Dodaj do ulubionych

Taki mamy klimat

04.07.14, 06:57
nawet w Hiszpanii - film z 2. lipca
www.youtube.com/watch?v=mHprezORd_Q
Obserwuj wątek
    • gat45 Re: Taki mamy klimat 04.07.14, 07:07
      Aha. To jest to co idzie za frontem dzikich upałów, chtóren musnął (ponure ha, ha) mnie wczoraj w Lyonie i za którym ponoć idą jeszcze dziksze burze z gradem. Dzisiaj od rana radio trąbi o alercie dla departamentów z południowego zachodu, czyli koło hiszpańskiej granicy.

A propos alertu - jako malutkie dziecko byłam przekonana, że jest to coś bardzo sekretnego, do czego dostęp mają tylko wtajemniczeni. A to z powodu słuchania polskiego radia. Bywały tam komunikaty dla szybownictwa, ablsolutnie dla ówczesnej mnie niezrozumiałe, a kończyło się toto zdaniem, wymówionym ciężkim od podtekstów głosem "alertu nie ogłasza się".
      • tojajurek Re: Taki mamy klimat 04.07.14, 16:32
        Ciekawostką jest, że z wiarygodnego źródła (choć nie wiem do końca czy to prawda) słyszałem przed laty, że te tajemnicze komunikaty dla szybownictwa - pełne dziwnych liczb - były de facto przykrywką dla nadawania zaszyfrowanych wiadomości dla służb specjalnych, a zwłaszcza wywiadu zagranicznego. Rzeczywiście był zastanawiający fakt nadawania na falach dalekiego zasiegu informacji dla garstki szybowników, do tego przecież rozsianych po różnych zakątkach kraju i dysponujących lokalnymi danymi meteorologicznymi. Faktycznie dziwna sprawa.
        • man_sapiens Re: Taki mamy klimat 04.07.14, 17:54
          Pamiętasz cenę pomarańczy z 13 grudnia roku pamiętnego?
          • gat45 Re: Taki mamy klimat 04.07.14, 17:58
            A co, podawali ją w komunikacie o szybownictwie ?
            Może to były komunikaty dla tych specjalnie uprawnionych, gdzie rzucą pomarańcze i kiedy dokładnie ?
    • zapijaczony_ryj MOze się o chłód modlili 04.07.14, 15:46
      i przemodlili, tak jak to PiS w sejmie z deszczem przemodlił, kiedy to o deszcz się modlilki, a powódź stulecia wymodlili.
      Wniosek tego, ze z modlitwą jak ze wszystkim, nie można przeginać
    • ave.duce Re: Taki mamy klimat 04.07.14, 20:42
      Ludziom się nie dogodzi: a to za zimno, a to za gorąco ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka