scoutek Re: Forumowo filmowo 19 02.07.21, 12:24 Zbierałam się i zbierałam do obejrzenia tego filmu, przede wszystkim przez przekonanie, że to o pisarzu Leopoldzie Tyrmandzie, którego kocham za „Złego„. Jednak napis na początku filmu, że to nie jest oparte na żadnej biografii rozwiał wątpliwości. Pozostała sugestia zaledwie przez to jak pokazana jest postać głównego bohatera. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 07.07.21, 11:58 takie filmy, choć wydają się zwykle być dość nudne. Bo film jest polityczny, oparty na faktach, opowiada o bardzo trudnych negocjacjach między śmiertelnymi wrogami. Zadaniem twórców jest pokazać to od takiej strony, by widz nie wyłączył się po pierwszych kilku minutach. No i nie wyłączyłam.............................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 15.07.21, 18:11 To jest zdecydowanie lepsza seria, niż poprzednia, o której już czas jakiś temu pisałam. W znanym już widzom miasteczku trwają porządki po powodzi stulecia. Spotykamy starych znajomych, np...... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 26.07.21, 11:29 To film z 2016 roku, który wyreżyserowany został przez duet Glenn Ficarra & John Requa. Opowieść o nieco znudzonej............................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 01.08.21, 10:43 Urokliwy film z 2019 roku. Z cudownym klimatem. Sięgnęłam, bo podziwiam Edwarda Nortona, a tu mało, że zagrał główną rolę, to jeszcze wyreżyserował ten film..... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 09.08.21, 11:32 Tym razem będzie serial, nie taki znowu nowy, bo z lat 2004-2006, nie taki znowu długi, bo trzy sezony po 12 prawie godzinnych odcinków. Idealny na binge-watching i dlatego się pewnie skusiłam. ...... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 22.08.21, 15:17 Znakomity pomysł na sposób, by pożegnać się z serialem. Film zrealizowano w 2019 roku, akcja dzieje się dziesięć lat po wydarzeniach w serialu, a my mamy okazję zobaczyć co zdarzyło się przez ten czas u bohaterów........ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 08.09.21, 18:32 W ten bardzo ciepły letni jeszcze początek września sięgnęłam po film zimowy, bożonarodzeniowy bardzo. Przede wszystkim zachęciły mnie do niego panie biorące udział w tej imprezie, a mianowicie .................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 10.09.21, 14:23 Muszę. Tak Francja żegna JPB. Muzyka Ennio Morricone z filmu "Zawodowiec", w którym Belmondo zagrał rolę tytułową Wczoraj w Paryżu Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 13.09.21, 15:56 11 września minęło dokładnie 20 lat od tamtego strasznego dnia, który wszyscy bardzo dobrze pamiętamy. Każdy wie, gdzie i w jakich okolicznościach usłyszał lub zobaczył to, co wydarzyło się w USA, ze szczególnym uwzględnieniem Nowego Jorku i dwóch wież WTC.................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 20.09.21, 12:56 Po ten tegoroczny, świeżutki amerykańsko-izraelski serial sięgnęłam ze względu na Liora Raza, twórcę i odtwórcę głównej roli w znakomitej "Faudzie"....... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 26.09.21, 13:03 Rzutem na taśmę, bo lato się właśnie skończyło, obejrzałam wakacyjny w temacie serial, którego akcja rozgrywa się na Hawajach. Do hotelu nad oceanem na wyspie Maui docieramy z paroma osobami, których perypetie będziemy obserwować z wielkim zainteresowaniem, bo serial jest zrobiony świetnie....... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 03.10.21, 15:22 Zapanowała moda na powtórne nakręcanie filmów, które już były. Jeśli w przypadku włoskiego "Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie" i jego wersji (np. francuskiego "Nic do ukrycia" czy polskiej wersji "(nie)znajomi") wiem..... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 06.10.21, 12:03 Oj, ciężko pisać o filmie, gdy nie można zbyt dużo zdradzić z fabuły. No, ale spróbujmy. Ten, 25 Bond, zaczyna się nietypowo, bo prequelem z prequelem. Tzn. na samym początku ....................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 13.10.21, 12:10 Mimo wielokrotnych zachęt ze strony znanego Wam już "R", do tego serialu podchodziłam z oporami. A powinnam była zaufać. W końcu jednak to zrobiłam i nie żałuję, tych prawie 9 h, poświęconych tej produkcji. Twórcami są Koreańczycy, więc z góry wiedziałam, że będzie to co najmniej nieco odległe od tego, do czego jestem przyzwyczajona..................... Odpowiedz Link
ave.duce Re: Forumowo filmowo 19 14.10.21, 19:51 A ja obejrzałam po raz drugi (u mnie to ewenement - w przeciwieństwie do inż. Mamonia... lubię te filmy, których jeszcze nie znam) "Ludzi Honoru" i też nie żałuję ;) Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 15.10.21, 09:12 Tak. Zwłaszcza sceny z sądu i nikolsonowe "you can't handle the truth!". Mistrz ukradł film. Ja tam lubię wielokrotnie oglądać, nie wszystko, ale dużo. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 20.10.21, 12:42 Smarzol przypier*olił. I to łopatą między oczy. Ale, ludzie, ktoś musi. Znam twórczość Wojtka Smarzowskiego, widziałam chyba wszystkie jego filmy, a na pewno te najważniejsze, a i tak z kina wyszłam wstrząśnięta. Tematem, choć dobrze wiedziałam, czego się spodziewać, i historią splatająca całość. I pomysłami ekranizacyjnymi, niektóre wbiły mnie w fotel, ale o tym za chwilę. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 02.11.21, 12:45 Obejrzałam w końcu, bez zachwytu, ale z uwagą. Historia rozgrywa się w latach 80. ub. wieku, a bohaterem jest młody, rozwijający się i ambitny milicjant, który ma jeszcze sumienie i ideały. Ale ma także nad sobą zwierzchników, a jednym z nich jest ...................................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 10.11.21, 17:06 Nie jestem fanką angielskiej rodziny królewskiej, informacje o niej czerpię zwykle z czasopism, ale nie tylko kolorowych i nie tylko plotkarskich. Ale trudno nazwać moją wiedzę o nich zbyt głęboką i wyczerpującą. Oczywiście, wiedza o życiu Lady Diany jest najbogatsza, ................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 15.11.21, 11:47 Reklamowany jako najdroższy jak dotąd film Netflixa, pojawił się w zeszłym tygodniu i szturmem zdobył widzów. Mnie namówił oczywiście R i oczywiście nie żałuję, dzięki Chłopaku. Film, którego reżyserem jest Rawson Marshall Thurber to film awanturniczo-przygodowy, ...................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 23.11.21, 12:26 Film Kingi Dębskiej z 2018 roku zbudowany jest z kilku historyjek, które trochę się ze sobą splatają, a łączy je to, że ich bohaterowie ................ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 29.11.21, 12:03 Zadziwiające efekty działań jednego faceta. Jeymes Samuel stworzył ten film w bieżącym roku na podstawie własnego scenariusza i własnej muzyki, nawet niektóre piosenki sam wyśpiewuje. I jest to już drugi film tej jednoosobowej spółki, choć o poprzednim nigdy nie słyszałam ani słowa, a na Filmwebie nie ma nawet zarysu fabuły, o recenzji nie wspominając...................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 06.12.21, 16:08 To pięcioodcinkowy bardzo męski, mroczny, okrutny i zimowy do szpiku serial, zrealizowany przez Andrew Haigha na podstawie książki Iana McGuire. Kobiet prawie nie ma, a jak są to pełnią role użytkowe (dziwki, kucharki, opiekunki chorych), a w głównej intrydze w ogóle nie występują. ............................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 07.12.21, 11:05 To może wyjaśnię wczorajsze moje wrzaski. Otóż Ave poprosiła o sugestie świąteczno-rodzinne. Najpierw napisałam krótko o tym co jest w tej chwili na Netflixie, wymieniłam również film "Holiday", o którym pisałam kiedyś. A potem dałam dwa linki, jeden do "Last Christmas" (fajne, polecam) i drugi jak mi się zdawało do "Holiday" właśnie. No. Tylko, że jak tam zajrzałam już potem, to notka była powtórzona i dotyczyła filmu z Deppem "Dziennik zakrapiany rumem". Więc wywaliłam całe to badziewie w kosmos i teraz link prowadzi do nikąd. Obiecuję, że w najbliższym czasie napiszę nową recenzję "Holiday", warto obejrzeć, naprawdę. Choćby dla obsady. I dla tzw. cameo Dustina Hoffmana w wypożyczalni filmów :))))) uff, przepraszam za zamieszanie Odpowiedz Link
ave.duce αντιο σας, Mikisie T. :( 02.09.21, 16:50 Zorba The Greek - Sirtaki (HQ Music) Odpowiedz Link
ave.duce Prosz... 05.12.21, 15:23 polecić jakiś film rodzinny, świąteczny, niebanalny... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 06.12.21, 11:25 Obejrzałam kilka na Netflixie, są banalne. Jest jeden z Johnem Cleese (Father Christmas is back), jest z Brooke Shields (Świąteczny zamek), z Kurtem Russelem (The Christmas Chronicles), jeszcze nie widziałam Single All the Way.... Jeśli nie znacie polecam Holiday z Cameron Diaz, Kate Winslet i Jude Law. To jest bardzo pozytywny obraz. A dziś zajmę się serialem, zimowym ale raczej nie świątecznym. Ale to za chwilę Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 06.12.21, 12:15 To nie jest to Holiday!!!! Nie wiem co wordpress zrobił z moim blogiem, ale ten film, który tam opowiadam to "Dziennik zakrapiany rumem" Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 12.12.21, 13:18 No to proszę: To film Nancy Meyers (jej reżyseria i scenariusz) z 2006 roku, a więc dosyć stary. Ale bardzo bardzo jary, naprawdę. Obejrzałam go właśnie ponownie po latach i znowu bawiłam się świetnie................... Odpowiedz Link
ave.duce Re: Prosz... 12.12.21, 14:31 Nie uwierzysz! Nie dość, że widziałam ten film DWA razy, to w dodatku pamiętam co nieco :) Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 21.12.21, 13:11 Syn znakomitego aktora Stanisława Brejdyganta, Igor, pisze znakomite książki. Lekkość pióra ma chyba również po mądrym ojcu i od pewnego czasu publikuje świetne kryminały, które dzieją się w bardzo współczesnej Polsce........................ Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 21.12.21, 23:55 Nosz Ave. Dwa strzały pod rząd. To chyba niemożliwe 😍😉😘 Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 28.12.21, 11:14 To chyba najpopularniejszy film Netflixa w czasie tegorocznych świąt. Tak mi się wydaje, bo gdziekolwiek nie zajrzę wszędzie o nim piszą, dyskutują, polecają. Historia o dwójce naukowców, którzy odkryli, że do Ziemi zbliża się olbrzymia kometa. Z obliczeń wynika.......... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Prosz... 28.12.21, 12:31 Tak! Scoutku, recenzja - w punkt (jak zwykle zresztą :). Po obejrzeniu: z jednej strony - człowiekowi na sercu lżej, że nie tylko u nas głupota taka, że aż zęby bolą, ale z drugiej cieszyć się nie ma z czego - los ludzkości jest przesądzony, niestety. Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 06.01.22, 12:31 Urocze choć niezbyt mądre cacko serialowe. Powstały dwa sezony po 10 odcinków, a historia jest prościutka: tytułowa Emily Cooper, zostaje wydelegowana do oddziału francuskiego swojej amerykańskiej firmy............... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 11.01.22, 12:02 Hiszpańska reżyserka, Maria Ripoll, stworzyła ten film na podstawie scenariusza Marii Minguez w roku 2019. Pojawił się niedawno na platformie Netflix, a ja trafiłam na niego przypadkiem. I gorąco polecam...... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 17.01.22, 11:48 Całkiem sprawna polska opowieść o dzisiejszym świecie telewizyjno-medialnym. Mimo rozmachu i miejsca akcji skupia się na kameralnym bardzo problemie porzucenia, ambicji i oczarowania całym tym medialnym szołbiznesem...................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 22.01.22, 13:26 Trudno pewnie uwierzyć, ale nigdy nie widziałam ani jednego całego odcinka serialu "Z Archiwum X". Oczywiście urywki gdzieś mi wpadły w oko, wiem kto to Scully i Mulder, znam aktorów, ale żeby chociaż jeden cały odcinek, to nie. Gillian Anderson pojawiła mi się naprawdę przed oczami z powodu występów gdzie indziej, choćby w fenomenalnie zagranej roli ........................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 01.02.22, 12:49 Dziki Zachód, konkretnie Montana, sfilmowany w Nowej Zelandii. Przepiękne pejzaże, rewelacyjne zdjęcia i znakomita muzyka Jonny'ego Greenwooda. To historia dwóch braci............................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 08.02.22, 12:26 Jeśli macie ochotę na niezły kryminał, w klimacie lat 90 ub. wieku, to serdecznie polecam. Interesująca, nie do końca banalna, ale typowa, historia seryjnego mordercy, którego tropią latami różni policjanci.............. Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 16.02.22, 16:21 Film z serii tych, których koniec znamy od początku. Nie szkodzi, ogląda się fajnie, bo i zrobione sprawnie i zagrane nieźle. I to w wielu znaczeniach, bo grania...................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 21.02.22, 11:14 Główny bohater tego krótkiego serialu (trzy sezony po 6 odcinków po ok. pół godziny każdy), który powstał w latach 2019-2022, to Tony, dziennikarz małej darmowej gazetki miejskiej. Właśnie ...................... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Prosz... 21.02.22, 14:49 Trochę odkładałam oglądanie, bo się bałam, że film okaże się przygnębiający, ale mnie zachęciłaś i obejrzę właśnie że. Gervaisa lubię bardzo - zdolny, zabawny, inteligentny, a przy okazji - jest absolwentem filozofii na UCL, co widać, słychać i czuć np. w rozmowie z Dawkinsem. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Prosz... 23.02.22, 15:07 I już po. Well, well, well, że tak zagaję. Aż chciałabym Gervaisa (który ten serial od podstaw stworzył), zapytać: What's your problem, mate? Serial faktycznie jest bardzo udany pod wieloma względami - formuła przypominała momentami "Zwierzo-zwierzenia" ;), ale do końca spodziewałam się rozwiązania w stylu: Tony się szczęśliwie budzi, wszystko okazuje się narkotycznym odlotem. Bo rzeczywistość, którą stworzył - obraz idyllicznego miasteczka i jego sympatycznych mieszkańców, był w istocie karykaturą, momentami perwersyjną realizacją fantazji autora - mającego problem z agresją niewyżytego nastolatka. To nie bohaterowie byli dziwni, tylko ich twórca. Bałam się Tony'ego. Na pozór kochający i kochany, zachowywał się jak rozwydrzony bachor i świetnie się przy tym bawił, jednocześnie trzymając wszystkich w szachu groźbą samobójstwa. Jego żona była chyba aniołem/kobietą niemożliwą, połączeniem kochającej, wyrozumiałej dla zaburzonego synka mamusi i najlepszej kumpeli - naprawdę uwielbiała żarty w stylu Tony'ego: oblewanie wodą gdy spała, gdy wracała z siatkami do domu, gdy opalała się na plaży; pękała ze śmiechu gdy trąbił jej nad uchem, a ona właśnie podliczała faktury albo malowała obraz? Miałam wrażenie, że Tony/Gervaise wymyślił siebie, żeby utwierdzać się w przekonaniu jaki jest dobry, fajny i kochany. Tymczasem wcale taki nie był. Chwile egzystencjalnych refleksji w jego (i innych postaci) wykonaniu - chwalebne i godne zapamiętania, ale gdzieś tam czaił się psychopata, który znęcał się nad przyjaciółmi, a liczna grupa erotomanów dawała piętrowe, obleśne gawędziarskie popisy. Niemal wszyscy klną bez opamiętania - wyjątkiem są niewinne dziateczki, strasznie głupia koleżanka z pracy (do czasu) i beznadziejny, anemiczny szwagier. Z Twoją opinią, Scoutku, Dialogi i dowcip świetne (poza kilkoma na granicy dobrego smaku i ciut tę granicę przekraczające) zgadzam się, z zastrzeżeniem, że przekraczających granicę było więcej niż kilka, co skutecznie psuło mi oglądanie. Świntuszenie i przekleństwa jeszcze nikomu nie zaszkodziły, dobrze podane są niezłą przyprawą, ale tu wszystkiego było w nadmiarze. Jakby mi ktoś soczyście napluł do szarlotki. P.S. Brenda była najlepsza. Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 24.02.22, 08:52 Dzięki. Wreszcie ktoś ze mną polemizuje! Tak, tych obrzydliwych kumpli psychiatry nie mogłam znieść. I nawet żałowałam, że w notce nie napisałam, że największy świr to psychiatra. Co ja się na zastanawiałam jaka Brenda? Brandy! GoodGirl! Tak. Cudna. W każdej scenie. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Prosz... 25.02.22, 08:36 No pewnie, że Brandy, nie wiem czemu mi się tak napisało. A drugi świr - Brian rozwodnik, a świr trzeci Ken - gwiazdor/reżyser/agent? Na szczęście było też wiele fajnych postaci, które można było polubić. Tak czy siak, zamierzam obejrzeć "Dereka" - z taką pewną nieśmiałością ;) P.S. W aproposie do polemizowania ;) Scoutku, czy oglądałaś "Cóż za piękny dzień"? Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 25.02.22, 08:47 Nie, ale może dzisiaj obejrzę. Odłożyłam na półkę 😉 Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 25.02.22, 22:58 Obejrzałam. Tam nie widzę nic do polemizowania. Film sympatyczny. Hanks cudowny. I chyba właśnie sięgnę do biografii tego aktora, właśnie dostałam. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Prosz... 26.02.22, 13:28 Ha! Hanks - cudowny, bo to świetny aktor jest. Ale postać? Jak dla mnie to był Pennywise - prywatnie. Syn Rogersa do dziś twierdzi, że ciężko mu było być synem Chrystusa. Jego twarz - taka woskowa i nieludzka, sposób mówienia, który przyprawiał mnie o gęsią skórkę, wyręczanie się pacynkami w rozmowie z dorosłym człowiekiem, absolutna niechęć do mówienia o sobie. Jakby ukrywał bardzo mroczną tajemnicę, a jednocześnie mocno się kontrolował, by sprawiać wrażenie kogoś idealnego. Oczywiście pomysł, żeby wspierać cierpiące dzieci - godny pochwały. Ale potem, poza studiem - on nadal grał i raziła mnie ta sztuczność bardzo. Przypomniał mi się Stephen Collins z Siódmego nieba - jego też wszyscy kochali. Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 26.02.22, 15:56 Aaaaa, tak. Pełna zgoda. Tam nie widać kiedy on ma kamerę przed sobą a kiedy nie. I Hanks to świetnie pokazał. Tę teatralność i wieczny dydaktyzm. Jestem córką belfrów, znam to z domu 😉 Odpowiedz Link
trusiaa Re: Prosz... 26.02.22, 18:58 Chwała Hanksowi. I Tobie, Scoutku, za dzielność :) Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 28.02.22, 12:37 Serial o potędze obrazków i manipulacji ludźmi. O sile mediów społecznościowych i ich wykorzystywaniu. Historię (prawdziwą, poza tymi fragmentami, które zostały zmyślone) Anny Sorokin aka Anna Delvey oglądamy trochę od środka. Opowieść bowiem zaczyna się,..................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 07.03.22, 11:39 Patrząc na perypetie młodzieży w tym serialu cieszę się, że moje nastoletnie lata przypadły na inne czasy. Bo, biorąc pod uwagę istotne przejaskrawienia twórców, to jednak nie chciałabym żyć w takich warunkach. Prawie wolny dostęp do narkotyków, wszechobecny alkohol i seks, wieczne imprezy, zupełna wolność w sferze strojów i makijażu. Gdzie tu miejsce na bunt? Na własną kreację? Na twórczość? ................................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 17.03.22, 12:11 Wojna powoduje, że człowiek szuka odskoczni, pocieszenia, odwrócenia uwagi od codziennych informacji. Dlatego też sięgnęłam po coś, co już widziałam przed laty, a pamiętałam jako coś miłego. A i tak już zapomniałam jaki to uroczy film. ................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 24.03.22, 11:02 W ramach prób poprawy nastroju i odwracania uwagi od tego, co dzieje się w kraju i za naszą granicą, wyruszyłam z pewnym Hiszpanem daleko i baaaardzo wysoko. Tam, gdzie nigdy nie byłam, pewnie już nie.................. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Prosz... 26.03.22, 21:40 I zobaczyłam właśnie. Zdjęcia piękne. I jak bezludnie było w tym Perú ;) Cały czas prześladowała mnie myśl - czy Peruwiańczycy z równym zainteresowaniem oglądaliby film spod samiućkik Tater? Góralskie tańce, szaszłyki z grilla, wycieczka na Giewont i gorące źródła w Bukowinie? Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 27.03.22, 08:36 Pewnie wtedy gdyby ich marzeniem było zobaczyć Rysy lub Dolinę Pięciu Stawów 😏, ale pewnie wolą K2 czy Annapurnę.... To nie jest Machu Picchu, niestety. Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 03.04.22, 14:31 Katarzyna Klimkiewicz w zeszłym roku zrealizowała film, który narobił trochę zamieszania. Jakoś nie wybrałam się do kina, obejrzałam w domu dopiero teraz i powiem krótko: zmarnowana szansa. Przede wszystkim jest to film dla widzów nieco zorientowanych w temacie, znających bohaterów (zwłaszcza bohaterkę) i epokę, w którym dzieje się opowiadana historia................... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Prosz... 03.04.22, 18:17 Tak jest, tak samo miałam po obejrzeniu. Aha, dbałość o rekwizyty - fakt. Ale buty? Tragiczna pomyłka. Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 03.04.22, 22:43 Kurczę, będę musiała obejrzeć jeszcze raz że względu na buty 😉 Odpowiedz Link
trusiaa Re: Prosz... 04.04.22, 08:31 No wieem, czepiam się, ale tak mi zgrzytało, że zamiast lekkich, zgrabnych szpilek, balerinek, trumniaków, kaczuszek, często aktorki nosiły jakieś mocno zabudowane wynalazki na topornych wysokich obcasach, których ani teraz, a już wtedy tym bardziej, żadna artystka nie założyłaby za żadne skarby. Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 10.04.22, 13:56 Aż żal, że taki krótki. Naprawdę. Ten serial z 2021 roku Filmweb określa jako czarną komedię. Ale absolutnie nie ma tam nic czarnego, naprawdę. Wręcz przeciwnie...... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 19.04.22, 12:21 Trudno powiedzieć, czy to są dwa różne seriale czy jeden z dwoma sezonami, a każdy opowiada o czym innym ale wiele je łączy. Nawet tytuły są bardzo mylące. Dlatego postanowiłam napisać o nich jedną notkę, dobrze brzmią jeden po drugim. Otóż obie historie zrobione są w tym samym stylu, opowiadają o skandalach, które wstrząsnęły publicznością na Wyspach w latach 60.............................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 27.04.22, 12:44 Niezbyt lubiłam twórczość ojca, bardziej przypada mi do gustu to, co tworzy Xawery Żuławski. Nowość, która się właśnie pojawiła na HBO, 6 odcinkowy serial, jest znakomitym przykładem rozwoju tego młodego jeszcze reżysera. Ogląda się szybko, pojawił się dopiero co, a zrealizowany został w roku bieżącym............... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 09.05.22, 17:06 Życiorys a także szaleństwa jednego z najsłynniejszych złodziei PRLu, ................ Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 23.05.22, 16:23 Ten film z 2017 roku, który wyreżyserował Zach Braff, jest jak urocza kolacja w dobrze znanym towarzystwie. Zresztą, nie tylko kolacja, cały wieczór spędzony w obecności bohaterów byłby fantastyczny..................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 30.05.22, 10:48 Takich filmów już nie robią. Staroć z racji wieku, bo zrealizowany przez Martina Ritta w roku 1963 (z rok minie 60 lat od powstania). Ale uparcie dobry........ Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 06.06.22, 18:11 Serwisy streamingowe tak mnie rozpuściły, że nie zaczynam oglądać serialu dopóki nie są dostępne wszystkie odcinki sezonu. Już nie lubię czekać na dalszy ciąg, oglądam prawie w całości (jak się da). I dlatego dopiero teraz obejrzałam dosyć głośny kostiumowy pierwszy sezon serialu .............................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 12.06.22, 13:25 Paweł Łoziński niedaleko odszedł od twórczości swojego wybitnego ojca, Marcela Łozińskiego (pamiętamy nominację do Oscara w 1994 roku za dokument "89 mm do Europy"). Właściwie ją kontynuuje, jest autorem wielu interesujących filmów dokumentalnych, które tworzy już od 1989 roku. Ale zrealizowany w czasach .......................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 28.06.22, 13:23 Dawno nie widziałam tak bardzo pozytywnej polskiej produkcji. Siadłam z nadzieją, że będzie nieźle, bo aktor grający tytułową rolę już jest gwarancją, że nie będzie gniota. I okazało się, że jest fantastycznie. Pewnie, że można narzekać, ale po co? .................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 29.06.22, 12:54 Cieszę się, bo te ogólnie dostępne narzekania trochę mnie wkurzają. Pewnie, że można by głębiej, dłużej i weselej, ale mnie to na początek wystarczy. Po rechocie współtowarzyszy prezesa na tekst o transach sądząc taka jaskółka wystarczy by w tych łbach trochę zamącić. Gdyby było dużo więcej to byłaby jazda o deprawacji aboco. Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 13.07.22, 13:25 Wakacje, człowiek nie chce oglądać zbyt poważnych filmów, bo to i nastrój niezbyt poważny i pogoda i okoliczności na wyjeździe. Z pomocą przyszedł mi Netflix i podpowiedział serię niezbyt nowych komedii, bo pierwszy film z serii pojawił się w 1988 roku. Komedii wariackich, z humorem .................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 25.07.22, 09:10 Bracia Russo, Joe i Anthony, właśnie wpuścili na Netflix swój najnowszy film (premiera dopiero co, bo 22 lipca 2022 roku). Portal postanowił zaszaleć i władował w to przedsięwzięcie wielką kupę kasy i 122 minuty.................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 03.08.22, 18:19 To film o tym, jak trudno nam wyjść z ram, w które nas wtłoczyło wychowanie. O tym, że trzeba mieć dużo odwagi i determinacji, by podjąć próbę poznania siebie i swoich potrzeb. Zwłaszcza gdy jest się już w wieku dojrzałym i często niczego już nie chcemy zmieniać, twierdząc, że już jest zbyt późno. Ale lepiej czegoś spróbować i się zawieść, niż umierając żałować, że się tego nie zrobiło..... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 08.08.22, 13:48 Nie jest to wielkie osiągnięcie filmowe, film Elizabeth Allen Rosenbaum jest jednak dostatecznie dobrze zrealizowany by zaspokoić gusta całkiem sporej grupy widzów. Zwłaszcza w sezonie ogórkowym, porze letniej, gdy widz nie ma siły ani ochoty roztrząsać wielkich filozoficznych problemów i nie ma specjalnej ochoty kopać w sieci w poszukiwaniu rzeczy ambitnej. Przynajmniej trochę......... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 16.08.22, 12:16 Ostatnio, gdy żegnałam się już z ostatnim sezonem "Peaky Blinders" (pisałam już o tym serialu) pomyślałam, że fajnie byłoby przypomnieć sobie wcześniejsze występy jego gwiazdy. Cillian Murphy, bo to o nim myślę, dorobił się już całkiem niezłego dorobku, ale sądzę, że najfajniejszym filmem z jego udziałem był (i nadal jest) obraz Neila Jordana z ............................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 21.08.22, 13:07 Książkę napisaną przez Delię Owens dostałam do ręki w poniedziałek przed południem, wieczorem miałam ją już za sobą. Świetnie napisana, trzyma mocno. Nawet miałam syndrom odrzucenia - tak nazywam długie rozstawanie się z bohaterami książki, która mnie jakoś poruszyła. Dlatego też, gdy dowiedziałam się, że ekranizacja właśnie weszła na ekrany kin (w piątek) i że ........................................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 28.08.22, 10:58 W 1986 roku Tony Scott zrealizował świetny (i już do dziś owiany legendą) film "Top Gun" z młodziutkim, dopiero zaczynającym karierę Tomem Cruise'm, Valem Kilmerem, Anthony'm Edwardsem (dr Greene z "Ostrego dyżuru"), Kelly McGillis, Mag Ryan i paroma innymi świetnymi aktorami. Choć dostał tylko Oscara za piosenkę (Berlin: "Take Your Breath Away"), opowieść o .......................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 01.09.22, 16:02 Giuseppe Tornatore, wielbiciel kina, stworzył niezwykłe dzieło poświęcone jednej wielkiej postaci. To film nie dla wszystkich, to obraz dla znawców muzyki, zwłaszcza wiernych fanów muzyki filmowej oraz dla znawców kina. Dokument, który właśnie ...... Odpowiedz Link
scoutek Re: Prosz... 07.12.21, 23:17 Właśnie to już jest tak zgrane i znane, że doszłam do wniosku, że bez sensu. Ale sama kocham nad życie i zawsze bawię się świetnie. I pisałam o nim na blogu zaraz po starcie dziesięć lat temu. Zdaje się, że to druga notka.... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo filmowo 19 14.05.22, 12:58 Scoutku, a czy Puk, puk może widziałaś? Zabierałam się do niego bez przekonania i... z miejsca się w nim zakochałam. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo filmowo 19 26.05.22, 16:23 Widziałam i nawet mi się podobał :))) Dzięki Odpowiedz Link