Dodaj do ulubionych

forumowo filmowo 14

02.07.17, 18:02
poprzedni numer
Obserwuj wątek
    • scoutek mojej sąsiadce 02.07.17, 18:14

Prowokowane, podsycane nacjonalizmy oparte zresztą na wojennej atmosferze opanowują sąsiadów różnej narodowości, do tej pory żyjących w zgodzie obok siebie. Takie rzeczy powtarzają się w historii stale i obecnie również są wykorzystywane przez różnych rządzących. Dlatego też, ale nie tylko dlatego, zeszłoroczny film ..................................
      • scoutek wakacyjnie 12.07.17, 15:44

Wakacyjny nastrój spowodował, że wykopałam dosyć stary film Mike'a Nicholsa z 1990 roku, który nakręcił na podstawie scenariusza Carrie Fisher. Ta autorka/aktorka wiele swoich utworów oparła na elementach autobiograficznych. Zapewne i w tym utworze ....................
        • ave.duce Re: wakacyjnie 12.07.17, 16:44
          "cudowna Shirley MacLaine (...) wspaniała Meryl Streep" - w punkt.
          • scoutek Re: wakacyjnie 12.07.17, 17:18
            a o rolę mamy, tę, którą zagrała Shirley, starała się Debbie Reynolds, mama Carrie Fisher (scenarzystki filmu)
            • ave.duce Re: wakacyjnie 12.07.17, 17:26
              Się cieszę, że jej nie dostała, sorki.
              • scoutek Re: wakacyjnie 12.07.17, 22:40
                Pewnie. Nie ma za co sorki.
                Ale scena z makijażem w szpitalu genialna :)
        • scoutek wojennie 17.07.17, 15:01

Ten film z 1998 to najbardziej wojenne dzieło .......................................... Rzecz dzieje się w czerwcu 1944 roku na terytorium Francji. Historia rangersów, którzy po desancie na plażę Omaha zostają wysłani w głąb Francji, by .........................
          • ave.duce Re: wojennie 18.07.17, 07:27
            Zgadłam, jaki to film - brawo ja!
          • scoutek ta sama wojna 25.07.17, 17:29

To chyba najkrótszy film ......................................., zaledwie 1h 46 minut, ale jest tak napakowany emocjami, uczuciami, przeżyciami, efektami specjalnymi i muzyką, że chyba najbardziej z wszystkich jego filmów zapada w widza. Podstawą jest słynna ..............................
            • scoutek genialnie serialowo 31.07.17, 15:03

Nie na darmo serial zatytułowany jest "................", a nie np. "..............". Bo mimo, że oparty jest na historii ...........
              • scoutek wakacyjna wycieczka 07.08.17, 13:04

Korzystając z wakacji udałam się w krótką nietypową podróż do ............................. Spędziłam tam tylko 80 minut, za to w doborowym, cudownie puchatym towarzystwie. ...........................
                • ave.duce Re: wakacyjna wycieczka 07.08.17, 13:31
                  No i od razu pomyślałam o ...
                  Dotkliwe wszystkie forumowe puste miejsca, zwłaszcza to :(
                  • scoutek Re: wakacyjna wycieczka 08.08.17, 11:43
                    tak....
                    podobałoby się, koty są piękne....
                • scoutek dwa miasta, dwoje ludzi.... 14.08.17, 15:28

Na fali popularności kryminałów skandynawskich powstał serial, którego akcja rozpoczyna się na styku Danii i Szwecji, czyli dokładnie na moście pomiędzy Kopenhagą a Malmoe........................
                  • scoutek znowu Szwedzi.... 21.08.17, 13:39
                    Ten film, niepozorny i bardzo niszowy, zdobył dużą popularność wśród wielbicieli kameralnego kina. I wcale się nie dziwię, mnie zachwycił wieloma rzeczami. Oczywiście mój zachwyt m.in. spowodowało to, że akcja dzieje się w ...........................
                    • scoutek tanecznie 27.08.17, 11:57
                      Czasy musicali minęły. Niestety. Czasem tylko pojawiają się perełki, które wzbudzą zainteresowanie widzów, ale rzadko. Takim musicalem była "Mamma mia", która miała wszystko co trzeba: intrygę, muzykę, wykonanie, tempo. .....................
                      • scoutek nowe życie 04.09.17, 16:40
                        .........................................stworzył w zeszłym roku ten film (jego reżyseria i jego scenariusz, za który zresztą otrzymał Oscara), który jakoś niepostrzeżenie przemknął w naszych kinach. A szkoda, bo film, choć nie jest wybitny i zupełnie pozbawiony tzw. wodotrysków w typie efektów specjalnych, jest jednak rewelacyjnym filmem psychologiczno-emocjonalnym...................
                        • scoutek serialowo 10.09.17, 11:37
                          Reklama nowej wersji ".......................................", zwabiła mnie, nie da się ukryć. Pierwszy sezon serialu ma swoisty urok i czar, ale niestety jest w nim wszystko naraz i za dużo grzybów w barszcz.....................
                          • scoutek światło księzyca 18.09.17, 12:15
                            Niesamowicie prosty, ale czarowny film. Trzy Oscary w bieżącym roku za scenariusz adaptowany, drugoplanową rolę męską (znany wcześniej Mahershala Ali z "Igrzysk śmierci" czy "House of cards"), oraz za najlepszy film roku świadczą o poziomie obrazu. .................
                            • scoutek świeżynka prosto z kina 25.09.17, 10:05
                              W dzisiejszych czasach w Polsce tytuł nie mógł brzmieć jak w oryginale "..................................", bo w czasach, gdy Polaków straszy się islamem, taka historia nie przyciągnęła by nikogo do kin..................
                              • scoutek nagród w bród 02.10.17, 12:31

Wszystko jest piękne: widoki, domy, wnętrza, kobiety, dzieci, rodziny. Sielanka. Ale jak się tak trochę podrapie to rzeczywistość skrzeczy i spoza tych tabloidowych fotek, romantycznych ujęć i cudownych póz przepięknych kobiet i przystojnych mężczyzn wyziera okrucieństwo, brutalność, fałsz....
    • taziuta Fajny film dzisiaj widziałem 08.08.17, 23:02
      "Valerian i miasto tysiąca planet". Piękna bajka/komiks. Polecam.
    • ave.duce No - 20.09.17, 10:41
      wreszcie obejrzałam "Powidoki".
      Scoutku, szukam scenariusza z powodu zapotrzebowania na jeden cytat. Może wiesz, gdzie go znaleźć?
      • scoutek Re: No - 21.09.17, 17:06
        Nieestety. Przykro mi :(
        • ave.duce Re: No - 08.10.17, 08:12
          Nie bardziej niż mnie :)
    • ave.duce Kiedyś 08.10.17, 08:21
      absolutnie bawił mnie serial Absolutely Fabulous.
      Wczoraj udało mi się obejrzeć film pod tym samym tytułem.
      Absolutnie beznadziejny :(
      • scoutek Re: Kiedyś 08.10.17, 13:56
        Nawet nie zamierzam.
        Teraz obrodziło serialami
        Strrrrasznie dużo czasu zajmują
        • scoutek obrodziło 09.10.17, 14:45

Przypadkiem trafiłam na ten serial, polski tytuł "............................................", i wcale nie żałuję. 18 odcinków po prawie 45 minut każdy, połknęłam w kilka dni, bo akcja jest wartka, a i sposób opowiadania bardzo interesujący. .............
          • scoutek sztuka 15.10.17, 15:42
            Jeśli ktokolwiek natrafi na recenzję tego filmu i zobaczy w niej słowo komedia, to niech wie, że jej autor nic z tego filmu nie zrozumiał. Film jest zabawny, owszem, ale absolutnie nie w sensie komediowym. Uśmiech towarzyszy widzowi dlatego, że tak oryginalna satyra .................
            • magdolot Re: sztuka 15.10.17, 23:22
              Melduję, że pierfszy gulgot w kinie był mój, bo żem jess prowodyr i że usilnie pracuję nad syndromem Tourette'a.
              • scoutek Re: sztuka 16.10.17, 10:46
                genialna scena, to prawda
                i imponuje mi ta tolerancja dla inności
                niesamowite
                • magdolot Re: sztuka 16.10.17, 14:30
                  Nie wię, czy to akurat tolerancja dla inności. Bym rzekła kaganiec politpoprawności, który właśnie tak działa, że "puknijcie się w czerep i przestańcie tak potwornie pierdolić" może powiedzieć jeno ktoś dobrze schowany np. za syndromem Tourette'a. Ja szę od dawna martfię, że politpoprawność niestety jest obosieczna i choć wymierzona jest w chamstwo, to trafia gdzie popadnie, czasem wręcz komunikację uniemożliwiając i w związku z tym nawet najuprzejmiej wygłoszona konstatacja z gatunku "król jest nagi" staje się nie-do-pusz-czal-na. Fszak pretensjonalny kretyn ma zagwarantowany pełny szacunek i jakakolwiek próba zauważenia jego kretynizmu lub choćby fffkurwiającej pretensjonalności zasługuje na potępienie, że o obnażaniu już w ogóle nie fspomnę. I według mnie to jest nieuczciwe strrrasznie, że chorych i niepełnosprawnych ładujemy na ten sam wózek, na którym się wożą z dużym upodobaniem wyrachowane pretensjonalne przeintelektualizowane gnoje. W ten sposób robimy z nich zakładników... owych fstrętnych gnoi.

F ten wikend zaliczyłam Mocak i... zachwycił mnie jeno pan Joachim Ringelnatz, co umarł w 1934 i bym ja wyrzuciła połowę stałej ekspozycji, sorry. Ale i tak jesteśmy lepsi niż Edynburg, bo przed ichnim muzeum sztuki nowoczesnej trawniki są pięknie odjechane, a w środku zieje beznadzieją i im bardziej zaglądał tym bardziej nic tam do zaglądania nie było i nie było i buk ich strzegł, że choć nie brali za bilet, bo bym ja od nich w odgryffce zażądała opłacania się bidnym zwiedzającym za ich czas stracony... a tak się tylko troszku fffkurwiłam i szybko wyszłam na śfiże.
                  Na łez otarcie zaliczyłam też w wikend i dawkę przepięknej rewitalizacyjnej młodzieży, co robi we miastach fajne domki dla jeżuf, to tu to tam. To jest skrót myślowy, of kołz. Wzion się ze opowiastki po co jest radio w samochodzie. A po to, żeby mój eM po powrocie z roboty zażądał zrobienia w ogrodzie przed zimą jakiegoś domka dla jeżuf, bo jeżowie są mili i poczebujo domkuf, by im nie marzły te ich kłujące dupy. I już się nie muszę tajniaczyć z jeżami, lala.
                  • scoutek Re: sztuka 16.10.17, 16:46
                    Yesu. Napisałam już i mi śnikło

U nasz w Polszcze nie do wyobrażenia takie wizyty chorych w takich miejscach. Chorzy w domu i szlus. Masz pewnie rację skąd to się bierze. Wynika że u nasz więcy pozerów i snobów a mniej odważnych co to krzykną, że prezes jest gupi
                    • magdolot Re: sztuka 16.10.17, 23:21
                      Tak sobie miotając się po mieście rowerem fśród złotej jesieni nad tym rozmyślałam i mi wyszło, że te cholerne sapiensy po prostu tak mają, że jak się da pohuśtać na jakiejś gałęzi, to się pohuśtają. I w sumie wolę tak jak na filmie, żeby se Tourette muk artystuff do woli komętować, choćby jako jedyny, niż żeby musiał w chacie cięgiem. Jak to jest sprzedaż wiązana, to niech się cfffaniaczki opłotkami wożą na tej przyzwoitości, żeby tylko nie było po kaczyńsku - do absolutu dążyć tępą pałą, bo ffftedy dostają równiusieńko wszyscy, w dodatku z wyjątkiem tych, o których się [niby] rozchodziło.
                      Morał: skoro i pała i przyzwoitość trafiają obok, nie wybieram pały.
                      No i ten główny pan jednak w końcu coś skumał, choć nie tak od razu. I wiral mi się podobał.
                      I jak zestawić ten wiral z Tourettem to dopiero bingo. :-)
                      A com się nagulgotała, to moje.
            • scoutek dziennikarskie śledztwo 23.10.17, 12:09
              To film, który przypomina mi "Wszystkich ludzi prezydenta" ze względu na sposób opowiadania. W obu mamy dziennikarskie śledztwo, tylko różni je tematyka i czasy. Tam mieliśmy lata siedemdziesiąte i film dotyczył afery Watergate..............................
              • ave.duce Re: dziennikarskie śledztwo 23.10.17, 17:19
                A teraz akcja #MeToo.
              • scoutek dzieciństwo 31.10.17, 11:36

Amerykańskie dziewczynki są wychowywane na lekturze "Małych kobietek" autorstwa Louisy May Alcott, książki prawie nam nieznanej i zbyt infantylnej jak na naszą mentalność. Nasze wychowuje ...............................
                • scoutek potworna wizja 05.11.17, 11:43

........................................, autorka książki na podstawie której zrealizowano ten serial, jest wizjonerką. Świat, w którym w obliczu absolutnego braku ...................................
                  • scoutek okiem Boga? 12.11.17, 16:40
                    Ten serial to absolutny ewenement na moim blogu. Przede wszystkim można go oglądać nie po kolei, a i tak nic się nie traci, bo jest kompletnie pozbawiony intrygi i bohaterów. Właściwie ludzi też nie ma............................
                    • scoutek lata 80. 17.11.17, 16:07

Broniłam się przed tym serialem bardzo. Dużo słyszałam i czytałam, w większości pozytywnych opinii. znajomi pytali czy widziałam i reagowali zdziwieniem na moje negatywne odpowiedzi. Aż nadszedł wieczór, gdy wreszcie odpaliłam pierwszy odcinek i stało się to, czego można było się spodziewać od początku. Zassało ....................
                      • scoutek dojrzale 25.11.17, 17:40
                        To serial dla wielbicieli prawdziwych, dojrzałych, bardzo znanych aktorek i aktorów. W poszukiwaniu lekkiej i przyjemnej komedii trafiłam w sieci na ten serial, a do tego zwabiło mnie nazwisko aktorki grającej jedną z dwóch tytułowych postaci......................
                        • scoutek ta sama dojrzała aktorka ale... 03.12.17, 16:13

Razem zaczynali, mam nadzieję, że nie kończą jeszcze. Od wspólnego początku w dwóch filmach ("Obława" i "Boso w parku", potem był jeszcze "Elektryczny jeździec") mija właśnie 51 lat........................
                          • ave.duce Mam pytanie... 04.12.17, 10:44
                            Czy oglądałaś, a jeżeli tak - co sądzisz o serialiku "Wielkie kłamstewka"?
                            • scoutek Re: Mam pytanie... 10.12.17, 12:36
                              ave.duce napisała:

> Czy oglądałaś, a jeżeli tak - co sądzisz o serialiku "Wielkie kłamstewka"?

nie zauważyłam pytania, sorry
                              tak, widziałam i pisałam już o nim 2.10.
                              TUTAJ
                              • ave.duce Re: Mam pytanie... 10.12.17, 22:28
                                Wkładam włosiennicę, głowę posypuję popiołem i wrzeszczę: Kocico, dawaj zabijnię!
                                • scoutek Re: Mam pytanie... 10.12.17, 22:49
                                  Daj spokój Kocicy i zabijni
                                  Nie ma obowiązku czytać wszystkiego co tam wypisuję
                                  Lepiej napisz co Ty myślisz o kłamstewkach, bo z jakiegoś powodu zapytałaś
                                  Może być tu ;)
                                  • ave.duce Re: Mam pytanie... 11.12.17, 08:22
                                    Nie ma obowiązku, jest przyjemność.
                                    Całkiem całkiem serial (dobrze, że krótki) ;)
                          • scoutek ciężkie przeżycie 10.12.17, 12:37

Widziałam już wiele filmów o takiej tematyce, jeden z Joanne Woodward szczególnie utkwił mi w pamięci. Ten włączyłam ze względu na odtwórczynię roli głównej, która za tę właśnie rolę dostała Oscara i oczywiście nie zawiodłam się. Dramatyczna historia ................................
                            • scoutek pędzlem 16.12.17, 18:05

W dzieciństwie strasznie chciałam nauczyć się rysować, niestety udało mi się wyłącznie stworzyć rysunki techniczne (za to za całą klasę), kaligrafować i wiele tego typu projektów, wymagających powtarzalnych motywów. I to mimo świetnej nauczycielki, jaką była dla mnie .......................................
                              • scoutek Dziki Zachód 31.12.17, 10:30
                                Krótki, zaledwie 7 godzinny, westernowy serial, nakręcony świetną kamerą, ze znakomitymi zdjęciami i muzyką. Nostalgiczny i bardzo intrygujący. I ...............................
                                • scoutek kłamiemy, kłamiemy.... 07.01.18, 12:20
                                  Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie mój telefon komórkowy jest zegarkiem, notatnikiem, kalendarzem, skrzynką mailową, stoperem, czytnikiem, zbiorem empetrójek, radiem, gazetą, twitterem, facebookiem, messengerem, skype'm, kalkulatorem, mapą, aparatem fotograficznym, albumem ze zdjęciami.... Do dzwonienia służy tez oczywiście, ale gdzieś na samiutkim końcu... Dlatego też film ......................................
                                  • scoutek sztuka.... 14.01.18, 14:23

To film dla widzów w wieku 50+ i to wyłącznie dla tych, którzy żyli w PRL. Żeby dobrze zrozumieć i fabułę i postacie należy także choć trochę wiedzieć kim była jego bohaterka. Widz, który jest młodszy i nie zna ...............................
                                    • scoutek Re: sztuka.... 20.01.18, 19:39
                                      Polecam: dziś późnym wieczorem, prawie nocą na kulturze leci "Locke", o którym pisałam i uważam go za znakomity film
                                      Jak macie czas to warto
                                      Naprawdę
                                    • scoutek choreografia 22.01.18, 13:18
                                      ................................to na pewno fascynująca postać, wizjoner, to on właśnie uznany jest za twórcę nowoczesnej rozrywki. Az dziwne, że dopiero teraz powstał film, w którym opowiada się o początkach .......................
                                      • scoutek Re: choreografia 23.01.18, 14:56
                                        "Twój Vincent" nominowany do Oscara!!!!!
                                        • magdolot Re: choreografia 23.01.18, 15:57
                                          Znaczy, idiotami nie są. :-)
                                          • scoutek Re: choreografia 23.01.18, 18:24
                                            magdolot napisała:

> Znaczy, idiotami nie są. :-)
                                            >

Kolejny dowód to The Square z nominacją dla nieanglojęzycznego filmu ;)
                                            Cieszysz się? Cieszysz!!!

A piosenka to This is me z filmu, o którym pisałam wczoraj
                                            • magdolot Re: choreografia 24.01.18, 15:20
                                              No i gud. Ale bardziej się cieszę z Vincenta, bo pomysł żeby se spacerować w jego obrazach wart i oskara i nobla.
                                      • scoutek malarstwo, muzyka, coca cola 29.01.18, 15:31

Właściwie to wszystko miałam na nie. Nie przepadam za ................................
                                        • scoutek ech ta polityka 05.02.18, 11:59
                                          Poszłam do kina na film z .........................., ale ................................ wcale w nim nie było. Aktor znany z ról bardzo nieprzyjemnych facetów tym razem podjął się zagrać człowieka z kompletnie innego świata..............................
                                          • scoutek młodzieżowo? 11.02.18, 17:11
                                            Reklamowany jako serial dla młodzieży, ale całkiem i do końca to jest chyba serial przede wszystkim dla dorosłych. I powinni obejrzeć go przede wszystkim rodzice i pedagodzy, bo problemy w nim pokazane to problemy współczesnych dzieci w każdym wieku.......................
                                            • scoutek zachwyconam 15.02.18, 15:58
                                              To jeden z najlepszych filmów jaki ostatnio widziałam. Wszystko w nim jest fantastyczne: dialogi, zdjęcia, muzyka, aktorstwo... Ale najwspanialszy jest scenariusz. Niebanalny, bardzo oryginalny i cudownie skonstruowany. Autorem scenariusza i reżyserem tego zrealizowanego w 2017 roku filmu, jest .................................
                                              • scoutek łzy rzęsiste.... 22.02.18, 15:53

Zdarza mi się płakać przy książkach i filmach, wcale się tego nie wstydzę, takie oczyszczenie, jakie dają łzy czasem dobrze robi. I oczom i duszy. Czasem celowo szukam takich pozycji, które to umożliwią. Jakiś rok temu przeczytałam książkę, która mnie poruszyła dosyć głęboko, spłakałam się jak nastolatka. Dlatego, gdy znalazłam film na niej oparty, z mety do niego sięgnęłam. I nie żałuję. Oczyszczenie nastąpiło, bo film wiernie oddaje klimat i nastrój, co nie dziwi, bo scenariusz napisała sama autorka książki pomijając wyłącznie nieistotne kwestie.....
                                                • scoutek kasa kasa kasa 28.02.18, 14:40
                                                  Bardzo oryginalny pomysł w hiszpańskim wykonaniu. Trzynastoodcinkowy serial, którego dalszy ciąg lada chwila nastąpi, opowiada o genialnym Profesorze, który obmyślił fantastyczny skok na kasę. I to taką, której nikomu nie zabiera..........................
                                                  • scoutek Re: kasa kasa kasa 28.02.18, 23:02
                                                    Jak się sama nie pochwalę to nikt mnie nie pochwali.
                                                    Otóż uwaga:
                                                    Na liście 1000 najpopularniejszych blogów GW "Movie, movie" jest na miejscu 331, a w dziesięciu najpopularniejszych blogów filmowych GW zajmuje miejsce... tatam...tuż za pudłem, bo czwarte.
                                                    Dygam
                                                  • yoma Re: kasa kasa kasa 19.03.18, 22:59
                                                    Łoj, łoj... nie zauważyłam! Dajcie mi zastrzelnię!

Najszczersze graty :)
                                                  • scoutek Re: kasa kasa kasa 19.03.18, 23:02
                                                    Etam.
                                                    J.W.
                                                    ❤💚💜💙
                                                  • yoma Re: kasa kasa kasa 19.03.18, 23:05
                                                    Nie etam, tylkotak.
                                                  • scoutek film roku 05.03.18, 11:30
                                                    Najkrócej to mogę napisać tak: nie odradzam ale też nie namawiam jakoś specjalnie. ...................................................... znany jest z tego typu baśniowych filmów, ale to trzeba lubić, by móc się zachwycać. Mnie ujęła ta historia, ale zaczarowana nie jestem i kompletnie nie podzielam zachwytu ....................
                                                  • scoutek kolejny tegoroczny Oscar 11.03.18, 14:53

Oryginalny tytuł więcej mówi o filmie i nawiązuje do tego, co dzieje się na ekranie. "Call me by Your Name" to także tytuł książki....................................
                                                  • scoutek politycznie 19.03.18, 11:46

To film, który w dzisiejszej sytuacji politycznej powinni zobaczyć i przemyśleć wszyscy Polacy. To film o wolności słowa i o tym, że .........................
    • ave.duce Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 04.03.18, 07:52
      • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 04.03.18, 13:36
        Ależ proszę. Gdybym była członkiem akademii to:
        Najlepszy film: Trzy billboardy za Ebbing, Missouri
        Główna kobieca: Francis McDormand, Trzy billboardy za Ebbing, Missouri
        Główna męska: Gary Oldman, Czas mroku
        Drugoplanowa męska: Sam Rockwell, Trzy billboardy za Ebbing, Missouri
        Drugoplanowa żeńska: Allison Janney, To ja, Tonya
        Animacja: Twój Vincent
        Najlepszy reżyser: Christopher Nolan, Dunkierka
        Scenariusz oryginalny: Trzy billboardy za Ebbing, Missouri
        Scenariusz adaptowany: Tamte dni, tamte noce
        Muzyka: Trzy billboardy za Ebbing, Missouri
        Piosenka: This is me z Króla rozrywki
        • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 05.03.18, 06:17
          Pięć trafień z tego, co tu wczoraj napisałam: aktorzy i scenariusz adaptowany.
          Żal "Trzech billboardów..."
          "Kształt wody" widziałam. Nie jest jakiś film wybitny i nie zgadzam się z werdyktem.
          Sorry, Winnetou....
          • trusiaa Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 05.03.18, 07:21
            scoutek: Pięć trafień z tego, co tu wczoraj napisałam.

Blogerka Filmowa - Poziom Ekspercki, co fachowiec to fachowiec i basta :)

https://media.istockphoto.com/photos/arrows-in-target-picture-id134078335?k=6&m=134078335&s=612x612&w=0&h=wuE1YN0BXWwmu6ECQ8-sZSbB1S42yOfS1oG9r4vU46I=

• scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 05.03.18, 08:20
              Dzięki.
              Tę Allison rzeczywiście trafiłam, bo filmu jeszcze nie widziałam
              Ale że "Kształt wody" to jestem zdegustowana.
              Bardzo..
              Napiszę o nim niedługo
          • ave.duce No ba! Co ekspertka, to ekspertka :) 06.03.18, 07:37
            scoutek napisała:

> Pięć trafień z tego, co tu wczoraj napisałam: aktorzy i scenariusz adaptowany.
            • scoutek Re: No ba! Co ekspertka, to ekspertka :) 06.03.18, 09:10
              Niee
              Napisałam, że gdybym to ja była w akademii to nagrodziłabym tych właśnie
              Miło, że moje typy zgodziły się z werdyktem akademii
              • ave.duce Re: No ba! Co ekspertka, to ekspertka :) 06.03.18, 16:37
                A właśnie, że tak. Chcesz się kłócić?!
                • scoutek Re: No ba! Co ekspertka, to ekspertka :) 06.03.18, 16:43
                  Nieeee
                  Nie lubię
                  Ale swoje wiem ;))))
        • magdolot Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 11.03.18, 23:58
          Dzięki za cynek, Scoutku!
          Zaciągnęłam chłopów na "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri". Kino wiency studyjne, w związku z tym kwiczeliśmy gromadnie - wraz z resztą publiczności, a po seansie sobie z tą resztą popatrzyliśmy w oczka, bo gromadny kwik zbliża. Znakomite. Rany, jak wyważone! Franka - od lat ją uwielbiam - bezkonkurencyjna. Tępy glina - ekstra. Bym dodała do scoutkowych oskarów własnego za dialogi i małżowego za trzecioplanową rolę kobiecą dla nowej laski eksia. To właściwie jest ten sam oskar, gdyż ową laskę robią właśnie kwestie wsadzone jej do buzi przez dialogowistę i pilnie wygłaszane. Będę przetrząsać net i czesać go okropnie, aby posiąść gifa z rozmową pantofli. Fcem, fcem, fcem, fcem, fcem je mieć! Choć może na gifa za długie... Jak kto znajdzie pantofle, to wiecie gdzie mnie szukać. W lucernie. :-)

Idźta do tego kina zanim pozdejmują. Bardzo warto.
          • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 12.03.18, 08:14
            :)))))))
            Masz rację, dziewczę mocno niedocenione jest a jest znakomite i w ogólnym szale mało zapamiętane
            Ale to tylko świadczy o poziomie filmu
            Tam gra wszystko
            Nawet kwiaty przy billboardach
            • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 19.03.18, 19:43
              Donoszę, że wreszcie ruszam d na Billboardy.
              • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 19.03.18, 19:47
                No.
                Czekamy na relację ;)
                • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 19.03.18, 19:57
                  Ależ drogie panie, mistrzyń nie doścignę :)
                  • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 19.03.18, 22:51
                    Yesu, to nie wyścigi
                    Gadaj po prostu co Ci biega po głowie i sercu po tym filmie
                    ;))
                    • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 19.03.18, 22:56
                      Recenzja:

KURWA GENIALNE.
                      • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 19.03.18, 22:59
                        No.
                        Powaliłaś mnie.
                        Od dziś tak będzie na blogu.
                        Ale pod warunkiem, że będzie KURWA GENIALNE.

Uwielbiam Cię ;)
                        • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 19.03.18, 23:08
                          Nawzajem :) Pod copyrightem? ;)

Ten film nie mógł dostać Oscara, ponieważ nie mógł. Nie w Ameryce i nie od Amerykanów.
                          • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 19.03.18, 23:37
                            Pewnie że pod ;)

Aż dziwne, że go właśnie Amerykanie zrobili
                            No
                            • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 19.03.18, 23:50
                              Nie musisz, żartowałam :) Europejska osobowość reżysera przeważyła ze znakomitą korzyścią dla filmu, jak sądzę. Amerykanin dla Amerykanów zrobiłby albo łzawe story z wielką ilością cukru w cukrze, albo film akcji o mścicielce.

Ciekawość, co by wyszło, gdyby nasza Krysia Feldman była obsadzona w roli :)
                          • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 19.03.18, 23:39
                            Tak na gorąco oprócz tego, co wyżej:

film jest wielce podstępny i zdradziecki, bo mnie złapał: już myślałam, że będzie po amerykańsku różowo, słodko, z happy endem i wszyscy żyli długo i szczęśliwie. Uff. Jak to dobrze, że reżyser jest Brytolem :)
                            • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 19.03.18, 23:46
                              a tfu! z emocji nacisnęłam nie to, co trzeba. Jadę dalej.

Oscar za trzecioplanową męską - Szef Abercrombie, następca Willoughby'ego. Uwielbiam, kiedy aktor wystarczy, że się pojawi, a robi scenę.

Etatowy karzeł Dinklage jak zwykle w formie.

Polski tytuł powinien raczej brzmieć "...pod Ebbing", tezę mogę uzasadnić, ale nie będę się czepiać.

Czy ktoś mi może wytłumaczyć, o co chodziło z żółwiem?

I dlaczego mi się pod koniec oczka zaczęły pocić, a mnie się rzadko pocą?
              • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 21.03.18, 10:05
                To ja się teraz w charakterze pendantu wybieram na takie o:

kinomuranow.pl/film/marlina-zbrodnia-w-czterech-aktach
                • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 21.03.18, 14:12
                  Pierwsze słyszę. I za to dzięki, zwrócę uwagę.

A kino to lubię, byłam w nim kilka razy. Czasem, gdy byłam w Warszawie na delegacjach, mieszkałam niedaleko u koleżanki. I wieczorami sobie chodziłyśmy. Pamiętam, że tam widziałam "Amelię" i "Truman show".
                  • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 21.03.18, 14:31
                    Kinko fajne, są w nim rzeczy, których nie ma. Półstudyjne, albo i trzy czwarte.

Na razie idę do multipleksu na Czwartą władzę. Odżywam :)
                    • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 21.03.18, 14:40

Fajny
                      Też już pisałam
                      ;)
                      • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 21.03.18, 14:49
                        Wiem
                        Czytałam
                        ;)
                    • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 21.03.18, 20:21
                      Kay Graham, pierwsza wyzwolona kobieta z establishmentu Ameryki :) Muszę na to wysłać jedną taką koleżankę, niech się poutożsamia.

Recenzja:

Bardzo dobre. Temat, scenariusz, reżyseria, aktorstwo, cały warsztat - znakomity kawał filmowej roboty i uważam, że powinno się na niego wykopać pod groźbą każdego cholernego redaktora i wydawcę w tym kraju.

I polityka, hyhy.

Ale koło K.G. to to nawet nie stało... ;)
                      • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 21.03.18, 23:09
                        ;))))))
                        • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 21.03.18, 23:25
                          Dziękuję :) A "Marlinę" w K-wicach grają w Światowidzie.
                          • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 21.03.18, 23:34
                            Dzięki
                            Lubię to kino
                            Ale recenzja K.G. to jest to :))))
                            A jak nie stało obok to też o czymś świadczy ;)))
                            • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 22.03.18, 08:23
                              Mówię - solidny, rzetelny kawał filmowego rzemiosła, a umiem docenić dobre rzemiosło, kiedy je widzę. Ale ani śladu tego czegoś, co sprawia, że coś mogłoby być K.G. :)
                              • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 22.03.18, 08:29
                                ps A w ogóle po tym mam ochotę na powtórkę z Good Night and Good Luck i ja go nawet gdzieś mam, tylko musiałabym machinę podłączyć do telewizora...
                              • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 22.03.18, 09:33
                                Dokładnie tak myślę i mam nadzieję, że wynika to z mojej opinii na blogu
                                Spielberg to klasa, nie puści fuchy
                                Zabawi się z widzem, zrobi kawał dobrej, reżyserskiej roboty, zatrudni świetnych ludzi do wszystkiego i jest bardzo dobrze dla widza
                                Ale w tym wypadku nie zatka, nie zachwyci, nie powali

Motyw z lemoniadą mnie za to rozbawił. Prawie do łez. To takie w jego stylu...
                                • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 22.03.18, 10:08
                                  Ale za dwa lata będzie nowy Indiana Jones :) Zresztą i zaraz wchodzi coś Spielberga, tylko nie pamiętam co.

Indiany Jonesy kocham i mogę oglądać na okrągło, bo to są po prostu kawały świetnie zrobionego kina.

A jak mi się uda zgrać w czasie, to skoczę sobie dzisiaj na Marlinę. Ale się rozżarłam...
                                  • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 22.03.18, 12:39
                                    To ja się tu przyznam, że oszalałam
                                    Kompletnie mi odje*ło
                                    Obejrzałam miesiąc temu w necie
                                    Nawet napisałam na blogu
                                    Potem kupiłam w sklepie uczciwie
                                    I od tego czasu oglądam jak idiotka ciągle
                                    To najbardziej oglądany film w mojej kolekcji filmów
                                    Jak bym go sobie wypożyczała za 1 zł to już by mi się zwrócił ;)
                                    Mój M. wychodzi z pokoju, nie może już
                                    Tym bardziej, że twierdzi że to "takie se"
                                    Nie twierdzę, że to arcydzieło
                                    Ani nawet kurwa genialne
                                    Mówię o "Zanim się pojawiłeś"
                                    Nie wiem co z nim mam
                                    Nie mogę się rozstać
                                    • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 22.03.18, 17:47
                                      A ja cię siostro rozumiem :)

Znaczy filmu nie znam, nadrobię, ale doskonale rozumiem, że może odje... Mnie tak w nastolęctwie odje...chało na punkcie "Hair". Nie wychodziłam z Iluzjonu.

To były czasy, nie? Film można było obejrzeć tylko w kinie :D
                                      • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 22.03.18, 19:53
                                        No.
                                        Mam tak któryś raz
                                        Pierwszy to był taki nieznany zupełnie nikomu
                                        Łaziłyśmy jak popierdzielone po 10 razy do kina
                                        Potem na "Pozegnanie z Afryką" polazłam 10 razy w ciągu tygodnia
                                        "Hair" i "Pracującą dziewczynę" narobiłam na wideo
                                        No i teraz to...
                                        • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 22.03.18, 21:03
                                          No i fajnie. Powiem, że pewnie zaraz pójdę znów na Billboardy :)
                                          • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 22.03.18, 21:50
                                            Już widziałam dwa razy ;)
                                            Mam coś z głową
                                            Uwielbiam niektóre filmy oglądać po wielokroć

Aaaaa, przypomniało mi się
                                            W moim otoczeniu jest kilkoro wielbicieli "Hair"
                                            M.in. moja przyjaciółka od przedszkola
                                            I ona w kółko oglądała kiedyś, a jej mała córka, może pięciolatka, kątem oka zaglądała nic lub prawie nic nie rozumiejąc
                                            Podobały jej się piosenki i warstwa wizualna
                                            Aż pewnego razu mąż przyjaciółki wyjeżdżał gdzieś i obie go odprowadziły na dworzec.
                                            Wsiadł, pociąg ruszył a mała za pociągiem wrzeszcząc:
                                            - Berger! Berger!
                                            • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 22.03.18, 22:36
                                              Ómarłam :) No i kto mówi, że nic nie rozumiała?
                                            • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 22.03.18, 22:40
                                              To ja się też do czegoś przyznam. W klasie maturalnej zrobiłam sobie miesiąc wagarów. Pytanie brzmi: gdzie się spędza miesiąc wagarów w klasie maturalnej? :)
                                              • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 22.03.18, 22:57
                                                Hahahaha ;)))))
                                                Też bym tam spędziła
                                                Jeśli mówisz o kinie ;)
                                                • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 22.03.18, 23:32
                                                  Dla ścisłości o Iluzjonie. Całego Antonioniego wtedy przerobiłam, Felliniego, Kurosawę... o, "Zawód reporter" zaliczałam parę razy.

Maturę zdałam, chociaż na matmie starannie pominęłam całki i rachunek prawdopodobieństwa. Na 3 wystarczyło :)
                                                  • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 23.03.18, 08:21
                                                    Z maturą z matmy miałam podobnie, choć nieco ma odwrót
                                                    Też trzy. Sama zrobiłam jedno zadanie. Z rachunku prawdopodobieństwa właśnie, bo w tym byłam najlepsza w klasie. Reszta się odwzajemniła i dostarczyła pozostałe.
                                                    Pikanterii dodaje fakt, że mój tatko był matematykiem ( nie w tej szkole, ale znali się z naszą), z matmy w pierwszej klasie miałam 5, potem odpowiednio 4, 3 a przed maturą zastanawiano się czy mnie w ogóle dopuścić. No.
                                                    Ostatnio widziałam na fb taki tekst, że ktoś czeka na chwilę, że mu się przyda ten cały tangens i cotangens.
                                                    Też tak mam ;)
                                                  • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 23.03.18, 11:30
                                                    A było posłuchać chemicy i iść na chemię...
                                                  • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 23.03.18, 12:19
                                                    Czekaj, ostatnio gdzieś czytałam: jak coś żyje to biologia, jak śmierdzi to chemia, a jak się rusza to fizyka...
                                                    Taka jest mniej więcej moja wiedza z tych przedmiotów
                                                    Umiem pisać i czytać i myśleć
                                                    Wystarczyło na całą karierę
                                                    ;)
                                                  • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 23.03.18, 12:46
                                                    A pluskwa? :)
                                                  • scoutek Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 23.03.18, 14:15
                                                    Jak martwa to chemia ;)
                                                  • yoma Re: Jakieś typy scoutkowe na tę noc? 23.03.18, 16:16
                                                    :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka