Dodaj do ulubionych

Uwielbiam Frasyniuka

03.06.17, 10:12
Za to, jak wodził za nos bolszewików w czasie stanu wojennego, za to, co zrobił dla naszej wolności, za samodzielność i niezależność, za jego poglądy i last not least za to, jak je umie wyrażać. Ostatnio za to:
Dziennikarz: Dla obozu Andrzeja Dudy 4 czerwca to dzień zdrady narodowej: spisek w Magdalence, układ okrągłostołowy...
Frasyniuk: Kompletnie bym się tym nie przejmował. Bo nie należy przejmować się głosem ludzi, którzy żyją w innej rzeczywistości. Kiedy takie opinie wygłasza jakiś profesor, to nie pozostaje mi nic innego, jak machnąć ręką. Myślę wtedy: no dureń zwykły.
D.: Ale mówią tak też pana koledzy z opozycji. Na przykład Kornel Morawiecki.
F.: Jak mówi to Kornel, to odpowiadam zawsze: chłopie, przecież ty od tamtego czasu startowałeś we wszystkich możliwych wyborach! I mogłeś brać w nich udział nie dlatego, że zastrzeliłeś Kiszczaka, nie dlatego, że powiesiłeś na szubienicy Jaruzelskiego, tylko dlatego, że dał ci tę możliwość „Okrągły Stół”. Ten, któremu tak się sprzeciwiałeś. Powtarzam: to nie powstanie warszawskie i nie Armia Krajowa przyniosły Polsce wolność. Dała ją nam pierwsza „Solidarność”! I to, że usiedliśmy z komunistami do rozmów. I dzięki temu dało się to przeprowadzić bez rozlewu krwi. To jedyna udana rewolucja na przestrzeni ostatnich 300 lat!
Obserwuj wątek
    • ave.duce Re: Uwielbiam Frasyniuka 03.06.17, 16:35
      Nie mogę napisać, że go uwielbiam, ale strzela celnie.
      • trusiaa Re: Uwielbiam Frasyniuka 03.06.17, 17:53
        A taka ja: uwielbiam właśnie. Za całokształt.

• smutas13 Re: Uwielbiam Frasyniuka 03.06.17, 18:01
          Nie, żebym uwielbiała. Ale lubię bardzo.
    • 99venus Re: Uwielbiam Frasyniuka 04.06.17, 11:13
      Mądry ,rozważny człowiek.I to jest powód dla ktorego nie zrobił kariery politycznej ale którego z uwagą słucha wiele osób.
      • bluzeczka.zamszowa Re: Uwielbiam Frasyniuka 05.06.17, 09:49
        Cześć, też go lubię czytać (nie mam tv, radia nie słucham, mogę tylko czytać).
        To co czytam jest owszem owszem, do rzeczy.
        Ale czy ktoś, kto mógłby ew. zostać Przywódcą nie powinien być o pokolenie młodszy?
        Mógłby mieć grono dostojnych doradców, sam mając góra 32 - 35 lat?
        Młodzi ludzie szybciej akceptują argumenty młodych, my zaś mamy młodzież bierną lub wpatrzoną w faszystowskie ideały!
        • man_sapiens Re: Uwielbiam Frasyniuka 05.06.17, 16:13
          Frasyniuk nie ma zamiaru "zostać Przywódcą". I m.in. za to go lubię.
          • bluzeczka.zamszowa Re: Uwielbiam Frasyniuka 07.06.17, 11:41
            man_sapiens napisał:

> Frasyniuk nie ma zamiaru "zostać Przywódcą". I m.in. za to go lubię.
            >
            Cześć, rozumiem, ja jednak w ludziach, których podziwiam niejako z automatu szukam kogoś, kto stanąłby na czele!
        • alik-w-plomieniach Re: Uwielbiam Frasyniuka 22.06.17, 11:03
          bluzeczka.zamszowa napisała:

> Ale czy ktoś, kto mógłby ew. zostać Przywódcą nie powinien być o pokolenie młod
          > szy?
          > Mógłby mieć grono dostojnych doradców, sam mając góra 32 - 35 lat?

A to ja się zgłaszam, w kategorii wiekowej się mieszczę, jestem miszczem rzutu bą młotem, wiem rzeczy i potrafię o nich opowiadać tak, żeby młodych zainteresować.
          I mam jeszcze jedną zaletę: wiem, że czasami trzeba sobie ubrudzić ręce.
    • scoutek Re: Uwielbiam Frasyniuka 06.06.17, 10:59
      dla mnie było dwóch guru: Kuroń i Michnik, a spadkobiercą ich jest dla mnie właśnie Frasyniuk
      uwielbiam
      • erte2 Re: Uwielbiam Frasyniuka 09.06.17, 14:19
        scoutek napisała:

dla mnie było dwóch guru: Kuroń i Michnik, a spadkobiercą ich jest dla mnie właśnie Frasyniuk
        Był jeszcze Mazowiecki, Bartoszewski, a z żyjących - Zbigniew Janas (warto go nieraz posłuchać w TVN).
        No i co by nie mówić - Donald Tusk, człowiek co prawda bez imponującej karty opozycyjnej tak jak poprzednicy, ale jednak z dokonaniami które kiedyś dadzą mu poczesne miejsce w historii Polski.
        • scoutek Re: Uwielbiam Frasyniuka 09.06.17, 15:54
          Tak, Mazowiecki, Bartoszewski, Geremek...
          ale oni dla mnie są inni, tacy mentorscy, doradcy, większy dystans i też inny szacunek
          z Janasem masz rację..
          a Tusk się nauczył, obył i rozwinął
          zeszlachetniał
          co by nie myśleć o jego dokonaniach i tym, co zaniedbał a co po prostu odpuścił, to jednak zaznaczył mocno swoją obecność w polityce
          i nie sądzę, by to było jego ostatnie słowo
    • 99venus Re: Uwielbiam Frasyniuka 11.06.17, 08:28
      Znakomity człowiek.Szególny szacunek za postawę i słowa do kaczyńskiego wczoraj.
      • ave.duce Re: Uwielbiam Frasyniuka 11.06.17, 09:35
        Frasyniuk:
        Szczujesz ludzi na ludzi. Nie darujemy ci tego. Plujesz w twarz swojemu bratu, plujesz w twarz polskiej Solidarności - zakończył.

K. Jarosław:
        ... wiemy w czyim interesie i dla kogo robią tutaj te awantury ...

Becia (dawniejsza wypowiedź):
        ... trzeba zadać pytanie, w czyim imieniu próbują wszczynać awanturę ...

Notatka w "Życiu Warszawy"(marzec'68): „Komu to służy?"
    • ave.duce Dzień Wolności i Praw Obywatelskich 04.06.18, 08:46
      Brawo MY!

forum.gazeta.pl/forum/w,28,166132020,166132020,Dzien_Wolnosci_i_Praw_Obywatelskich.html
      • ave.duce Re: Dzień Wolności i Praw Obywatelskich 04.06.18, 08:48
        A u Du.y cisza...

www.prezydent.pl/aktualnosci/kalendarz/filtr,2018-06-04.html
      • scoutek Re: Dzień Wolności i Praw Obywatelskich 04.06.18, 08:52
        Brawo my!

I Plac Niebiańskiego Spokoju...
        • ave.duce Re: Dzień Wolności i Praw Obywatelskich 04.06.18, 12:09
          wielka radość / smutek wielki ... ot, życie...
      • ave.duce Spierać się czy współczuć 04.06.18, 17:50
        temu Mazolewskiemu?

"stan przerażenia trwał wiele miesięcy i udzielił się wszystkim dorosłym. Ludzie wobec tej wolności po 1989 roku zachowywali się bezradnie, czekając w odrętwieniu na dalsze instrukcje. Musieli sami szukać recept na życie."
        • ave.duce link 04.06.18, 17:51
          warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,34905,23490078,chaos-w-rocznice-wyborow-wojciech-mazolewski-jesli-podzialow.html#Z_BoxLokWawLink
      • ave.duce Grochem o ścianę? 05.06.18, 08:22
        ... Ponad sto organizacji obywatelskich zaapelowało do Komisji Europejskiej o skierowanie ustawy o Sądzie Najwyższym do Trybunału Sprawiedliwości UE ...

Dodatkowo - list polskich twórców i naukowców, którzy również apelują do KE o skierowanie nowelizacji ustawy o SN do Trybunału. "W naszej opinii oraz w opinii wielu wybitnych polskich i międzynarodowych ekspertów, działania rządzącej partii łamią w wielu obszarach polską Konstytucję. Niestety, Trybunał Konstytucyjny, który mógłby to osądzić i powstrzymać,
        został już przejęty i ubezwłasnowolniony przez obecnie rządzących".

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2018-06-04/organizacje-obywatelskie-apeluja-do-ke-o-skierowanie-ustawy-o-sn-do-trybunalu-sprawiedliwosci-ue/
    • erte2 Re: Uwielbiam Frasyniuka 04.06.18, 21:16
      A mnie się dodatkowo podoba dosadność jego języka. Słynne: "Nie pierdol jarek, nie było cię tam" czy parę innych mocnych wejść sprawia że ma się do czynienia z facetem, a nie z fałszywą cipą w rodzaju żalka czy gowina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka