27.01.18, 15:02
- a w tym przypadku Gazeta.pl - coraz gorzej.

Przyganiał kocioł garnkowi...

https://images81.fotosik.pl/976/700a3ad66e2ce040gen.jpg

https://bi.gazeta.pl/im/73/96/15/z22634611IE,Marsz-Niepodleglosci.jpg
Obserwuj wątek
    • magdolot Re: Mendia 27.01.18, 15:05
      A pisali coś o honorze? - zaniepokoiła się Żyrafa.
      • ave.duce Re: Mendia 27.01.18, 15:22
        Nie, ale to musiał być niezły widok, kiedy krew machała rakietą.
        • magdolot Re: Mendia 28.01.18, 02:43
          Ffffffszystko czerwone?
          • ave.duce Re: Mendia 28.01.18, 18:43
            A Woźniacki jest Dunką! Przypadek? Nie sądzę.
            • erte2 Re: Mendia 29.01.18, 00:45
              ave.duce napisała:

A Woźniacki jest Dunką!
              No niekoniecznie. Jest obywatelką Danii, ale po prostu Polką, tak jak Niemcy zamieszkujący od lat Śląsk są Niemcami a Czeczeni Czeczenami. Takoż Ukraińcy (ci świeżo przybyli jak i ci przesiedleni z Bieszczad), Romowie itd. Alosza Awdiejew jest i będzie Rosjaninem, a Jerzy Giedroyć był Polakiem.
              W roku 1984. "władza ludowa" intensywnie "sugerowała" nam (podówczas siedzącej żonie i mnie) paszport w jedną stronę. Czy gdybyśmy się wtedy na to zdecydowali i osiedli na stałe dajmy na to w Szwecji to przestalibyśmy być Polakami?

A tytuł rzeczywiście idiotyczny....
              • magdolot Re: Mendia 29.01.18, 03:53
                Zależy kto mówi. Między "jestem Żydem" a "on jest Żydem" bywa spora różnica. Nie powinno jej być, ale jest. No i stąd wygibasy? Denis Urubko był Rosjaninem, potem Kazachem, a teraz jest Rosjaninem i Polakiem. To skomplikowane. :-)
                • gat45 Re: Mendia 29.01.18, 10:20
                  magdolot napisała:

> Zależy kto mówi. Między "jestem Żydem" a "on jest Żydem" bywa spora różnica. Ni
                  > e powinno jej być, ale jest. No i stąd wygibasy? Denis Urubko był Rosjaninem, p
                  > otem Kazachem, a teraz jest Rosjaninem i Polakiem. To skomplikowane. :-)
                  >

Tak.
                  Ometkowanie paszportowe to jedno, a narodowość to drugie.
                  Dlatego żałuję niezmiernie, że wizja Europy Federalnej praktycznie zdechła. Bo ja się czuję Europejką i szlus. A i to z pewnymi zastrzeżeniami... Po prostu przynależność do cywilizacji starego kontynentu to najmniejszy wspólny mianownik między społeczeństwem X a Gatem osobiście.

• behemot17-13 Re: Mendia 30.01.18, 20:41
                Ja w temacie Karoliny Woźniacki, urodziła się w Danii, obywatelką duńską jest od pierwszego dnia poznawania świata, więc jest Dunką nie Polką. Jej rodzice są Polakami z obywatelstwem duńskim i tak już zostanie.
                Denis alpinista, gigant himalaizmu i ktoś o wiele więcej, jest Rosjaninem z obywatelstwem polskim, a uporczywe powtarzanie jakoby Polacy uratowali francuską himalaistkę, jest zwykłym zakłamywaniem faktów, Adam jest Polakiem, Denis jest Rosjaninem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka