Dodaj do ulubionych

Majdanek? Brak słów...

21.10.14, 09:30
Już po raz drugi Państwowe Muzeum na Majdanku otrzymało nagrodę Travellers’ Choice w kategorii najpopularniejsza atrakcja turystyczna Lublina. Nagroda przyznawana jest przez użytkowników TripAdvisor® – największej na świecie turystycznej witryny internetowej.
Obserwuj wątek
    • ave.duce Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 10:03
      Atrakcja jako całość, ale można też byłoby wybrać największą atrakcję obozu na Majdanku, stawiam na nr 20.

https://www.majdanek.eu/img/fb.png Lubię to ;)

Atrakcyjny Majdanek da się lubić!
      • gat45 Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 10:24
        Słowo "atrakcja" rzeczywiście razi, ale koniec końców sami zrobiliśmy z obozów muzea. I bardzo słusznie, bo co innego można było zrobić ? A muzea są do zwiedzania.
        Ja też żachnęłam się gwałtownie po tej informacji i otrząsnęłam ze wstrętem. A potem trochę pomyślałam i wyszło mi, że otrząsać się nie należy. Spróbujmy pominąć durne "lubię to" i inne "atrakcje" - punktacja zwiedzających oznacza, że uważają obiekt za godny zwiedzenia i polecenia. Czy to jest złe ?
        • trusiaa Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 10:35
          Przecież chodzi o miejsca pamięci.

To nie są parki rozrywki.

Słowo atrakcja użyte w tym kontekście jest złe, bardzo złe - niedopuszczalne.
          • ploniekocica Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 10:45
            Rozumiem, o co Ci Trusiuu chodzi, ale owo międzynarodowe attrations, a portal jest międzynarodowy, to niekoniecznie to samo, co polskie atrakcje. To raczej coś przyciągające uwagę, a nie służące rozrywce.
            Pierwsze miejsce w Polsce w ogóle zdobyło muzeum oświęcimskie.
            pl.tripadvisor.com/TravelersChoice-Attractions
            • ave.duce Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:03
              Sama raczyłaś zauważyć, że "attractions" to nie to samo co "atrakcje".
              Sprawa smaku - do tłumaczenia na polski redaktorzy wersji polskiej stron www. takich muzeów/obiektów/zabytków (nie strony Trip...!) powinni się bardziej przyłożyć.
              I byłoby ok.
              • ploniekocica Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:09
                Fakt, ale jak to można przetłumaczyć, żeby było ok?
                Mnie sformułowanie atrakcja turystyczna z wyjaśnieniem, że to międzynarodowa nagroda jakoś straszliwie nie zniesmacza. Co ja to rozumiem jako "najbardziej godne zwiedzania miejsce", wewogle mnie tam żaden kabaret czy inna karuzela w tle nie miga.
            • trusiaa Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:15
              Atrakcja turystyczna oznacza to samo w angielskim.
              Strona Trip Advisor też nie pozostawia wątpliwości, a hasło: Miliony recenzji. Wszystko to, co najlepsze i sąsiedztwo pozostałych atrakcji: wesołych miasteczek i ogrodów zoologicznych jest delikatnie mówiąc niesmaczne.
              Miejsca pamięci powinny być ujmowane w osobnym zupełnie wykazie i na litość: nie w żadnym rankingu.
        • ave.duce Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:06
          gat45 napisała:

> Czy to jest złe ?

Nie, to jest bardzo dobre.
          Określenie (w jęz. polskim!) "atrakcja" w takim przypadku jest złe.
          • gat45 Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:08
            No to wymyślmy coś lepszego i zasugerujmy komu trza.
            Ba ja się od rana zastanawiam i nie bardzo widzę słowo, które zbiorczo określałoby zoo, muzeum Czartoryskich i Majdanek.
            • ploniekocica Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:14
              Mię się wydaje, że jednak "atrakcja" i "atrakcja turystyczna" to są troszkę inne rzeczy.
              • trusiaa Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:16
                pl.bab.la/slownik/angielski-polski/attraction
                • ploniekocica Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:28
                  Sugerujesz, że mi słownik angielski ukradli? :)
                  Zwróć uwagę na czasownik attract, który znaczy nie mniej ni więcej tylko przyciągać. Dla mnie atrakcja turystyczna (jest to po polsku dokładna kalka wyrażenia angielskiego i zauważ łaskawie, że w zalinkowanym przez Ciebie słowniku tylko tourist attraction tłumaczy się słowem atrakcja) ) to jest miejsce, które przyciąga turystów. Li i jedynie.
                  • ploniekocica Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:30
                    Co nie znaczy, że uważam, iż jest to fantastyczne określenie w tym wypadku, ale mnie jakoś straszliwie nie bulwersuje. W tym kontekście i z tym wytłumaczeniem, jak na tej stronie.
                    • trusiaa Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:33
                      A w tym kontekście i z tym wytłumaczeniem? (że powtórzę link wysłany Sapiensowi)

www.tripadvisor.co.uk/TravelersChoice-Attractions-cMuseums-g274723#5
                      • ploniekocica Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:49
                        Trochę Cię chyba nie rozumiem :( Sugerujesz, że nie powinno się w ogóle zmieniać miejsc kaźni w muzea i ich zwiedzać? Z tym się mogę zgodzić. Jak najbardziej. Powiem więcej - nie byłam nigdy w Auschwitz, mimo że zginął tam mój własny dziadek.
                        Ale skoro już do tego doszło to chyba nie ma możliwości, aby wymyślać jakąś specjalną terminologię dla takich obiektów. A co w takim razie z centralnymi dzielnicami Warszawy, z gettem? Ludzie żyją, pracują, kochają się w miejscach kaźni. Ja przez ćwierć wieku chodziłam do z psami do parku, gdzie naprawdę zginęło masę powstańców i w którym co krok był jakis upamiętniający tę śmierć kamień czy obelisk.
                        • trusiaa Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:58
                          ploniekocica napisała: Sugerujesz, że nie powinno się w ogóle zmieniać miejsc kaźni w muzea i ich zwiedzać?
                          Nic podobnego. Uważam, że wrzucanie miejsc kaźni do jednego działu z innymi atrakcjami turystycznymi jest niedopuszczalne, tak samo jak nagradzanie ich za popularność i atrakcyjność.
                          Na świecie są miliony ludzi, którzy z różnych powodów odwiedzają miejsca pamięci - informacje dla nich powinny być dostępne w przewodnikach, ale nie w sąsiedztwie knajpek i parków rozrywki.

Też nie byłam i nie będę, nie dam rady. Tak jak nie potrafię o miejscach masowej kaźni myśleć w kategoriach punktów wycieczki do zaliczenia.
            • trusiaa Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:19
              A dlaczego pakować te wszystkie miejsca do wspólnego worka?
              Skąd pomysł, że po śniadaniu można sobie wpaść do Oświęcimia czy na Majdanek, a potem skoczyć do zoo?
              Jak w ogóle można traktować takie miejsca turystycznie?
              • gat45 Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:22
                Ja się z Tobą, Trusiuu, zgadzam, więc tym trudniej mi dyskutować.
                Więc tylko zadam pytanie. Prawdziwe pytanie, nie chwyt erystyczny. Chciałabym wiedzieć, czy razi Cię względnie oburza umieszczenie cmentarza Père Lachaise na liście turystycznych atrakcji Paryża ?
                • trusiaa Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:26
                  Cmentarz to nie miejsce kaźni.
                  Jeśli ktoś chce i lubi odwiedzać znanych ludzi w miejscu ich ostatniego spoczynku, to w porządku.

Nie byłabym w stanie "zwiedzić" żadnego obozu.
                  • gat45 Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:49
                    To znaczy co : nie byłabyś w stanie tam wejść, czy nie nazwałabyś tego zwiedzaniem ?

I tak sobie włączyłam myślenie na sytuacje porównywalne (o ile takowe istnieją, bo na razie to chyba tylko Scoutek z Kambodżą się wstrzelił równo) - jest w Dzielnicy Łacińskiej taki fajny kabaret, gdzie śpiewają starofrancuskie ballady. Byłam tam raz, dopóki się nie dowiedziałam, że mieści się w tzw oubliettes, tzn w lochach przy nabrzeżu, gdzie się wrzucało więźniów na wieczne zapomnienie. Jak nie umarli z głodu, to topili się przy pierwszym wezbraniu Sekwany powyżej poziomu okienka. Aha, i jeszcze przy wejściu, w charakterze stylowej dekoracji, stała sobie gilotyna polowa (model przenośny, składany). No i ja nijak nie mogłam się dobrze bawić w tym lokalu.
                    • trusiaa Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 12:01
                      Nie nazwałabym zwiedzaniem, wejść nie byłabym w stanie. Na Majdanku byłam przed ogrodzeniem i czułam, słyszałam, tamtych ludzi jakkolwiek głupio o brzmi.
            • man_sapiens Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:21
              Angielskiej wersja strony trip advisor to się nazywa "Things to do in Lublin" czyli "Co zrobić w Lublinie" albo "Co warto zrobić w Lublinie" i nie widzę powodu, żeby nie nazywać tak polskiej wersji tej strony.
              Polska strona nazywa się "Atrakcje w Lublinie".
              Co wymyślić zamiast "atrakcji"? Może "Ciekawe miejsca" albo "Warto odwiedzić"? "Polecamy" też kiepskie, takie za bardzo handlowe.
              Problem ze stronami takimi jak TripAdvisor to jest to, że tytuły stron itp. są generowane automatycznie, Majdanek musi być polecany takim samym zdaniem jako dobra knajpa czy wesołe miasteczko.
              • trusiaa Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:31
                A chodzi o tę stronę:

www.tripadvisor.co.uk/TravelersChoice-Attractions-cMuseums-g274723#5
        • scoutek Re: Majdanek? Brak słów... 21.10.14, 11:18

gat45 napisała:

> Słowo "atrakcja" rzeczywiście razi, ale koniec końców sami zrobiliśmy z obozów
          > muzea. I bardzo słusznie, bo co innego można było zrobić ? A muzea są do zwiedz
          > ania.

nie tylko z obozów
          znajomi byli na wycieczce Wietnam - Laos - Birma - Kambodża i w programie była atrakcja pt. Pola śmierci

to kwestia tłumaczenia także
          może nie zwiedzanie Majdanka, a odwiedzanie (jak cmentarza?)
          o ile prościej byłoby gdyby to kretyńskie "like it" z FB przetłumaczyć na "rusza mnie"?
          O to przecież chodzi w tym geście kliknięcia łapki fejsbukowej, by pokazać, że temat/rysunek/fotka/wydarzenie poruszyło nas

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka