magdolot 19.11.18, 15:48 Śniegu jak kot narzygał i później się popłakał. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
erte2 Re: Ładne zdania 19.11.18, 23:30 W zamierzchłych czasach, gdzieś tak w połowie lat '70. ub. wieku, szedłem sobie ulicą mojego rodzinnego Gdańska w okolicach mego dawnego domu rodzinnego. A czas był grudniowy i bezśnieżny (to ważne). No więc idę ja sobie, a przede mną pojawiło się takich dwóch chłopaczków, tak na oko 5. lub 6.letnich. I słyszę taki monolog (gramatyka autentyczna, a co wrażliwsi niech teraz skończą czytać): - Wiesz co, ja by chciałem, żeby rano wstaję, a tu kurwa od chuja śniegu!". No czyż nie piękne? A ile w tym spontaniczności! Klnę się na wszystko że nie zmieniłem ani słóweczka! Odpowiedz Link
erte2 Re: Ładne zdania 19.11.18, 23:43 I jeszcze jedno, równie niecenzuralne. W jeszcze dalszej prehistorii, mniej więcej w połowie lat '60. zapisaliśmy się z przyjacielem na kurs żeglarski. Zajęcia odbywały się w Gdyni, przy Yacht Clubie, a w pobliżu była taka pijalnia piwa "pod chmurką". No więc siedzimy sobie z kumplem przy kufelku, obok nas raczą się również miejscowi. W pewnym momencie do jednego z nich podchodzi młoda Cyganka (ładna i malownicza w tych swoich kolorowych fatałaszkach) i wywiązał się mnie więcej taki dialog: - Pan, daj powróżyć... - A tam powróżyć, lepiej daj poruchać! Dziewczyna się wyprostowała, wzięła się pod boki i.... - Ty świnia! Wszyscy inni jako ci ludzie, a ty jeden jako ta świnia! Odpowiedz Link
gat45 Re: Ładne zdania 20.11.18, 07:49 Podsumowanie wszystkich norm współżycia społecznego w wykonaniu pewnej przekupki z małomiasteczkowego targu na ścianie wschodniej : Jak któś ma cóś, to samo przez się, że nie należy. Odpowiedz Link
behemot17-13 Re: Ładne zdania 21.11.18, 17:17 Trochę w temacie targów, bazarów. Kupcy czy też inaczej handlujący mają w swoim zwyczaju nagabywać - coś potrzeba? Mnie to irytuje wręcz wkur... i prawie za każdym razem mam ochotę odpowiedzieć - tak, potrzebuję papieru do d... Odpowiedz Link
magdolot Re: Ładne zdania 20.11.18, 14:07 Dawno dawno temu miałam ja swego ulubionego juhasa, co fszystkie psy lubiał i to go odróżniało od innych juhasów na korzyść. Bo juhasia norma obyczajowa była taka, że własnego podhalańca się karmi, a cudze się leje. Mój ulubiony juhas Mietek był Cyganem - tak się wtedy mówiło na Roma. Mietek zawsze uciekał z wypasu przed redykiem, w jednym miejscu 5 miesięcy nie potrafiąc wysiedzieć. Nawet jak im baca w stanie wojennym odebrał dowody i zamknął we kasetce pacernej, to nic nie pomogło na Miecia i bez dowodu nawiał. Przepięknie było rano wyczołgać się z namiotu i zobaczyć na zboczu stado owiec i Mietka z laską w dłoni i podhalanem na klacie miłością wezbranym. Mietek obdarował nas także bardzo kultowym zdaniem, które ponoć wygłaszał jego ojciec kiedy zmęczony alkoholem powracał do domu, a brzmiało ono: Mieciu, synu, być człowiekiem, podaj ojcowi cukier! To piękne zdanie od wielu lat służy pewnym kręgom wiernie, bo zdecydowanie na to zasługuje. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Ładne zdania 20.11.18, 18:22 Powtórzę, co mawiała pewna moja znajoma: jest dobrze, ale nie tragicznie. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Ładne zdania 20.11.18, 19:22 Piotrek i Kamil po lat siedem bawią się w rodzinę. - Podsłuchuję przez okno; - Kochany, zupkę ugotowałam, co chcesz na drugie? ITD same słodkie zdania. W pewnej chwili zauważyli żabę. Złapali ją i dyskusja co zrobią. Piotrek: - Da się ją nadmuchać przez słomkę -Kamil - Jak? P: - Trzeba jej słomę w d..ę wsadzić K; - Co ty k...a myślisz, że sadysta jestem. Byłam pełna uznania dla bogatego słownictwa, tych siedmioletnich panów. aga Odpowiedz Link
taziuta Re: Ładne zdania 20.11.18, 21:21 Robiłem dziś drobne zakupy na zadupiu Londynu i już wychodząc spytałem sprzedawcę czy ma jakieś lekarstwa na kaszel, który czemuś nie chce mi odpuścić. A mam, odrzekł i wskazał mi na regalik przy wyjściu. Nie znam angolskich medykamentów więc poprosiłem go o podpowiedź, które są skuteczne. Na to odwrócił się od półki zrezygnowany i odrzekł: nie mam takich. Przeca gdyby były skuteczne lekarstwa, to by ludzie nie umierali! Odpowiedz Link
myq1 Re: Ładne zdania 20.11.18, 21:51 Usłyszane w małym sklepiku: - Ma pani jajka? - Ja nie mam, ale w sklepie są. Odpowiedz Link
magdolot Re: Ładne zdania 21.11.18, 15:55 Matką głupich powiało nam dzisiaj spod śniegu. :-) i jeszcze: Rycerski jak Skarbówka z Bartoszyc. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24190423,bartoszyce-mechanik-wymienil-zarowke-urzedniczkom-skarbowki.html#a=167&c=154&s=BoxNewsLink Te kretynki powinny zostać zwolnione. Za wywoływanie uzasadnionej nienawiści obywateli do Skarbówki. Odpowiedz Link
erte2 Re: Ładne zdania 22.11.18, 00:17 W moim rodzinnym domu panował Lwów (choć był w Gdańsku; paradoks taki) i oczywiście mnóstwo lwowskich powiedzonek. A ponieważ Lwów był taki raczej mało pruderyjny, więc i wiele powiedzonek było frywolnych. Jednym z nich było "Pachnie jak z dupy Kachnie". Oczywiście "przeflancowałem" je na grunt rodzinny i obydwie moje panie na hasło "pachnie" z automatu odpowiadały oczywiście "jak z dupy Kachnie". I tu pointa: wybrały się kiedyś obydwie na jakieś zakupy i sprzedawca coś im zachwalając, tytułem zachęty rzekł owe "A jak pachnie!" A one obydwie, jak na komendę, chórem: "Jak z dupy Kachnie!" Autentyczne! Odpowiedz Link
ta Re: Ładne zdania 22.11.18, 16:10 Mieliśmy w klasie kolegę z rodziny lwowskiej, chowanego, a jakże, bezpruderyjnie i swobodnie. Chłopak uroczy, zabawny i bezpośredni. Zebraliśmy się kiedyś sporą grupą w mieszkaniu jego dziewczyny w oczekiwaniu na bardzo ważną dla nas wówczas wiadomość, która miała być dostarczona przez umyślnego. Czekamy, czekamy, czekamy, czas nagli a tu nic. Niepokój uzasadniony i coraz większy. Tu dodać należy, co ważne, że telefon stacjonarny był jeszcze luksusem i w tym mieszkaniu go nie było. Wreszcie ktoś mocno zniecierpliwiony do Zbyszka: może zadzwoń !? Zbyszek bez chwilki zastanowienia : "jajami przecież nie zadzwonię !" --- Odzywka w towarzystwie jest używana do dzisiaj w sytuacjach trudnych do ogarnięcia i chwilowo nierozwiązywalnych :) Odpowiedz Link
erte2 Re: Ładne zdania 23.11.18, 18:39 Sprzed chwili, cytat z wniosku pokontrolnego Komendy Gównej Policji tym jak wyszło na jaw bizancjum zielińskiego jarosława w Suwłkach (za Gazeta.pl)> "Przełożeni wydający niektóre polecenia wykazali się zbyt dużą nadgorliwością, która mogła spotkać się z brakiem zrozumienia ze strony części funkcjonariuszy, a w konsekwencji także opinii publicznej." Czy istnieje "zbyt duża nadgorliwość"? I czy to oznacza że jeżeli jest ona zwykła albo tylko duża to wszystko jest o.k.? Tylko kulson mógł coś takiego wymyślić. Odpowiedz Link
tojajurek Re: Ładne zdania 23.11.18, 23:27 Jakoś przypomniała mi się scena sprzed kilku lat. W okolicach naszej podwarszawskiej hacjendy bytowały bardzo hałaśliwe damy sąsiadujące ze sobą przez płot i toczące nieustanne boje. Akurat szedłem do sklepiku, gdy usłyszałem ostry jazgot. Panie spierały się o to, jak zrozumiałem, czyj pies nawalił kupsko na chodniku. Nie byłoby w tym nic specjalnego, gdyby nie epitet, którym jedna dama poczęstowała drugą najwyraźniej zamykając dyskusję: Zamknij pysk ty stara kłajpedo. Do dziś się zastanawiam co właściwie miała na myśli. Odpowiedz Link
erte2 Re: Ładne zdania 24.11.18, 00:42 tojajurek napisał: Do dziś się zastanawiam co właściwie miała na myśli. Jak to co? To proste: starą kłajpedę. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ładne zdania 24.11.18, 07:27 Starą klępę z kłapaczką połączyła i wyszło całkiem jak u Wiecha? Odpowiedz Link
erte2 Re: Ładne zdania 24.11.18, 12:09 Pewna pani w starej Kłajpedzie Życie swoje wiodła we* w biedzie. Aż pewnego poranku* włamała się do banku. I od teraz jej dobrze się wiedzie *Licentia poetica taka; żeby był i rym, i rytm i piękna myśl. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Ładne zdania 24.11.18, 12:24 Ostatnie zarządzenie dla właścicieli psów: Właściciel z psem ma chodzić na smyczy i w kagańcu. ;) aga Odpowiedz Link
tojajurek Re: Ładne zdania 24.11.18, 19:35 Czytam właśnie o brytyjskich ustaleniach w sprawie brexitu. I tam piszą - cytuję: "partia DUP z Irlandii Północnej, wysyła negatywne sygnały." Węszę jakieś świństwo. Odpowiedz Link
erte2 Re: Ładne zdania 24.11.18, 22:35 tojajurek napisał: Czytam właśnie o brytyjskich ustaleniach w sprawie brexitu. I tam piszą - cytuję: "partia DUP z Irlandii Północnej, wysyła negatywne sygnały." To w Irlandii też jest taka partia...? Odpowiedz Link
erte2 Re: Ładne zdania 25.11.18, 17:23 I jeszcze jedno; może nie zdanie, ale taki domowy "wynalazek": pieprz w kulkach. Made in Dama. Odpowiedz Link
magdolot Re: Ładne zdania 28.11.18, 13:44 Kulson2: - Zarówno podlaska policja, jak i mój przełożony pan minister Zieliński znaleźliśmy się w nieuzasadnionym ogniu krytyki, nagonce medialnej - skomentował w Radiu 5 skargi od funkcjonariuszy i wyniki kontroli nadinsp. Daniel Kołnierowicz, Komendant Wojewódzki Policji w Białymstoku. Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24220339,szef-podlaskiej-policji-nawoluje-do-pisania-anonimow-na-poslanke.html#s=BoxOpMT Odpowiedz Link
trusiaa Kto to powiedział? 28.11.18, 14:59 "W związku z tym, że ambasador USA poruszył problem sytuacji w Polsce, oświadczono mu, iż rząd USA powinien zaprzestać ingerencji w wewnętrzne sprawy suwerennego państwa" Odpowiedz Link