man_sapiens 04.07.14, 06:57 nawet w Hiszpanii - film z 2. lipca www.youtube.com/watch?v=mHprezORd_Q Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gat45 Re: Taki mamy klimat 04.07.14, 07:07 Aha. To jest to co idzie za frontem dzikich upałów, chtóren musnął (ponure ha, ha) mnie wczoraj w Lyonie i za którym ponoć idą jeszcze dziksze burze z gradem. Dzisiaj od rana radio trąbi o alercie dla departamentów z południowego zachodu, czyli koło hiszpańskiej granicy. A propos alertu - jako malutkie dziecko byłam przekonana, że jest to coś bardzo sekretnego, do czego dostęp mają tylko wtajemniczeni. A to z powodu słuchania polskiego radia. Bywały tam komunikaty dla szybownictwa, ablsolutnie dla ówczesnej mnie niezrozumiałe, a kończyło się toto zdaniem, wymówionym ciężkim od podtekstów głosem "alertu nie ogłasza się". Odpowiedz Link
tojajurek Re: Taki mamy klimat 04.07.14, 16:32 Ciekawostką jest, że z wiarygodnego źródła (choć nie wiem do końca czy to prawda) słyszałem przed laty, że te tajemnicze komunikaty dla szybownictwa - pełne dziwnych liczb - były de facto przykrywką dla nadawania zaszyfrowanych wiadomości dla służb specjalnych, a zwłaszcza wywiadu zagranicznego. Rzeczywiście był zastanawiający fakt nadawania na falach dalekiego zasiegu informacji dla garstki szybowników, do tego przecież rozsianych po różnych zakątkach kraju i dysponujących lokalnymi danymi meteorologicznymi. Faktycznie dziwna sprawa. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Taki mamy klimat 04.07.14, 17:54 Pamiętasz cenę pomarańczy z 13 grudnia roku pamiętnego? Odpowiedz Link
gat45 Re: Taki mamy klimat 04.07.14, 17:58 A co, podawali ją w komunikacie o szybownictwie ? Może to były komunikaty dla tych specjalnie uprawnionych, gdzie rzucą pomarańcze i kiedy dokładnie ? Odpowiedz Link
zapijaczony_ryj MOze się o chłód modlili 04.07.14, 15:46 i przemodlili, tak jak to PiS w sejmie z deszczem przemodlił, kiedy to o deszcz się modlilki, a powódź stulecia wymodlili. Wniosek tego, ze z modlitwą jak ze wszystkim, nie można przeginać Odpowiedz Link
ave.duce Re: Taki mamy klimat 04.07.14, 20:42 Ludziom się nie dogodzi: a to za zimno, a to za gorąco ;) Odpowiedz Link