Dodaj do ulubionych

Rzeź wołyńska - widowisko!

17.07.13, 09:16
... W sobotę o godz. 20.30 rozpocznie się widowisko.
- Najpierw będzie inscenizacja przedstawiająca życie wsi i wkroczenie banderowców. A później grać już będzie tylko światło i dźwięk. Nie będzie dosłownego pokazania rzezi. Będą pewne elementy pantomimy, ale na pewno nie będzie dosłowności
...

forum.gazeta.pl/forum/w,28,145758153,145758153,Rekonstrukcja_RZEZI_wolynskiej_.html
Obserwuj wątek
    • ave.duce Kiedy pomnik przestaje być pomnikiem... 17.07.13, 12:56
      ... "przedmiotowe obiekty nie spełniają definicji pomnika, bowiem ochronie prawnej podlega obiekt wzniesiony dla upamiętnienia zdarzenia bądź uczczenia osoby, której ta cześć jest należna" ...

Coraz weselej ;)
      • ewa9717 Re: Kiedy pomnik przestaje być pomnikiem... 17.07.13, 15:53
        I dlatego jako prawdziwa Polka, aczkolwiek z przymieszkami, więc nie taka genetyczna całkiem, głosowałam "jestem za, a nawet przeciw: ;)
        • magdolot Re: Kiedy pomnik przestaje być pomnikiem... 17.07.13, 16:58
          A ja poczułam dzisiaj dumę narodową.
          Padł pomór na rodzinne pralki - oćcu kaput i mnie. Ociec wynalazł Elektrośmieciarkę, co mu za friko pralkę staszczy z licznych pięter, wywiezie, zutylizuje i jeszcze da torbę ekolo. I jak tylko pan technik wydał wyrok na moją, że szmelc, to ja do oćca po kontakt, a on mi mówi, że dziś do niego przyjadą. Ja za telefon i zgłaszam moją i sugeruję, żeby obydwie dzisiaj, bo moja 5 km od oćcowej i to może mieć sens. Po kwadransie oddzwonił pan logistyk i dogralim szczegóły.
          Gdyby tak teraz tę Elektrośmieciarkę wsadzić do sądownictwa, to ho, ho!
    • olga_w_ogrodzie Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 17.07.13, 17:07
      trzeba odskoczyć od takich.
      bo się oszaleje.

golnąć się do W-wy i wleźć za darmo tu : reporter.pl/a/?id=3565

czy tu : lykkultury.blogspot.com/
      • ave.duce Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 17.07.13, 18:08
        Film lepszy od rekonstrukcji?!
        • dzidzia_bojowa Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 17.07.13, 22:09
          To ja zapraszam do Wrocławia na Nowe Horyzonty. Prawdziwa uczta dla kinomana.

Co rekonstrukcji rzezi to idźmy dalej! Zrekonstruujmy cały Holokaust nie szczędząc szczegółów. A co!
    • al-szamanka Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 17.07.13, 22:24
      Swojego czasu, gdy chrześcijaństwo stało się religią wiodącą, organizowano widowiska na rzymskich arenach ku uczczeniu zamęczonych chrześcijan (za Nerona, co tak obszernie opisał Sienkiewicz). Niezwykłą wagę przykładano do jak najbardziej realistycznego przekazu. Prawdziwe zwierzęta rozszarpywały prawdziwych ludzi - na szczęście nie chrześcijan tylko niewolników.
      Chyba jesteśmy na dobrej drodze.
    • tojajurek Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 17.07.13, 22:31
      Od wieków najlepszym widowiskiem dla motłochu były publiczne egzekucje, najlepiej z obdzieraniem żywcem ze skóry, odrabywaniem członków i paleniem na stosie. Ze słusznym przesłaniem - rzecz jasna.
      Niewiele się zmieniło (poza humanitarną eutanazją dla krów, które nie posiadają się z wdzięczności).
      • magdolot Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 17.07.13, 22:54
        A ja powiem więcej, że motłoch zabiera dzieci na takie widowiska, a dziecięce zabawy, jak wiadomo odwzorowują ten dziwaczny świat.
        Opowiadał mi pewien pan, który przeżył pogrom w Rzeszowie jako ośmiolatek, że potem bawił się on z kolegami w "napadamy sklep żydowski" i tym podobne fragmenty onego, jak w policjantów i złodziei ja niegdyś, tylko że jemu ta zabawa była mniej fajową... za to pouczającą nad wyraz. A jak wieszali gauleitera Kraju Warty [ostatnia publiczna egzekucja hitlerowskiego zbrodniarza, a było ich kilka], to potem dzieciaki masowo się wieszały nawzajem w całym mieście i jednego się nawet udało skutecznie, na ament.

Słusznie w naszej Ojczyźnie istnieje ustawa, że dzieciąt poniżej lat 13 nie należy epatować martyrologią, szczególnie co drastyczniejszą i tylko nie mam pewności, czy ona jest przestrzegana...
        • magdolot Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 17.07.13, 22:57
          PS
          Panowie byli po pralkę pół godziny przed planem, więc PAŃSTWO DZIAŁA. I to jest pocieszające.
    • ave.duce Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 20.07.13, 16:17
      https://www.zycie.pl/photos/aktualnosci/img-1158-1.jpg

... Związek Ukraińców jest przeciw ..., ale motywacja sprzeciwu inna niż moja :(
    • 1zorro-bis Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 20.07.13, 19:04
      czysty idiotyzm.:S
      • man_sapiens Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 20.07.13, 22:53
        > czysty idiotyzm.:S

To nie idiotyzm, to obrzydliwość.
        • ave.duce Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 21.07.13, 08:05
          Ta "obrzydliwość" ma wielu zażartych zwolenników :(
          • man_sapiens Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 21.07.13, 20:05
            W każdym tłumie dominuje voyeuryzm.
    • ave.duce Było wspaniale! 21.07.13, 08:53
      ... "Napastnicy wypędzali i wywlekali z domów mieszkańców. Wśród krzyków kobiet i dzieci słychać było strzały z broni i widać było ciała zabitych. Napastnicy zabijali m.in. kosami, widłami, sierpami, siekierami. Plądrowali też opustoszałe domy. Na zakończenie inscenizacji podpalono miniatury chałup" ...

wiadomosci.onet.pl/regionalne/rzeszow/rekonstrukcja-zbrodni-wolynskiej-w-radymnie,5564698,14772708,fotoreportaz-maly.html
      • tojajurek Re: Było wspaniale! 21.07.13, 15:46
        Domyślam się, że - nie wiedzieć czemu - pominięto ulubioną rozrywkę kozackich oprawców, jaką było gwałcenie kóz.
      • man_sapiens Re: Było wspaniale! 21.07.13, 20:10
        Po zakończeniu widowiska każdy widz otrzymał pamiątkę. Do wyboru było wydłubano oko, kawałek wyprutego jelita lub słoiczek z kawałkiem mózgu niemowlęcia, którego główkę roztrzaskano w czasie przedstawienia.
      • 1zorro-bis Re: Było wspaniale! 22.07.13, 07:33
        jako nastepne widowisko, to proponuje przyjazd do Auschwitzz, selekcje na rampie i....do gazu! A na zakonczenie przy grillu i piwie final w piecach krematoryjnach.
        A co? Niech sie ludziska bawia, nie?:D
    • czan-dra Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 21.07.13, 20:27
      Szlak przetarty, teraz już pójdzie,łatwiej, np taka rekonstrukcja Inkwizycji, łatwizna, parę osób się poświęci, zrobi się im spektakularne gezy-gezy, i gawiedź ukontentowana będzie.
      Naprawdę głupota jest nieograniczna, nie to co wszechświat.
      • czan-dra Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 21.07.13, 20:36
        Powinno być NIEOGRANICZONA.
      • ave.duce Rocznica "breivikowa" 22.07.13, 08:26
        Norwedzy, do rekonstrukcji na wyspie biegiem marsz!
    • witekjs Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 22.07.13, 09:46
      To bardzo przykre, że nasze władze , łącznie z Prezydentem, wyraziły zgodę na zorganizowanie, tak smutnego i tragicznego widowiska.
      Nie pomaga to w odbudowywaniu, dobrych relacji z Ukraińcami.
      Większość z nas nie wiedziała o tym, jak byli traktowani, przez polskie wojsko i policję, Ukraińcy w latach trzydziestych.

Akcja polonizacyjno-rewindykacyjna 1938 roku
      pl.wikipedia.org/wiki/Akcja_polonizacyjno-rewindykacyjna_1938_roku
      Pacyfikacja Małopolski Wschodniej
      pl.wikipedia.org/wiki/Pacyfikacja_Ma%C5%82opolski_Wschodniej
      Akcja burzenia cerkwi prawosławnych
      www.cerkiew1938.pl/index.html
      • man_sapiens Re: Rzeź wołyńska - widowisko! 22.07.13, 16:29
        Kicham na poprawę relacji z Ukraińcami. Tym bardziej, że Ukraińcy kichają na poprawę stosunków z Polską.
        Domagam się szacunku dla ofiar zbrodni a nie cyrkowych przedstawień na ich grobach i o to chodzi w tym wątku.
        Nie będę też pytał ilu Ukraińców zginęło i ile Ukrainek zostało zgwałconych przed okrutną śmiercią w czasie akcji, które wyliczasz bo to nie do tego wątku.
      • witekjs Akcja Wisła - 1947 r. 22.07.13, 16:33

Pokłosie Wisły
        Wiesław Władyka - 8 stycznia 2013

Historia bez przerwy stawia Polaków do raportu i nakazuje odpowiadać na trudne pytania. Ledwie minęła awantura wokół filmu „Pokłosie”, już rośnie inna, w sprawie akcji Wisła z 1947 r.
        Więcej pod adresem www.polityka.pl/historia/1534285,1,awantura-w-sprawie-akcji-wisla.read#ixzz2Zmho6QjX
        www.polityka.pl/historia/1534285,1,awantura-w-sprawie-akcji-wisla.read
        Akcja „Wisła”
        pl.wikipedia.org/wiki/Akcja_%E2%80%9EWis%C5%82a%E2%80%9D
        Wspólne oświadczenie prezydenta RP i prezydenta Ukrainy z okazji 60. rocznicy akcji „Wisła”
        www.pis.org.pl/article.php?id=7233
        • ave.duce NIC - ani to, co było przedtem, 22.07.13, 16:47
          ani to, co było potem - nie usprawiedliwia ukraińskich bandytów.

I tym ponownym oświadczeniem kończę swój udział w temacie.
          • ave.duce ps. 22.07.13, 16:49
            Akcja Wisła ...
            • witekjs Re: ps. 22.07.13, 17:23
              Dziękuję Ave za podanie linku do dyskusji w FzD z 2012r.
              Nic nie usprawiedliwia ogromu zbrodni Wołyńskiej.
              Od dawna chcę, jednak poznać i zrozumieć przyczyny wrogości, między Ukraińcami i Polakami.
              Mam świadomość, że nie jest to łatwe, ale wydaje mi się, że obie strony powinny się starać.

Witek
              • 1zorro-bis Re: ps. 22.07.13, 18:52
                nie wisz? To trzeba by siegnac.....no, na pewno kilkaset lat wstecz. Dla Polaka Ukrainiec to zawsze byl taki tepy, prymitywny chlop. Do roboty.:S
                Niestety, tak bylo. I Ukraincy skorzystali z okazji zeby sie za cale lata upokorzen odegrac.
                witekjs napisał:

> Dziękuję Ave za podanie linku do dyskusji w FzD z 2012r.
                > Nic nie usprawiedliwia ogromu zbrodni Wołyńskiej.
                > Od dawna chcę, jednak poznać i zrozumieć przyczyny wrogości, między Ukraińcami
                > i Polakami.
                > Mam świadomość, że nie jest to łatwe, ale wydaje mi się, że obie strony powinny
                > się starać.
                >
                > Witek
                • 99venus Re: ps. 23.07.13, 09:14
                  kilkaset lat temu to miejscowych chłopów gnębił ich właściciel,najczęściej Rusin jak chociazby Jarema.
          • 1zorro-bis Re: NIC - ani to, co było przedtem, 22.07.13, 16:57
            a Polacy zawsze swieci?:S
            ave.duce napisała:

> ani to, co było potem - nie usprawiedliwia ukraińskich bandytów.
            >
            > I tym ponownym oświadczeniem kończę swój udział w temacie.
            • witekjs Re: NIC - ani to, co było przedtem, 23.07.13, 13:03
              Nie jest najistotniejsza, narodowość bandytów.
              • izydor88 Re: NIC - ani to, co było przedtem, 23.07.13, 13:35
                witekjs napisał:

> Nie jest najistotniejsza, narodowość bandytów.

Też tak myślę.
          • man_sapiens Re: NIC - ani to, co było przedtem, 23.07.13, 15:28
            > ani to, co było potem - nie usprawiedliwia ukraińskich bandytów.

Ale rzeź na Wołyniu usprawiedliwia akcję "Wisła". Dzisiejsze obchody rocznicy powstania SS Galizien na Ukrainie wskazują na to, że ówczesny strach przed ukraińskim nacjonalizmem nie był całkiem bezpodstawny. Ukraińcy nie byli jedynymi ofiarami przesiedleń po wojnie. Z ziem zachodnich wysiedlono około 7 milionów Niemców - głównie kobiet, dzieci i starych, ocenia się że co najmniej 400tys. zmarło w czasie wysiedlenia.
            II wojna światowa była wyjątkowo paskudna ale każde wysiedlanie to wersja "soft" czystki etnicznej. Tyle, że na Wołyniu to nie była wersja soft.
            Przepraszam za słownictwo, ale po tej "rekonstrukcji" tak mi jakoś się"soft" "hard" itd. nasuwa.
            • smutas13 Re: NIC - ani to, co było przedtem, 23.07.13, 17:53
              To był głupi sposób uczczenia tragedii!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka