23.10.09, 06:51
Na TVN24 pojawił się artykuł na ten temat.

www.tvn24.pl/0,1625233,0,1,xi-nie-piratuj,wiadomosc.html
I muszę przyznać, że moim zdaniem jest stronniczy. Zjawisko nie jest ani czarne ani białe. Tak widzi świat tylko Genialny Strateg.

Np. pliki mp3. W samochodzie mam kilka płyt z tymi plikami, wszystko zgrane z moich własnych zasobów. To ja sobie stworzyłem muzykę do jazdy i czegoś takiego nie znajdę nigdzie w sieci. Gdzie indziej nabędę płytę słuchając, której nie będę odczuwał potrzeby jej zmienienia przed dojechaniem do Budapesztu, Hamburga, czy Pragi?

Ale oryginalnych płyt nigdy w życiu bym nie kupił, gdybym nie słyszał ich wcześniej, nie pożyczył od znajomych, nawet w pirackich wersjach.

Autorzy artykułu takiej możliwości nie widzą. Albo piracisz, albo kupujesz. Bo inaczej jest jak z samochodem. Nie wiem tylko czy słyszeli o jeździe próbnej i rekomendacji znajomych. smile
Obserwuj wątek
    • wylogowany.pielegniarz Re: Piractwo 23.10.09, 08:06
      W artykule z jednej strony mamy wkurzone środowisko muzyczne, a z drugiej strony
      dziennikarz podpiera się badaniami na temat pirackiego oprogramowania, które ma
      się trochę nijak do pirackiej muzyki. Przynajmniej pod względem stosunku ceny
      płyty muzycznej do średniej krajowej, a stosunku średniej ceny oprogramowania do
      średniej krajowej.
      • hummer Re: Piractwo 23.10.09, 08:21
        wylogowany.pielegniarz napisał:

> W artykule z jednej strony mamy wkurzone środowisko muzyczne, a z drugiej stron
        > y
        > dziennikarz podpiera się badaniami na temat pirackiego oprogramowania, które ma
        > się trochę nijak do pirackiej muzyki. Przynajmniej pod względem stosunku ceny
        > płyty muzycznej do średniej krajowej, a stosunku średniej ceny oprogramowania d
        > o
        > średniej krajowej.

Czyli wierszówka smile
        • wylogowany.pielegniarz Re: Piractwo 23.10.09, 08:26
          Chyba, że oprogramowanie to pojęcie, pod którym mieszczą się także filmy
          i muzykasmile
          Tak czy siak mam to gdzieś, bo nie słucham polskiej muzyki.
          • taziuta Re: Piractwo 23.10.09, 10:52
            wylogowany.pielegniarz napisał:

> Tak czy siak mam to gdzieś, bo nie słucham polskiej muzyki.

Mam jeszcze prościej, bo nie słucham żadnej, poza tą, która
            leci sobie w radio, lub jest na płytkach tkwiących w odtwarzaczu
            w samochodzie, gdy nie ma zasięgu radia. smile
    • humbak Re: Piractwo 23.10.09, 11:18
      Piractwo to kradzież. Sprawa jest prosta jak drut... problem w tym że nasz przemysł muzyczny jest fatalnie rozwinięty. Do wielu rzeczy się nie dotrze i już. Zostaje cudowna breja puszczana przez gigantyczną większość stacji radiowych i telewizyjnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka