Dodaj do ulubionych

Z biografii Wielkiego Meza Stanu, figuranta JARa

25.04.09, 11:15
„Warszawa, dnia 18 grudnia 1981 r. Notatka z rozmowy z Jarosławem Kaczyńskim (dalej Jar) przeprowadzonej w ramach operacji KLON w dniu 17 grudnia z polecenia kierownictwa służbowego.

Zgodnie z zatwierdzonym planem działań operacyjnych w stosunku do figuranta Jar, po rozmowie prowadzonej przez Wydz. IX Dep. III MSW, J. Kaczyński ponownie został zatrzymany przez grupę realizacyjną i doprowadzony do KSMO. Rozmówca był kompletnie zaskoczony i zdezorientowany. Uporczywie wyjaśniał, że był na rozmowie w MSW i został zwolniony, sugerował, że musiała nastąpić pomyłka, że zapewne chodzi nam o jego brata bliźniaka Lecha. (…)

W sposób bardzo zdecydowany zażądałem, aby określił czy będzie przestrzegał przepisy stanu wojennego, w przeciwnym razie zostanie internowany, jednocześnie przedstawiłem wypełnioną już decyzję o internowaniu. Zażądałem podpisu na tej decyzji, że zapoznał się z nią.

Wywarło to na nim bardzo silne wrażenie, zmienił ton, widać było, że usilnie kalkuluje swoją sytuację. Zaproponowałem kawę, zgodził się. Dalej w luźnej rozmowie, odpowiadając na pytania, opowiedział o swojej działalności politycznej, m.in. o działalności w Biurze Interwencyjnym KSS KOR, pracy w filii Uniwersytetu Warszawskiego w Białymstoku, tworzeniu Klubów Służby Niepodległości, działalności w zespole redakcyjnym „Głosu”. Wypowiedzi te potwierdzały nasze dotychczasowe rozpoznanie operacyjne. Zgodnie z przyjętą taktyką nie pytałem o szczegóły, w tym o rolę poszczególnych osób. (…)

Widząc jego załamanie kontynuowałem rozmowę na neutralne tematy. Jar stopniowo uspokajał się. Zaproponowałem, byśmy rozpoczęty dialog kontynuowali w przyszłości. Jar odmówił, tłumacząc, iż oznaczałoby to współpracę z nami. Powróciłem do wcześniejszych argumentów, iż nie chodzi o informacje o jego znajomych, ale dialog dwóch dorosłych ludzi, którym na sercu leży troska o dobro naszego kraju.

Zapewniłem, że nie będę żądać zobowiązania o współpracy. Po dalszej rozmowie Jar w końcu zgodził się na kontynuowanie rozmów na neutralnym gruncie.
Przyznałem, iż jestem oficerem MSW, w KSMO występuję gościnnie, podałem numer telefonu i poprosiłem, aby przedstawił się imieniem i prosił Białostockiego. Umówiliśmy się na spotkanie 23 bm.

Wnioski:
1. Rozmowa potwierdziła trafność koncepcji działań operacyjnych w stosunku do figuranta Jar.
2. Dokonano wstępnej fazy pozyskania. Dalsze rozmowy określą jego przydatność jako osobowego źródła informacji.
3. W przypadku braku kontaktu telefonicznego w dniu 23 bm., proponuję ponownie doprowadzić figuranta na rozmowę, zagrozić represjami i w zależności od zachowania podjąć decyzję, czy ma być internowany.
4. W celu zakonspirowania Jara jako ewentualnego tw, proponuję nie rejestrować w Biurze „C”, a spowodować prowadzenie rozpracowania w ramach kwestionariusza ewidencyjnego przez Wydz. II Dep. III. Koordynacja przedsięwzięć prowadzona byłaby na szczeblu kierownictwa departamentu.

St. Inspektor Wydz. II Dep. III MSW ppłk M. Kijowski”

palikot.blog.onet.pl/
Obserwuj wątek
    • henryk.log.viii i na nowo się jawi sprawa falszownia 25.04.09, 11:34
      oryginalnej lojalki Jara? za mhm..ten..tego jego skłonności(osobiście mnie nic
      do czyichkolwiek seX. preferencji) można było Jarusia do każdej podłej
      współpracy przymusić?

"J. Kaczyński sprawiał wrażenie osoby mocno niepewnej. Bardzo często zasłaniał
      się przepisami prawnymi. Jego wygląd jest niedbały. Twierdził, że nie interesują
      go sprawy materialne, kobiety, np. nie zależy mu w przyszłości na założeniu
      rodziny. Ma flegmatyczne usposobienie, wygląd książkowego mola. Pozuje na
      myśliciela Solidarności. Mimo pewnej demonstracyjnej rezygnacji z życia,
      kariery, rodziny, stwierdzam, że jest osobą bardzo ambitną. Obruszał się, gdy
      mówiłem, że pozycja jego brata Lecha jest w Solidarności znacznie wyższa. (…)”
      • henryk.log.viii ..z ostatniej chwili- figurant Jar się rozchorował 25.04.09, 11:44
        i nie weźmie udziału w na dziś zaplanowanym czymś tam, czymś tam w Sejmie - wg
        twierdzeń Gosia PerĄ.
        • who.is.who Re: Good news! ;-))) 25.04.09, 11:51
          - Jego wygląd jest niedbały -

Panie Heniu, da sie to graficznie? ;-)
          • henryk.log.viii Re: Good news! ;-))) 25.04.09, 12:02
            > - Jego wygląd jest niedbały -

https://img89.imageshack.us/img89/8327/butgy0.jpg

na tym zdjęciu figurant Jar za wielki jest, by się normalnie jego goły brzuchol na ekranie pomieścił:)

;)
            • who.is.who Re: Good news! ;-))) 25.04.09, 12:05
              Zeby tez mamy?! ;-)
              Poszukam poczochranca jakiegos :-)
              • henryk.log.viii Re: Good news! ;-))) 25.04.09, 12:11
                > Zeby tez mamy?! ;-) obu braci, a że bliźniacy, to i bliźniaczo zaniedbane..:)

img21.imageshack.us/img21/7153/kaczezeby.jpg - Jarosław

img27.imageshack.us/img27/6797/kartofel.jpg - Lech

.............
                - Odnowić oblicze zębów,
                Tych Zębów ,
                czyli o tym, jak sczyścić resztki postkomuny? ;)
              • who.is.who Re: Good news! ;-))) Mam! ;-) 25.04.09, 12:12
                https://g.infor.pl/p/_wspolne/pliki/42000/kaczynski_jaroslaw_2_42816.jpg

Zaraz bede znikal - milego dnia, Panie Heniu! ;-)
                • henryk.log.viii Re: Good news! ;-))) Mam! ;-) 25.04.09, 12:16
                  w cyklu - rozczochrany figurant Jar, lub brat jego..

"Bracia Kaczyńscy jako podmiot polityczny nie istnieją" - by JarKacz"

Miłego :-)
                  • who.is.who Re: Good news! ;-))) Mam! ;-) 25.04.09, 22:07
                    https://rzeczpospolitadmorzadomorza.blox.pl/resource/Kaczynscy_1.jpg

https://mojapolskadomowa.blox.pl/resource/kaczynscy.jpg

https://www.streemo.pl/Image/7590_m.jpg
                    • henryk.log.viii Re: Good news! ;-))) Mam! ;-) 25.04.09, 22:14
                      dobre i jak dla mnie na dziś wystarczy :)

Pana ile godz. od nas dzieli?..jutro przeczytam, jeśli Panu nie umknie odpowiedź;)
                      Dobranoc:)

> https://rzeczpospolitadmorzadomorza.blox.pl/resource/Kaczynscy_1.jpg
                      >
                      > https://mojapolskadomowa.blox.pl/resource/kaczynscy.jpg
                      >
                      > https://www.streemo.pl/Image/7590_m.jpg
                      >
                      • who.is.who Re: Good news! ;-))) Mam! ;-) 25.04.09, 22:26
                        Teraz 9 ;-)
                        Dobranoc! :-)
        • zapijaczony-ryj Re: ..z ostatniej chwili- figurant Jar się rozcho 02.05.09, 17:33
          Na świńskom grypEM
          • ave.duce Re: ..z ostatniej chwili- figurant Jar się rozcho 02.05.09, 17:51
            zapijaczony-ryj napisał:

> Na świńskom grypEM

Ok.

Z powodu?! ;)

:p
            ---
            ! *** STOP MORDowaniu FOK *** !
            Podpisz, proszę! >>>> tiny.pl/zp22
    • marouder.eu Und so weiter? 25.04.09, 22:19
      Zmiana pokoleniowa? Niestety, nie ma nikogo po prawej stronie, kto moglby jej
      dokonac. Sytuacja, w ktorej (co nie pierwszyzna, niestety w Polszcze) najwieksze
      ugrupowanioe opozycyjne traci zupelnie grunt pod nogamy, nie jest dobra zarowno
      dla PO, jak i dla Polski.
      • who.is.who Re: Und so weiter? 25.04.09, 22:28
        'po prawej stronie'? W Polsce w ogóle nie ma stron ;-) Miszmasz kompletny! ;-)
        • belgijska Re: Und so weiter? 25.04.09, 22:33
          who.is.who napisał:

> 'po prawej stronie'? W Polsce w ogóle nie ma stron ;-) Miszmasz kompletny! ;-)

A myslisz, ze gdzie indziej jest ? Prawa ekstrema to i owszem.
          • who.is.who Re: Und so weiter? 25.04.09, 22:40
            Odpowiada mi sytuacja 'partyjna' w UK, choc liberałowie mogliby być nieco
            silniejsi.
            • marouder.eu Na to, panie Huiz, trzeba nam.. 25.04.09, 22:46
              ..nieco poczekac. Zapewne musi wymrzec ze dwa pokolenia, zas w czasie wymierania
              zadnej zawieruchy dziejowej byc nie powinno:)
              • who.is.who Re: Na to, panie Huiz, trzeba nam.. 25.04.09, 23:00
                Czekać - bezczynnie czy działając? ;-)
                • marouder.eu Obawiam, sie, ze.. 25.04.09, 23:05
                  ..po PC, premnierze Tysiaclecia Olszewskim, po PiSie malo kto bedzie dowieerzal
                  formacjom o podobnej linii ideowej i skladzie osobowym. Jestesmy swiadkami
                  wymierania sowietyzmu w ludziach Panie Huiz:)
                  Inna rzecz, ze nie ma ich kto zastapic na prawej stronie sceny...Dutkiewicz? Nie
                  bardzo na moje oko.
                  • who.is.who Re: Obawiam, sie, ze.. 25.04.09, 23:09
                    Obawiam się, że to Paśki problem, nie mój. Mnie z prawicą
                    "patriotyczno-pseudokatolicką' nie było nigdy po drodze.
                    • who.is.who Re: Obawiam, sie, ze.. PaŃski ;-) 25.04.09, 23:10
                      Sorry :-)
                      • marouder.eu Och, sowietyzm wpisany w ludzi, to napewno nie moj 25.04.09, 23:13
                        ..problem Panie Huiz:)
                        • who.is.who Re: Och, sowietyzm wpisany w ludzi, to napewno ni 25.04.09, 23:15
                          To Pan się martwi o 'prawicę', nie ja ;-)
                          • marouder.eu Re: Och, sowietyzm wpisany w ludzi, to napewno ni 25.04.09, 23:55
                            Martwie sie, bo jej nie ma(prawicy):/ Pan, ktory sadzi, ze to dobrze, jest dla
                            mnie ciekawa "jednostka":)
                            • who.is.who Re: Och, sowietyzm wpisany w ludzi, to napewno ni 26.04.09, 00:13
                              Ok, zacznijmy od tego, co jest dla Pana 'prawicą'?

P/S. nie martwi mnie brak TAKIEJ prawicy jak PiS. I nie mam zamiaru martwić się
                              TERAZ, kto może PiS zastąpić. Dutkiewicz, o którym Pan wspomniał? Jakoś nie ma
                              siły przebicia. Ale kiedy PiS trafi szlag, to (odrzucając ekstrema - LPR, Marki
                              Jurki, etc.) - Polska XXI STANIE się prawicą 'formalną'. Zbyt mało wiem o
                              poglądach tego ugrupowania. Znam trochę Ujazdowskiego i tyle.
      • elfhelm Opozycja powinna być motywatorem 26.04.09, 00:28
        dla rządu.

Źle, gdy siła rządzących wynika ze żenującego poziomu opozycji.

U nas tak - oczywiście tylko po części - się dzieje.
    • ave.duce Doktorat figuranta JARa 02.05.09, 17:54
      ... Egzaminy doktorskie zdał (JAR) z teorii państwa i prawa oraz filozofii
      marksistowskiej (oba na „bardzo dobrze"), a 8 grudnia 1976 r. obronił pracę
      doktorską „Rola ciał kolegialnych w kierowaniu szkołą wyższą". Recenzowali ją
      profesorowie: Ryszard Malinowski, Michał Pietrzak i Wiesław Skrzydło. Uzyskała
      pomyślne recenzje i wszyscy członkowie Rady Naukowej Instytutu Nauki o Państwie
      i Prawie na WPiA UW obecni na jej obronie opowiedzieli się za nadaniem
      magistrowi Kaczyńskiemu stopnia doktora nauk prawnych. Także prof. Stanisław
      Gebethner, który jednak zaznacza, że po tylu latach nic z tej obrony nie pamięta ...

www.polityka.pl/doktorat-premiera-kaczynskiego/Lead30,1139,222398,18/
      :p
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka