Dodaj do ulubionych

Reforma systemu emerytalnego?

07.01.11, 12:56
Wydaje mi się, że reforma systemu emerytalnego powinna być najpierw przedyskutowana w szerszym gronie (niż tylko koalicjantów z PO i PSL). Powinno się do niej zaprosić bezpartyjnych ekonomistów oraz polityków z partii opozycyjnych, bo przecież dotyczyć ona będzie nas wszystkich, a nie tylko wyborców jaśnie nam panujących.
Obserwuj wątek
    • tytanya Re: Reforma systemu emerytalnego? 07.01.11, 12:57
      Tego nawet nie można reformą nazwać.
    • mr.sajgon Jaja sobie robisz piszac o reformie 07.01.11, 20:02
      taziuta napisał:

> Wydaje mi się, że reforma systemu emerytalnego powinna być najpierw przedyskuto
      > wana w szerszym gronie (niż tylko koalicjantów z PO i PSL). Powinno się do niej
      > zaprosić bezpartyjnych ekonomistów oraz polityków z partii opozycyjnych, bo pr
      > zecież dotyczyć ona będzie nas wszystkich, a nie tylko wyborców jaśnie nam panu
      > jących.

Reforma juz byla, a teraz jest jej demontaz.
      Istnieje bardzo duze prawdopodobienstwo ze ludzie sie zmowia i wystapia z pozwem zbiorowym przeciwko rzadowi. Kazdy indywidualnie podpisywal z OFE umowe, wiec co z nia ?
      Rowniez kazdy z nas nabyl jakies prawa na jej podstawie, czy mozna kogos tego pozbawic nawet w drodze ustawy ? Nie pojdzie Tuskowi grabiez emerytur tak latwo jak mu sie wydaje. ZUS to podrecznikowy przyklad piramidy finanswej, nowi musza wplacac aby starzy dostali kase.
      • taziuta To nie ja robię sobie jaja 07.01.11, 21:01
        mr.sajgon napisał:
        Re: Jaja sobie robisz piszac o reformie

> Reforma juz byla, a teraz jest jej demontaz.
        > Istnieje bardzo duze prawdopodobienstwo ze ludzie sie zmowia i wystapia z pozwe
        > m zbiorowym przeciwko rzadowi. Kazdy indywidualnie podpisywal z OFE umowe, wiec co z
        > nia ?

Czy w umowie z OFE jest klauzula, że rządzący nie może zmienić prawa, tak aby o dwie trzecie zmniejszyć naszą składkę przekazywaną do OFE?

> Rowniez kazdy z nas nabyl jakies prawa na jej podstawie, czy mozna kogos tego p
        > ozbawic nawet w drodze ustawy ?

Te prawa, które już nabyliśmy, tj. ten kapitał, który już został na naszych kontach w OFE zgromadzony nadal jest nasz. To dopiero kolejne składki mają być o 2/3 mniejsze od dotychczasowych, czyli nasza emerytura z drugiego filara będzie o 2/3 niższa...

> Nie pojdzie Tuskowi grabiez emerytur tak latwo jak mu sie wydaje. /.../

Do tej pory mu się udawało, robić z nas idiotów, i nie widzę powodu dlaczego tym razem miało by być inaczej. sad
    • hummer Czym się martwisz. Wystarczy tylko podnieść wiek 08.01.11, 14:07
      taziuta napisał:

> Wydaje mi się, że reforma systemu emerytalnego powinna być najpierw przedyskuto
      > wana w szerszym gronie (niż tylko koalicjantów z PO i PSL). Powinno się do niej
      > zaprosić bezpartyjnych ekonomistów oraz polityków z partii opozycyjnych, bo pr
      > zecież dotyczyć ona będzie nas wszystkich, a nie tylko wyborców jaśnie nam panu
      > jących.

emerytalny - dajmy na to do 100 lat. Obyś dożył emerytury. 100 lat Ci życzę.
      • taziuta Nie martwię się o siebie :) 08.01.11, 19:23
        hummer napisał:
        Re: Czym się martwisz. /.../

> /.../ Obyś dożył emerytury. 100 lat Ci życzę.

A dziękuję, i wzajemnie. smile

P.S.
        Mnie te zmiany nie dotyczą, bo ja już nie płacę żadnych składek, jako że skończyłem z zarobkowaniem w Polsce. A tego co zdążyłem przez 10 lat nazbierać na koncie OFE póki co nikt mi nie próbuje zabrać.
        • hummer Więc w czym problem 09.01.11, 00:50
          taziuta napisał:

> hummer napisał:
          > Re: Czym się martwisz. /.../
          >
          > > /.../ Obyś dożył emerytury. 100 lat Ci życzę.
          >
          > A dziękuję, i wzajemnie. smile
          >
          > P.S.
          > Mnie te zmiany nie dotyczą, bo ja już nie płacę żadnych składek, jako że skończ
          > yłem z zarobkowaniem w Polsce. A tego co zdążyłem przez 10 lat nazbierać na kon
          > cie OFE póki co nikt mi nie próbuje zabrać.

Przez 10 lat to sobie mogłeś odłożyć na rok. A teraz będziesz na drugi rok zbierał przez 30 lat smile A potem do ziemi smile
          • taziuta Re: Więc w czym problem 09.01.11, 08:38
            hummer napisał:

> Przez 10 lat to sobie mogłeś odłożyć na rok. A teraz będziesz na drugi rok zbie
            > rał przez 30 lat smile A potem do ziemi smile

Fakt, nie są to kokosy, ale na piwo (i internet) wystarczy na dłużej niż na rok, a czego człowiekowi potrzeba więcej do szczęścia?!
            • hummer Prądu :) 09.01.11, 17:56
              taziuta napisał:

> hummer napisał:
              >
              > > Przez 10 lat to sobie mogłeś odłożyć na rok. A teraz będziesz na drugi ro
              > k zbie
              > > rał przez 30 lat smile A potem do ziemi smile
              >
              > Fakt, nie są to kokosy, ale na piwo (i internet) wystarczy na dłużej niż na rok
              > , a czego człowiekowi potrzeba więcej do szczęścia?!
    • wylogowany.pielegniarz Mnie tam nawet nie chodzi o samo OFE 08.01.11, 20:15
      Nigdy się nie łudziłem, że dwa filary są w stanie dać jakąś godną emeryturę i że trzeba się martwić o siebie samego w trzecim filarze, bądź w jakikolwiek inny sposób zabezpieczać się na przyszłość. Nie wierzę, że te zmiany wpłyną w jakiś znaczący sposób na wysokość emerytur.
      Sęk w tym, że chodzi tu o zasady i Tusk dopuścił się prawdziwego skurwysyństwa(za przeproszeniem), robiąc coś takiego. I marnym pocieszeniem jest dla mnie to, że już wcześniej pokazałem jemu u jego partii środkowy palec.
      • taziuta Re: Mnie tam nawet nie chodzi o samo OFE 09.01.11, 08:45
        wylogowany.pielegniarz napisał:

> Nigdy się nie łudziłem, że dwa filary są w stanie dać jakąś godną emeryturę i ż
        > e trzeba się martwić o siebie samego w trzecim filarze, bądź w jakikolwiek inny
        > sposób zabezpieczać się na przyszłość. Nie wierzę, że te zmiany wpłyną w jakiś
        > znaczący sposób na wysokość emerytur.

Skurwysyństwem jest ograniczenie wysokości świadczczeń emerytalnych do 250% podstawowej stawki, natomiast nie ma analogicznego ograniczenia wysokości płaconych składek. Aż się proszą o oszukiwanie i spłaszczanie oficjalnych dochodów, i wypłacania sobie reszty delegacjami, limitami, itd.

> Sęk w tym, że chodzi tu o zasady i Tusk dopuścił się prawdziwego skurwysyństwa(
        > za przeproszeniem), robiąc coś takiego. I marnym pocieszeniem jest dla mnie to,
        > że już wcześniej pokazałem jemu u jego partii środkowy palec.

Ano, żadna pociecha...
        • tytanya Re: Mnie tam nawet nie chodzi o samo OFE 09.01.11, 12:23
          Niektórzy wcale nie płacą skladek, a emeryturę i tak dostaną.
          • taziuta Re: Mnie tam nawet nie chodzi o samo OFE 09.01.11, 16:33
            tytanya napisała:

> Niektórzy wcale nie płacą skladek, a emeryturę i tak dostaną.

Coś tam, coś tam każdy powinien dostać, ale nie rozumiem dlaczego ktoś kto płaci składki np. 5 razy wyższe od średniej nie może otrzymywać odpowiednio wyższej emerytury. Brak mi tu motywacji do zwiększania wydajności, i jeśli już to do większej 'kombinatoryki'.
            • tytanya Re: Mnie tam nawet nie chodzi o samo OFE 09.01.11, 20:05
              Ci, co nie płacą,a dostaną, nie robią tego dlatego, że ich na to nie stać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka