowych kryteriów, ma się rozumieć. Odpowiedz Link
gat45 Re: AAAAAAAA 21.05.13, 21:10 I jeszcze : jak baba ma na imię Aleksandra i każe na siebie mówić Oleńka, to z góry wiadomo, że będą z nią kłopoty i że herod-baba z niej wylezie. Odpowiedz Link
czan-dra Re: AAAAAAAA 21.05.13, 21:18 To ja sie calkiem pogubilem, no to w kim kochali sie Kiemlicze? Odpowiedz Link
gat45 Re: AAAAAAAA 21.05.13, 21:23 A toś mi zabił ćwieka. Chyba w Xięciu Bogusławie, ale pewna nie jestem. Może to nie była miość, tylko czyte zwierzęce pożądanie. Odpowiedz Link
dzidzia_bojowa Re: AAAAAAAA 21.05.13, 22:35 gat45 napisała: > A swoją drogą, gdzie ta > Halszka oczy miała.... :( > Prawda? Też zachodzę w głowę. I nie mam na myśli bynajmniej filmowego Skrzetuskiego. Po przeczytaniu "Ogniem i mieczem" utrwalił się mojej wyobraźni na mur, na granit obraz Skrzetuskiego- mydłka i Skrzetuskiego- mazgaja i chuderlaka. Nie wiem dlaczego, ale tak go sobie wyobraziłam. Natomiast za Bohunem poszłabym jak w dym! Jakby mi jeszcze z ukraińskim zaśpiewem powiedział "moje ty serdeńko", jestem cała jego, no! Odpowiedz Link
magdolot Re: AAAAAAAA 21.05.13, 23:21 Uuuuch, ten romantyz! A Szkszetuski całe pensyje do dom pszynosił grzecznie, dziecka pszewijał i huśtał na szabli, na łeśki nie latał, kapoty nie zastawiał... i żadna go nie chciała, jeno ta pszygupia, ślepa kura Helenka. Niby każda potfora znajdzie amatora, ale się z mocą zapytowuję ja GDZIE ten Bohun miau ślepia?! Nie fciał, sukinsyn, Baśki, Jagienki, panny Ewy od szaleństw i Dagny też, jeno gonił króliczka wpaczony w tę kurę gały oślepłymi i cięgiem podskakiwał po gumnie, żeby udowodnić że nie jess pedałem jak ta lala Szkszetuski... asz się zaplątał w ten szabel i legł w Ołomuńcu na placu od fisz. I tak wymyślono fisz-biny. Odpowiedz Link