Dodaj do ulubionych

Posiadam arelgię na

03.12.18, 16:32
...ostatnio na Soykę. Jego nowa piosenka Ławeczka-Bajeczka (promująca pierwszy, po piętnastu latach milczenia, album) powoduje u mnie ból zębów i nerwowe tiki. Powinien od razu się przyznać: ta piosenka jest pisana dla pieniędzy.
Byś się wstydził, Stasiek.
Obserwuj wątek
    • erte2 Re: Posiadam arelgię na 03.12.18, 18:15
      trusiaa
      Się chyba czepiasz. Nie to że jakiś odlot, odkrycie wokalno-instrumetalne, tekst głęboki jak Rów Mariański, ale żeby zaraz alergia? Znam wiele alergiogennych utworków-potworków, z pojękującymi w konwulsjach piosenkareczkami co to właśnie zrobiły "nowy projekt" (z własnym niestety tekstem i melodią aktualnego "ukochanego").
      A to? Ot, taka nostalgiczno-melancholijna refleksyjka która dopada prawie każdego faceta w tzw. "pewnym wieku". Nic rewelacyjnego, ale wysłuchałem bez przykrości.
      • trusiaa Re: Posiadam arelgię na 04.12.18, 07:26
        A ja jestem zła, że położył taki fajny temat - gdyby nie był Soyką i przyszedł do nas z takim tekstem słabieńkim jak z reklamy, za przeproszeniem Lidla, to prawdopodobnie mniej lub bardziej delikatnie, odwodzilibyśmy go od takiego pisania.
        Refren wykonany z pomocą czkawki działa na mnie jak jazda pazurami po tablicy, niestetyż.

Soykę dawnego lubiłam, na jego kameralnym koncercie bawiłam się znakomicie, bo mistrzowsko stworzył luźną atmosferę, co w ponurych latach osiemdziesiątych było bezcenne.
        Teraz sobie odpuścił, szkoda.
        • erte2 Re: Posiadam arelgię na 04.12.18, 10:05
          Prawie każdy artysta (nieważne - pióra, kompozycji, dłuta czy wokalistyki) ma w swoim dorobku różne utwory - od takich "z najwyższej półki" po beznadziejne gnioty będące wynikiem załamania się kondycji twórczej czy ucieczki muzy gdzieś na antypody. Jestem przekonany że istniało w przeszłości parę utworów Mozarta* czy obrazów Picassa które albo nie przetrwały próby czasu, albo sam artysta, stwierdziwszy ich beznadziejność, po prostu nikomu ich nie pokazał. Ale też są takie sobie, żadne rewelacje, które bronią się jedynie nazwiskiem.
          I wg mnie ta ostatnia piosneczka jest tak gdzieś pośrodku, bez rewelacji, ale tez bez obrzydzenia.

*Żeby nie było - Mozarta czy Picassa "użyłem" jako exemplum, co nie znaczy że Soykę bezpośrednio do nich porównałem. Przy całej dla niego sympatii to jednak nie ta liga.
          • trusiaa Re: Posiadam arelgię na 04.12.18, 10:20
            Tak jest - Soyka nie tworzył przez lat piętnaście, może to znak wyraźny, żeby korzystał ze starych, sprawdzonych i lubianych utworów?

Arelgia nie musi dotyczyć wszystkich i w jednakowym stopniu, wąt założyłam z myślą o sytuacjach, które nas drażnią, robią nam kuku w rzeczywistość.
    • ave.duce Re: Posiadam arelgię na 11.12.18, 19:52
      ... "Chamstwo i buractwo (które) zjechało się do tzw. apartamentowców i układa buty, a także chyba snopki z wylazłej z nich słomy pod drzwiami" ...
      metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,165269,24265163,z-klatki-schodowej-zniknely-buty-mieszkancow-i-bardzo-dobrze.html#s=BoxLoWaImg1
      • myq1 Re: Posiadam arelgię na 11.12.18, 20:57
        Moja kuzynka przeprowadziła się na Śląsk i opowiada, że lokatorzy bloku, w którym mieszka, przed wejściem do mieszkania zdejmują buty i zostawiają je za drzwiami. Dziwny i niepraktyczny zwyczaj.
        • ave.duce Re: Posiadam arelgię na 12.12.18, 07:28
          Ciekawe, czy jednocześnie owi lokatorzy są zwolennikami stwierdzenia pani D. "brudy trzeba prać we własnym domu" (albo jakoś tak).
      • gat45 Re: Posiadam arelgię na 11.12.18, 22:22
        No nie, no jasne...
        Zawsze mi tu mówiliście, jak bardzo się mylę w swoim przekonaniu, że polscy "miastowi" strasznie gardzą prowincją : Warszawa całą resztą Polski, a pozostali kaskadowo, według liczby mieszkańców w danej miejscowości. Macie rację, "wiocha", "słoma w butach" czy nawet "słoiki" nic a nic nie mają pogardliwego i nijak się nie odnoszą do włościańskiego pochodzenia osób, uznawanych za nieobyte w wielkim świecie wielkomiejskich bloków.

Pffff - prychnął Gat i poszedł sobie spać.
        • ave.duce Re: Posiadam arelgię na 12.12.18, 07:32
          To, że zwyczaj pozostawiania butów przed wejściem do domu/mieszkania jest związany ze wsią budzi Twoje wątpliwości?
          • trusiaa Re: Posiadam arelgię na 12.12.18, 08:20
            A na Śląsku wieśniaków nie ma?

Zaczyna się od butów, potem dostawia się szafeczkę, na niej drugą, tam się chowa buty i nie tylko, potem - zwłaszcza jeśli ktoś mieszka w końcu korytarza, pojawia się krata odcinająca dostęp osobom postronnym. A wtedy to już idzie pełną parą - po kracie puszcza się blady bluszczyk, wiesza się obrazki na wszystkich ścianach, szafek przybywa a z nimi serwetek, bibelotów, żeby było swojsko, domowo, no.

A słyszałam i o takich, co oprócz butów, worki ze śmieciami ustawiają - i "zapominają" o nich.
    • 99venus Re: Posiadam arelgię na 12.12.18, 10:17
      aReLgia??
      • ave.duce Re: Posiadam arelgię na 12.12.18, 10:21
        Właśnie tak: aReLgia.
        • 99venus Re: Posiadam arelgię na 12.12.18, 12:44
          pora umierać.
          • ave.duce Re: Posiadam arelgię na 12.12.18, 14:02
            Bywasz na tym forum od lat i do tej pory tego (celowego przekręcania) nie zauważyłeś?
            • 99venus Re: Posiadam arelgię na 12.12.18, 21:00
              Naprawdę nie.
          • trusiaa Re: Posiadam arelgię na 12.12.18, 14:20
            Venusie, no proszę Cię. Serio wziąłeś to na serio?
            Arelgię posiadam, a alergię się po prostu ma.
            • gat45 Re: Posiadam arelgię na 12.12.18, 18:59
              trusiaa napisała:

> Venusie, no proszę Cię. Serio wziąłeś to na serio?
              > Arelgię posiadam, a alergię się po prostu ma.

Chciałaś chyba powiedzieć, że Twoja osoba posiada arelgię ?
              • trusiaa Re: Posiadam arelgię na 13.12.18, 08:38
                Tak jest. Dokładnie :)
            • 99venus Re: Posiadam arelgię na 12.12.18, 20:59
              Sam często robię literówki przeróżne ale muszę przyznać,że coraz częściej irytuje mnie różnego rodzaju manieryzmy językowe.Starość jest zrzędliwa.
              • trusiaa Re: Posiadam arelgię na 13.12.18, 08:48
                W takim razie jest mi przykro: raz, że od lat Cię musiałam irytować, bo przekręcam nieustająco, dla czystej, słowotwórczej frajdy, dwa, że nazywasz się zrzędliwym starcem - takie określenie do Ciebie nijak nie pasuje.

U kogo teraz jest zabijnia? Chętnie skorzystam.
    • trusiaa Kukiz - żal.pl 11.03.19, 18:36
      W Trójce zaczęli reklamować płytę Kukiza - jako nową (ale wydaną w listopadzie zeszłego roku), na zachętę puszczają o to o. Dziwna to reklama i wyjątkowo długa, bo zawiera nie tylko tytuł i wykonawcę, ale pieśń w całości. Na pewno nie ma to nic wspólnego z kampanią wyborczą, Kukiz finansuje reklamę z własnych pieniędzy, prezes o niczym nie wie, a pojawienie się utworu na antenie państwowej Trójki jest całkowicie przypadkowe.
      Dzieło skomentował J. Szymczak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka